sobota, 29 grudnia 2018

SAŁATKA CAPRESE.

Sałatka saprese to najszybsza przekąska i ładnie się prezentuje.

SKŁADNIKI:
2 op. sera mozzarella mini
2 średnie pomidory
1 czerwona cebula
cebulka zielona lub kawałek zielonego pora do dekoracji
kilka listków bazylii
oliwa z ziołami włoskimi
sól, pieprz

WYKONANIE:
Serki odcedzić z zalewy, cebulę i pomidora pokroić w półkrążki, cebulkę lub pora na drobno, a bazylię posiekać, lecz trzy listki zostawić do dekoracji.
Na półmisku poukładać dookoła pomidory na przemian z cebulą czerwoną, po środku ułożyć serki i posypać bazylią, zieloną cebulką lub porem, a na wierzchu polać trochę oliwą.
Przed podaniem posolić, popieprzyć.

czwartek, 27 grudnia 2018

HERBATNIK.

Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i delikatne. To sprawia dodanie do niego herbaty, miodu i oleju. Pychota, polecam.

Przepis na duże blaszki.

CIASTO:
3 szkl. (250 ml) mąki
1 szkl. oleju
1 szkl. cukru
4 jajka
1 mały słoik miodu (270 g)
2 łyżeczki sody
1 szkl. mocnej herbaty z dwóch torebek
1 1/2 łyżeczki kakao
1 mały słoik powideł śliwkowych
1 op. przyprawy do piernika (tylko w święta daję)

WYKONANIE:
Jajka ubić z cukrem, dodać kolejno: olej, miód, kakao, mąkę, sodę, przyprawę do piernika, na koniec wlewać stopniowo schłodzoną herbatę. Dokładnie wymieszać, podzielić na trzy części, upiec trzy placki w temp. 180'C, przez około 20 - 30 minut, ostudzić je.

MASA:
1 op. budyniu waniliowego z cukrem na 1/2 l
3 szkl. mleka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
250 g miękkiej margaryny (Kasia)

WYKONANIE:
Z mleka dlać 1/2 szklanki i rozrobić w nim budyń, mąkę i cukier. Resztę mleka zagotować, po czym ugotować w nim zawiesinę na budyń. Gotowy budyń ostudzić, następnie zmiksować go z margaryną na jednolitą masę. Podzielić ją na trzy części.

WYKONANIE PLACKA:
Wszystkie placki posmarować powidłami śliwkowymi, na każdy wyłożyć i rozsmarować masę, a wierzch udekorować ztartą czekoladą. Ciasto schłodzić.

SAŁATKA BROKUŁOWA Z CIECIERZYCĄ I SEREM FETA.

Sałatka jest prosta, szybka i smaczna.

SKŁADNIKI:
1 duży brokuł
1 słoik ciecieżycy
2 cebule czerwone
3 ogórki konserwowe
1 op. sera feta
garść uprażonego słonecznika
2 ząbki czosnku
1 mały jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
sól, pieprz

WYKONANIE:
Brokuła podzielić na mniejsze części, ugotować w posolonej wodzie na półmiękko, odcedzić i schłodzić.
Cebulę pokroić w paseczki, troszkę posolić. Ser feta pokroić w grubszą kostkę.
Ciecieżycę odcedzić z zalewy, ogórki pokroić w kostkę, trochę odcisnąć.
Czosnek drobno posiekać, po czym wymieszać z jogurtem oraz majonezem, przyprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki wymieszać razem. Wstawić do lodówki, żeby sałatka schłodziła się trochę.

czwartek, 20 grudnia 2018

KACZKA Z POMARAŃCZAMI I ŻURAWINĄ.

Dzień wcześniej kaczkę trzeba namoczyć w solance przez kilka godzin lub nawet na noc, żeby była soczysta.

SKŁADNIKI SOLANKI:
1 l przegotowanej, chłodnej wody
2 łyżki soli kamiennej
2 ząbki czosnku

WYKONANIE:
Do wody wsypać sól i wymieszać do rozpuszczenia się. Czosnek pokroić w plasterki.
Umytą kaczkę włożyć do szklanego naczynia (np. żaroodpornego), zalać solanką i poukładać z boku czosnek. Zalewa powinna przykryć mięso. Przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na noc.
Po tym czasie wyjąć tuszkę, opłukać w wodzie i wytrzeć ją ręcznikiem papierowym. Następnie przygotować ją do pieczenia.

MOJA RADA:

W PIĄTEK NAMOCZYĆ KACZKĘ W SOLANCE, W SOBOTĘ NATRZEĆ PRZYPRAWAMI, A W NIEDZIELĘ UPIEC.

