niedziela, 23 lipca 2017

SZARLOTKA SYPANA.

Ciasto jest proste i szybko się je robi. Przepis jest bardzo stary, ale placek jest pyszny.

Przepis jest na dużą blaszkę o wymiarach 21 cm x 37 cm.

SKŁADNIKI:
2 szkl. mąki pszennej
2 szkl. kaszy manny
2 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 kostki margaryny "zwykłej"
1 1/2 kg kwaśnych jabłek
cynamon

WYKONANIE:
Mąkę, kaszę mannę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier wsypać do miski i wszystko dokładnie wymieszać, następnie podzielić na trzy części. Margarynę włożyć do lodówki, musi być dobrze schłodzona.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, po czym odcisnąć z nadmiaru soku, podzielić na dwie części.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno blaszki wysypać pierwszą część sypkiego ciasta, wyrównać, wyłożyć na to jedną część jabłek, posypać po całości cynamonem, przysypać je drugą częścią sypkiego ciasta, ponownie wyłożyć jabłka, posypać je cynamonem, znowu wysypać po całości trzecią część sypkiego ciasta i zetrzeć na wierzchu na dużych oczkach margarynę, tak żeby pokryła całe ciasto.
Piec w temperaturze 180'C przez około 45 - 50 minut na złoty kolor. Ciasto kroić dopiero kiedy trochę wystygnie, bo się rozpadnie.

piątek, 21 lipca 2017

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI.

Sałatka jest bardzo prosta i pyszna.

SKŁADNIKI:
3 średnie ugotowane buraki (mogą być w zalewie octowej)
3 płaty śledziowe w oleju
2 jajka
2 ogórki kiszone
1 cebula
1/2 puszki kukurydzy
1 mały majonez
sól i pieprz

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę i trochę posolić.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w paski, buraki i ogórki również pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy.
Wszystko razem wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić sałatkę w lodówce.

niedziela, 16 lipca 2017

NALEWKA Z CZARNEJ PORZECZKI.

Proporcje na wypełnienie 2 litrowego słoja, z którego powinno uzyskać się około 1,5 litra nalewki.

SKŁADNIKI:
1 l spirytusu 96 %
400 ml przegotowanej i schłodzonej wody
1 kg czarnych porzeczek
0,5 kg cukru
500 ml przegotowanej i schłodzonej wody

WYKONANIE:
Porzeczki obrać z ogonków, opłukać dokładnie wodą i oczyścić z różnych śmieci. Ważne, żeby do nalewki trafiły tylko zdrowe i dojrzałe porzeczki.

Do spirytusu dolać 400 ml wody. Tak przygotowane owoce wrzucić do czystego (najlepiej wyparzonego) słoja i zalać przygotowanym wcześniej spirytusem. Słój szczelnie zamknąć i pozostawić w ciemnym, ciepłym miejscu na 6 tygodni, najlepiej do kuchennej szafki.
Po tym czasie odcedzić owoce i odcisnąć ze spirytusu, następnie z wody (500 ml) i cukru (0,5 kg) zrobić syrop, dolać do odcedzonego już płynu. Wszystko wymieszać i przelać do butelek.
Tak przygotowana nalewka powinna przez kolejne kilka miesięcy (przynajmniej 3 miesiące) dojrzewać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Im dłużej się przechowuje, tym jest lepsza.