poniedziałek, 30 listopada 2015

MARCEPANOWE CIASTECZKA.

SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masy marcepanowej
150 g masła
1 żółtko

LUKIER:
1 szklanka cukru pudru
1 białko

Składniki połączyć ze sobą. Zamiast lukru może być masa cukrowa do dekoracji. Poza tym dodatkowo kolorowe ozdoby do ciast.

Mąkę przesiać do miski, dodać masło, masę marcepanową, cukier puder, żółtko i zagnieść szybko gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy na około 4 mm i foremką wycinać ciasteczka. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez 12-15 minut.
Wystygnięte ciasteczka udekorować lukrem lub masą cukrową. Żeby były kolorowe, to można dodać różne barwniki.

niedziela, 29 listopada 2015

KARKÓWKA PIECZONA - WĘDLINA.

SKŁADNIKI:
2 kg karkówki
4 ząbki czosnku
2 cebule
2-3 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
4 ziela angielskie
3 owoce jałowca
2 liście laurowe
2 łyżki oleju (do natarcia mięsa)
2 łyżeczki papryki słodkiej

Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie włożyć do miski, posmarować oliwą, roztartym czosnkiem, solą i suszonymi ziołami ze wszystkich stron.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, obłożyć karkówkę, dodać jeszcze ziele angielskie, owoce jałowca i liście laurowe.
Miskę przykryć i włożyć do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie mięso włożyć do rękawa foliowego. Piekarnik nagrzać do temperatury 200'C i piec przez 1,5 godziny, następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze około 30 minut ,żeby karkówka się przypiekła. Pozostawić do ostygnięcia. Potem przechowywać w lodówce.

KIESZONKI DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI.

Ciasto jest mięciutkie, puszyste, szybko się je robi, można zrobić je z każdymi owocami. Pychota, polecam.

SKŁADNIKI:
1 kg śliwek

Śliwki przeciąć na połowę, wyjąć pestki.

KRUSZONKA:
1 szkl. mąki
10 masła
4 łyżki cukru
2 łyżki kokosu

Ze składników zarobić ciasto i wykruszając palcami zrobić posypkę.

CIASTO:
5 dag drożdży
1/2 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. mleka
3 jajka
3 szkl. mąki

Jajka roztrzepać w misce. Do drugiego naczynia rozkruszyć drożdże, dodać obydwa cukry, mąkę, wlać mleko , olej i jajka, wszystko zamieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką, następnie wstawić do lodówki na 24 godziny, najlepiej na noc.
Na drugi dzień wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na podsypodsypaną mąką stolnicę, rozwałkować, pociąć na kwadraty (około 8 cm), poukładać śliwki,złożyć po przekątnej, zlepić delikatnie brzegi, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką i wstawić do zimnego piekarnika, piec w 170'C przez 50 minut na złoty kolor.
Zamiast śliwek mogą być inne sezonowe owoce.

MURZYNEK Z WKŁADKĄ KOKOSOWĄ I JABŁKAMI.

MURZYNEK:

30 dag mąki

4 jajka

3/4 szkl.cukru

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

25 dag margaryny

1/2 szkl. wody

kilka kropel olejku rumowego

Margarynę roztopić w garnku, dodać wodę,cukier, kakao, wymieszać i ostudzić.
Następnie ubijając mikserem dodać mąkę, jajka i proszek do pieczenia, a na koniec olejek rumowy.
Wylać na blaszkę i piec w temp. 180'C, przez około 45 - 50 minut. Placek ostudzić i przekroić na dwa blaty.

CIASTO KOKOSOWE:
30 dag kokosu - drobnego
6 białek
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego

Cukier z białkami ubić na sztywną pianę, dodać kokos, proszek do pieczenia i olejek migdałowy. Wymieszać lekko łyżką i wyłożyć na blaszkę. Piec w temp. 180'C na złoty kolor-około 25 - 30 minut. Ostudzić.

MASA BUDYNIOWA:
3 budynie śmietankowe na 1/2 l
3/4 l mleka
3/4 szkl. cukru
25 dag margaryny

Ze składników ugotować budyń, przestudzić i zmiksować z margaryną.

MASA JABŁKOWA:
1 jabłek
1/2 l wody
1 szkl. cukru
2 galaretki agrestowe

Galaretki rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, pozostawić do zgęstnienia.
Jabłka obrać, pokroić w około 1 cm kostkę. W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać jabłka i podgotować kilka minut. Zdjąć z ognia, dodać rozpuszczone wcześniej galaretki, wymieszać i pozostawić do częściowego stężenia.

POLEWA:
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki margaryny
płatki z białej czekolady do dekoracji

Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier, mleko, kakao i wymieszać do połączenia składników. Nie doprowadzać do zawrzenia. Zdjąć z ognia, przestudzić.