SKŁADNIKI:
1 duża kaczka
2 pomarańcze
100 g suszonej żurawiny
2 ząbki czosnku
1 op. majeranku
2 łyżki miodu
2 łyżeczki musztardy Dijon
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
sól, pieprz

WYKONANIE:
Oliwę wymieszać z solą, pieprzem, majerankiem i musztardą. Przygotowaną marynatą natrzeć kaczkę i odstawić do lodówki na minimum godzinę lub nawet na noc.

NADZIENIE:
Pomarańcze obrać ze skórki, oczyścić z błonek i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier i miód. Gdy się wszystko rozpuści, poukładać pomarańcze i smażyć tak kilka minut. Na koniec wsypać żurawinę, chwilę pomieszać i zdjąć z ognia.

Kaczkę nafaszerować pomarańczami i żurawiną. Umieścić ją w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C, następnie piec kolejne 1,5 godziny, co jakiś czas polewając wytopionym tłuszczem.
Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę, odlać zgromadzony płyn i dopiec ją na "chrupiącą skórkę" z obu stron.

poniedziałek, 17 grudnia 2018

ŻEBERKA PIECZONE W KAPUŚCIE.

SKŁADNIKI:
1kg kapusty kiszonej
1 kg żeberek
1 cebula
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki kminku
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
kilka liści laurowych
1 łyżka jarzynki w proszku
1 płaska łyżeczka majeranku

WYKONANIE:
Kapustę zalać wodą, doprowadzić do zawrzenia, odcedzić i wymieszać z olejem i przyprawami.
Żeberka pokroić na porcje, tak po dwie kostki i usmażyć z obu stron na patelni, na dużym ogniu. Cebulę pokroić w paski.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kapusty, na to cebulę i poukładać blisko siebie kawałki żeberek, następnie przykryć drugą częścią kapusty. Wstawić do piekarnika  piec około jednej godziny w 180' C. Oczywiście sprawdzając co jakiś czas miękkość mięsa.
Podawać z ziemniakami.

czwartek, 29 listopada 2018

SAŁATKA Z BROKUŁEM I CIECIEŻYCĄ.

Tą sałatkę wymyśliłam na szybko. Miałam brokuła, ciecieżycę i fileta z kurczaka. Połączyłam składniki i wyszła pyszna sałatka.

SKŁADNIKI:
1 brokuł
2 filety z kurczaka
2 czerwone cebule
1 słoik ciecieżycy w zalewie (540 g)
4 małe ogórki kiszone
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
przyprawa gyros
sól, pieprz

WYKONANIE:
Brokuła podzielić na mniejsze części, ugotować na półmiękko, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Filety pokroić w kostkę, usmażyć z przyprawą gyros na oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojony na dronbo czosnek, również pozostawić do ostygnięcia.
Cebulę pokroić w paseczki, ogórki w plasterki, ciecieżycę odcedzić z zalewy.
Wszystkie składniki wymieszać razem z jogurtem i majonezem. Przyprawić według uznania.

UWAGA:
Brokuła świeżego można zastąpić mrożonym (1 opakowanie), a ciecieżycę można samemu ugotować, ale trzeba godzinę wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie.

niedziela, 18 listopada 2018

KARKÓWKA DUSZONA W MUSZTARDZIE I MIODZIE.

SKŁADNIKI:
1,5 kg karkówki
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki miodu naturalnego
1 płaska łyżka jarzynki w proszku
2 średnie cebule
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki papryki łagodnej
pieprz według uznania
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżka mąki pszennej

WYKONANIE:
Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na plastry (wychodzi 7 plastrów). Następnie usmażyć z obu stron na patelni, na dużym ogniu, po czym przełożyć do garnka z szerokim dnem i podlać wodą, żeby trochę było przykryte mięso. Na patelni z mięsa zblanszować pokrojoną w półplasterki cebulę i dołożyć ją do garnka. Potem dodać wszystkie przyprawy, miód, musztardę i dusić tak pod przykryciem do miękkości mięsa. Karkówkę wyjąć z garnka, odlać trochę płynu do kubka, dolać troszkę zimnej wody, wymieszać z mąką i wlać do wywaru, doprowadzając do zawrzenia. Potem ponownie włożyć mięso do gotowego sosu.
Karkówkę można podawać z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi, albo po prostu z ziemniakami i surówką warzywną.

piątek, 2 listopada 2018

ZUPA - KREM Z DYNI, Z SUSZONYMI POMIDORAMI.

Zupa - krem z dyni jest pyszna i sycąca.
Smak dyni nadają przyprawy.

SKŁADNIKI:
1 średnia dynia
2 cebule
5 pomidorów suszonych w oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżka jarzynki w proszku
1 łyżka syropu z imbiru
1 łyżka soku z cytryny
papryka ostra w proszku
papryka słodka w proszku
gałka muszkatołowa
zioła prowansalskie
pieprz
chleb tostowy na grzanki
prażony słonecznik

Przyprawy dodawać stopniowo według uznania.

WYKONANIE:
Dynię obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć do garnka, podlać troszkę wodą i zagotować pod przykryciem. Potem dodać jarzynkę w proszku, przyrawy i dusić tak do miękkości dyni.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, usmażyć na odrobinie oleju z suszonych pomidorów i wrzucić do zupy. Na koniec do wywaru dodać suszone pomidory, syrop imbirowy, sok z cytryny, zagotować i zmiksować blenderem na gładki krem.
Chleb tostowy pokroić w kostkę i na małym ogniu wysuszyć na chrupko.

Zupę - krem nalewać do talerzy, posypać prażonym słonecznikiem i podawać z grzankami.


poniedziałek, 29 października 2018

ŚLEDZIE Z JABŁKIEM.

Przygotowanie w taki sposób śledzi nie jest trudne i szybko się je robi, a smakują wyśmienicie. Polecam.

SKŁADNIKI:
3 jajka
4 duże płaty śledziowe w oleju
2 czerwone cebule
1 duże, słodkie jabłko
1 mały jogurt (150 g)
1 mały majonez
sól, pieprz
papryka w proszku

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę, trochę posolić i odstawić na chwilę, żeby zmiękła.
Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w ćwiartki.
Śledzie pokroić w szerokie paski (około 1 - 1 1/2 cm).
Jogurt wymieszać z majonezem, przyprawić według uznania solą, pieprzem i papryką. Połowę sosu jogurtowo - majonezowego wymieszać z cebulą, dodać jabłko i wyłożyć na półmisek. Na tym poukładać śledzie, potem ćwiartki jajek i polać po wierzchu sosem jogurtowo - majonezowym. Wierzch można dowolnie udekorować. Półmisek wstawić do lodówki i schłodzić na chwilę.

piątek, 26 października 2018

KARKÓWKA W ZIOŁACH, WĘDLINA.

Tak przyrządzona karkówka jest aromatyczna i soczysta w środku, idealna do kanapek.

SKŁADNIKI:
1 kg karkówki
1 op. Marynaty staropolskiej "Kamis"
1 łyżka oleju
1 łyżka musztardy sarepskiej
1/2 łyżki keczupu łagodnego
Po troszku ziół:
rozmaryn
majeranek
tymianek
zmielone ziele angielskie
1 ząbek czosnku

WYKONANIE:
Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie ponakłuwać ją głęboko i dość gęsto ostrym widelcem z każdej strony.
Następnie ze składników zrobić marynatę (wszystkie składniki wymieszać dokładnie). Ze wszystkich stron natrzeć mięso, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, przykryć i włożyć na dwa dni do lodówki.
Po tym czasie wstawić do piekarnika i piec około 60 minut w 200' C. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę, odlać zgromadzony płyn do garnka i dopiec tak na "suchą skórkę". Po upieczeniu przełożyć na półmisek i pozostawić do wystygnięcia. Karkówkę przechowywać w lodówce.

sobota, 20 października 2018

KARKÓWKA W ZIOŁACH I MUSZTARDZIE.

Tak przyrządzona karkówka jest aromatyczna i soczysta w środku.

SKŁADNIKI:
1 1/2 kg karkówki
1 op. Marynaty staropolskiej "Kamis"
2 łyżki oleju
1 łyżka musztardy sarepskiej
1/2 łyżki keczupu łagodnego
Po troszku ziół:
rozmaryn
majeranek
tymianek
zmielone ziele angielskie
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej

WYKONANIE:
Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie ponakłuwać ją ostrym widelcem z każdej strony, a z jednej ponacinać po szerokości.
Następnie ze składników zrobić marynatę (wszystkie składniki wymieszać dokładnie). Ze wszystkich stron natrzeć mięso, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, nacięciem do wierzchu, przykryć i włożyć na noc do lodówki.
Na drugi dzień wstawić do piekarnika i piec około 90 minut w 200' C. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę, odlać zgromadzony płyn do garnka i dopiec tak.
Z garnka z powstałym rosołem odlać 1/2 szkl. ,rozrobić w tym 1 łyżkę mąki pszennej i zagotować razem. W ten sposób uzyska się aromatyczny sos do pieczeni.

piątek, 14 września 2018

GRZYBY, PORADY.

