poniedziałek, 13 lipca 2015

BIGOS.

SKŁADNIKI:
1 kg żeberek wieprzowych
1 laska kiełbasy zwyczajnej
1 duża cebula
1/2 główki kapusty surowej
1 kg kapusty kiszonej
3-4 łyžki koncentratu pomidorowego
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
natka pietruszki
1 kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
1 łyżka majeranku
tymianek
2 łyżki mąki
pieprz
maggi

Mięso zalać wodą.
Z wywaru zebrać wytworzoną pianę, dodać kostkę rosołową, jarzynkę w proszku, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, tymianek. Potem dodać pokrojone w kostkę:pietruszkę, marchewkę, pora w paski. Osobno ugotować kapustę kiszoną i świeżą, odcedzić.Laskę kiełbasy podsmażyć z cebulą, pokrojone w kostkę. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć z garnka, obrać i dodać do wywaru, następnie dodawać kapusty, kiełbasę i przecier pomidorowy, na koniec przyprawić do smaku magii, pieprzem, podbić zawiesiną z uprażoną mąką na patelni. Zagotować wszystko na małym ogniu i posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.
Nieraz dodaję grzyby suszone lub wędzone śliwki, to kwestia gustu i smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz