niedziela, 29 marca 2020

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE, JOGURTOWE Z ZIARNAMI.



Moje bułeczki jogurtowe śniadaniowe z ziarnami. Chrupiąca skórka, wilgotne w środku. 👍😋
Ciasto robi się dzień wcześniej (np. wieczorem), a piecze się na drugi dzień.

SKŁADNIKI NA 10 SZT:
175 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
500 g mąki pszennej tortowej
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka otręb pszennych
ziarna sezamu do posypania

WYKONANIE:
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać rozrobione w wodzie drożdże, sól, cukier, jogurt i ziarna. Wszystko wymieszać, wyrobić ciasto, następnie przykryć je szczelnie folią aluminiową i wstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia wyjąć ciasto na posypaną mąką stolnicę, rozciągnąć lekko rękami i podzielić je na 10 równych części. Każda część powinna ważyć około 100 g. Uformować bułeczki, poukładać w odstępach na blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia, posypać sezamem i przykryć je ściereczką, po czym odstawić na 10 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 ' C, góra - dół. Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wlać wody i wstawić na dno piekarnika, następnie włożyć bułki i piec około 20 - 25 minut. Po 20 minutach uchylić piekarnik, żeby para trochę uszła, po czym zamknąć i dopiec 5 minut na rumiano. Upieczone bułki ostudzić na kratce.

czwartek, 26 marca 2020

ZALEWAJKA.

SKŁADNIKI NA 3 l GARNEK:
1/2 l zakwasu na barszcz biały
5 ziemniaków
1 1/2 l wody
10 dag chudego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany
majeranek
1 łyżka jarzynki w proszku

WKONANIE:
Do garnka wlać wodę, zagotować z jarzynką, majerankiem, następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Na patelni usmażyć na złoty kolor pokrojony w małą kostkę boczek i cebulę, a pod koniec smażenia dodać posiekany na drobno czosnek. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wtedy dodać usmażony boczek z cebulą oraz czosnkiem i pogotować tak chwilkę. Następnie wlać zakwas barszczu i śmietanę,  rozmieszaną z odrobiną wody. Doprowadzić do zawrzenia. Zamiast śmietany można dodać 1 szklankę kefiru.
Można też dodatkowo podać zalewajkę z jajkiem. Jak ktoś woli.

piątek, 20 marca 2020

MAKARON ZE SZPINAKIEM I ŚMIETANĄ.

Danie jest bardzo proste i szybko się je robi.
SKŁADNIKI:
450 g makaronu "wstążki"
450 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
sok z 1/2 cytryny
1/2 słoika pomidorów suszonych w oliwie
1 mały serek topiony kremowy
3 łyżki śmietany
sól, pieprz

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na rumiano, dodać posiekany drobno czosnek, potem wyłożyć szpinak i smażyć tak do rozpuszczenia się mrożonki. Następnie dodać sok z cytryny, sól , pieprz (według uznania), serek i mieszać do rozpuszczenia się serka. Na koniec dodać śmietanę i doprowadzić do zawrzenia.

PODANIE:
Na talerz wyłożyć makaron i na to szpinak.

niedziela, 8 marca 2020

KURCZAK Z MIODEM, MUSZTARDĄ I KECZUPEM.


SKŁADNIKI:
1, 5 kg kurczaka
1 łyżka oleju
1 łyżka keczupu pikantnego
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka marynaty do mięs
1 łyżka płynnego miodu
2 ząbki czosnku
troszkę rozmarynu

WYKONANIE:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać drobno posiekany czosnek i natrzeć tą marynatą całego kurczaka, wewnątrz także. Następnie włożyć do rękawa do pieczenia lub bezpośrednio do naczynia żaroodpornego i wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, wtedy lepiej marynata wniknie do mięsa.
Gotowego kurczaka wstawić do piekarnika i piec w temp. 200' C około półtorej godziny (do miękkości mięsa). Piętnaście minut przed wyjęciem z piekarnika rozciąć rękaw. Jak jest za dużo płynu to wtedy można odlać trochę. Jeżeli jest to naczynie żaroodporne to zdjąć pokrywę i dopiec na chrupiącą skórkę.
Jeżeli ktoś woli bardziej pikantnego kurczaka to można dodać papryki ostrej do marynaty.