⭐ JAK DŁUGO GOTOWAĆ GRZYBY? ⭐

- Suszone grzyby warto moczyć przez całą noc, a czas gotowania odliczać od momentu wrzenia wody. Grzyby gotuj na małym ogniu, przez ok. 10-15 minut.

- Wodę, w której moczyły się suszone grzyby warto wykorzystać do doprawienia zupy.

- Grzyby leśne, takie jak borowiki, podgrzybki czy kurki gotuj 10-15 minut. Tyle samo czasu wymagają maślaki, rydze, gąski czy boczniaki.

- Jednymi z najszybszych w przyrządzeniu grzybów są pieczarki. Wystarczy zaledwie kilka minut gotowania, aby stały się miękkie. Warto pamiętać, że jadalne są także na surowo.

- Grzyby do marynowania gotuje się również około 15 minut.

niedziela, 9 września 2018

KACZKA ZE ŚLIWKAMI, ŻURAWINĄ, JABŁKAMI I RODZYNKAMI.

SKŁADNIKI:
2 kg kaczki (tyle miała moja)
2 łyżki oleju słonecznikowego
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki rozmarynu
1/2 łyżki tymianku
3 ząbki czosnku
1 jabłko
1 łyżka żurawiny suszonej
1 łyżka rodzynek
4 śliwki suszone

WYKONANIE:
Do miseczki wlać olej i dodać przyprawy, następnie wymieszać razem. Natrzeć dobrze kaczkę z wierzchu i w środku. Następnie wstawić ją do lodówki, najlepiej na noc.
Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki i pozostawić tak, aby nabrała temperatury pokojowej.
W tym czasie jabłka pokroić w ósemki, usuwając gniazda nasienne, obsypać je dookoła jeszcze majerankiem i powkładać jabłka głęboko do kaczki na przemian z żurawiną, śliwkami i rodzynkami.
Gotową kaczkę dokładnie zaszyć lub spiąć, żeby nadzienie w czasie pieczenia nie wypłynęło. Ułożyć ją brzuchem do góry. Czosnek pokroić w plasterki i poukładać dookoła kaczki, kilka włożyć do środka.

UWAGA:
Największa trudność w pieczeniu kaczki polega na tym, by piec ją odpowiednio długo: nie za długo i nie za krótko. Czas pieczenia kaczki zależy od wielkości tuszki.
Temperaturę trzeba dostosować do tego, co dzieje się w piekarniku. Czas pieczenia kaczki zależy jak od jej wielkości wynosi od 1,5 do nawet dwóch godzin.

PIECZENIE:
Umieszczoną w żaroodpornym naczyniu kaczkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 'C. Stopniowo zwiększać temperaturę do 200 'C. Gdy kaczka się zrumieni, a tłuszcz wytopi, zmniejszyć temperaturę do 180 'C. Po 1 godzinie pieczenia odwrócić kaczkę na drugą stronę. Piec tak do czasu, aż mięso będzie miękkie. Przez cały czas pieczenia co jakiś czas polewać mięso wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę, odlać wytopiony tłuszcz i dopiec ją z obu stron na chrupiącą skórkę włączając termoobieg.

wtorek, 4 września 2018

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z SIEMIENIEM LNIANYM.

Chlebek jest mięciutki, pulchny i zawsze się udaje.
Przepis na dwie keksówki o wymiarach:12 x 35 cm. Mąkę odmierzać szklanką o pojemności 250 ml.

SKŁADNIKI:

4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki żytniej
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
500 ml ciepłej wody
1/4 szkl. ziaren siemienia lnianego
olej do nasmarowania foremek

WYKONANIE:

Do miski wlać ciepłą wodę, dodać sól, cukier, drożdże i dobrze wymieszać drewnianą łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Następnie wsypać obydwie mąki, dobrze wymieszać na jednolitą masę, a na koniec dodać siemię lniane i ponownie zamieszać łyżką. Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do blaszek, wysmarowanych trochę olejem. Pędzelkiem z odrobiną mleka posmarować wierzch chlebków i posypać siemieniem. Brytfanki z ciastem położyć w ciepłym miejscu, przykryć ściereczką na około 30 minut do wyrośnięcia. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180' C i piec około 60 minut. Upieczone chleby, jeszcze ciepłe wyjąć z brytfanek i ostudzić na kratce od piekarnika.