WYKONANIE PLACKA:
Na pierwszy blat murzyka rozsmarować połowę masy budyniowej, przykryć wkładką kokosową, na to rozsmarować drugą część masy budyniowej, następnie wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim blatem murzyka i polać polewą. Wierzch udekorować płatkami czekoladowymi. Schłodzić w lodówce. Placek najlepiej kroić po kilku godzinach.

czwartek, 26 listopada 2015

KOTLETY SCHABOWE W MLEKU I CEBULI.

SKŁADNIKI:
ok. 500 g schabu
1 duża cebula
ok. 500 ml mleka
sól
pieprz
bułka tarta do panierki
2 jajka
smalec do smażenia

WYKONANIE:
Schab podzielić na plastry, a następnie rozbić na kotlety.
Cebulę pokroić w piórka, przełożyć do pojemnika z przygotowanym mięsem i zalać mlekiem, tak aby każda porcja mięsa została zakryta. Przyprawić solą, pieprzem i odstawić na ok. 3-4 godziny (najlepiej na noc). Po tym czasie mięso maczać w rozbełtanych jajkach z szczyptą soli, a na końcu obtaczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor. Gotowe kotlety schabowe podawać z ziemniakami okraszonymi smażoną cebulką z masłem oraz dowolnymi surówkami.

ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM.

SKŁADNIKI:
50 dag śledzi (typu matias)
4 dag czosnku (ok. ¾ główki)
3 łyżki majeranku
2 ziarenka ziela angielskie
2 ziarenka jałowca
2 liście laurowe
¾ szklanki oleju

WYKONANIE:
Matiasy opłukać, zalać zimną wodą i moczyć w niej przez około 1 godzinę. Następnie opłukać, osączyć z wody i pokroić w około 3 cm kawałki. Czosnek obrać z łusek i przecisnąć przez praskę.
Do dużego słoika (700 ml) wkładać przygotowane składniki w następującej kolejności: 1/3 śledzi, 1/3 czosnku, 1 łyżka majeranku, ziarenka ziela angielskiego i jałowca, liście laurowe i znowu 1/3 śledzi, 1/3 czosnku, 1 łyżka majeranku, i na koniec ostatnie warstwy: 1/3 śledzi, 1/3 czosnku i 1 łyżka majeranku. Całość zalać olejem. Słoik zakręcić i włożyć do lodówki na około 2-3 dni.
Im dłużej postoją tak śledzie, tym są lepsze.
Jak ktoś nie lubi śledzi solonych, to można zastąpić śledziami w oleju.

środa, 25 listopada 2015

TULIPAN.

CIASTO:
6 jajek
6 łyżek oleju
1 1/2 szkl. cukru pudru
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. mleka
1 kisiel czerwony
4 łyżki maku
2 łyżki kakao
4 łyżki drobnego kokosu

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i resztę składników, na koniec ubitą pianę z białek.
Ciasto podzielić na 4 części:
-do jednej dodać kisiel
-do drugiej dodać mak
-do trzeciej dodać kakao
-do czwartej dodać kokos
Kłaść ciasto w brytfance kupkami na przemian, do wypełnienia całej blaszki. Upiec w temp. 180'C, przez 30-40 minut. Po upieczeniu placek schłodzić i przekroić na trzy cienkie blaty.

MASA:
70 dag sera białego z wiaderka
1/2 szkl. cukru
25 dag margaryny
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka wiśniowa

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody , a wiśniową w 1 szkl. i pozostawić do ostygnięcia.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać ser, zmiksować na jednolitą masę. Masę podzielić na dwie części,2/3 i 1/3.
Do 2/3 dodać tężejące galaretki cytrynowe, zmiksować do połączenia.
Do 1/3 dodać galaretkę wiśniową i także zmiksować do połączenia.

DODATKOWO:
czekolada deserowa, starta na tarce na małych oczkach

WYKONANIE:
Na pierwszy blat placka wyłożyć połowę masy cytrynowej, przykryć drugim blatem, wyłożyć masę wiśniową, przykryć trzecim, wyłożyć drugą część masy cytrynowej i posypać wiórkami z czekolady. Placek schłodzić w lodówce. 

BARSZCZ UKRAIŃSKI.

SKŁADNIKI:
500 g wołowiny na gulasz
250 g fasoli
4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
natka pietruszki
1 cebula
1/2 główki małej kapusty
1 kg buraków
0,5 l zakwasu z buraków
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu 10 '/,
2 liście laurowe
troszkę kminku
3 ziela angielskie
1 kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
sól
majeranek
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
kawałek chudego boczku

Fasolę namoczyć na noc, następnie rano ugotować do miękkości. Kapustę poszatkować i obgotować troszkę.
Mięso umyć, pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, jak zawrze to zebrać pianę, dodać kostkę rosołową, jarzynkę w proszku,  liście laurowe, ziela angielskie, kminek, majeranek. Jarzyny pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Gdy mięso było już miękkie dodać pokrojone w kostkę buraki, kapustę i fasolę, posiekany czosnek i zakwas z buraków, na koniec ocet, zagotować, następnie wlać rozrobioną śmietanę z wodą i mąką, doprowadzić do zawrzenia. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z boczkiem, uprażonym na patelni.

GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKAMI I MIĘSEM.

SKŁADNIKI:
1 kapusta
1 kg ziemniaków
200 g mięsa mielonego
2 jajka
6 łyżek kaszy manny
pieprz i sól
papryka słodka
majeranek
ziele angielskie

DODATKOWO:
przecier pomidorowy
2 łyżeczki mąki

WYKONANIE:
Z kapusty odciąć głąb i włożyć ją do garnka z wodą. Gotować na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną zdejmować je kolejno z kapusty.Czynność tą powtarzać , aż zostaną zdjęte wszystkie największe liście . Resztę można wykorzystać np. na łazanki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodać mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbić jajka, wsypać kaszę mannę i przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Całość wymieszać.
Następnie nakładać farsz na liście kapusty i zawinąć je. Uformowane gołąbki poukładać w naczyniu żaroodpornym, wlać 1/2 szklanki wody, wrzucić parę ziaren ziela angielskiego. Gołąbki piec pod przykryciem około 50 minut.
Przecier pomidorowy wymieszać z mąką, 1/2 szklanki wody i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Po około 50 minutach pieczenia zalać przecierem pomidorowym gołąbki i piec jeszcze parę minut, aż powstanie nam sos.
Można też upiec bez przecieru i zrobić osobno sos pomidorowy lub pieczarkowy.

niedziela, 22 listopada 2015

SURÓWKA Z KAPUSTĄ, POREM I JABŁKIEM.

Surówka jest prosta, szybko się ją robi, a przede wszystkim smaczna. Polecam.

SKŁADNIKI:
1/2 małej kapusty pekińskiej
1 duże jabłko
kawałek białej części pora
kawałek zielonej części pora
1 mały majonez

Kapustę pokroić w paseczki, pora w półkrążki, a jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać wszystko, dodać majonez i gotowe.

Zamiast majonezu można dodać 3 łyżki oleju, łyżkę musztardy i dowolny sos w proszku.

CIASTKA KORZENNE Z MIODEM.

Składniki na około 100 sztuk:
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki miodu
1,5 łyżeczki sody
1 opakowanie przyprawy korzennej (bez kakao)
1 jajko
50 g masła

Masło z miodem podgrzewać powoli aż do rozpuszczenia miodu, ale nie wolno zagotować! Mąkę z sodą przesiać,dodać resztę składników i ostudzone masło z miodem. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy (jeśli będzie się kleić to trzeba chwilę odczekać aż ciasto stężeje) i foremkami wykrawać ciasteczka. Piec na papierze w 200*C około 5 minut (pilnować bo szybko się spalą!) wyciągać kiedy będą złote ale miękkie. Można przełożyć dżemem i polać polewą lub nieprzełożone przechowywać w puszcze nawet 2 tygodnie. Ciasteczka po upieczeniu będą twarde ale drugiego dnia zmiękną.

CIASTKA SEROWE.

SKŁADNIKI:
25 dag margaryny
1/2 kg mąki
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
25 dag sera białego półtłustego

DODATKOWO:
1 białko
cukier kryształ

Ze składników zarobić ciasto, rozwałkować na stolnicy, wykrawać foremkami różne kształty ciastek, następnie posmarować każde roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec w 180'C na złoty kolor. 





sobota, 21 listopada 2015

CIASTKA PIERNIKI.

Pierniczki w trakcie pieczenia wyrastają i lekko tracą kształt, więc nie nadają się raczej do finezyjnych dekoracji lukrem.

SKŁADNIKI:
1 kg mąki pszennej
8 żółtek
3 białka
1,5 szklanki drobnego cukru
3 łyżki kakao
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
3 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka goździków
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki pieprzu
250 g masła
400 g miodu

DZIEŃ PRZED PIECZENIEM:
Kakao wymieszać z mąką. Miód zagotować z przyprawami. Zdjąć z ognia i dodać masło, poczekać ,aż się rozpuści. Ostudzić. W śmietanie rozpuścić sodę i odłożyć, żeby zwiększyła swoją objętość. W tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, np. do lodówki. Do następnego dnia zgęstnieje.

W DNIU PIECZENIA:
Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm i wykrawać pierniczki. Jeśli chcemy by się błyszczały trzeba posmarować je przed pieczeniem białkiem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać pierniczki. Piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut. Ja piekłam 10 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

czwartek, 19 listopada 2015

ZUPA ZALEWAJKA.

Zalewajka, jest to bardzo prosta w wykonaniu zupa i smaczna.

SKŁADNIKI:
5 suszonych grzybów
5 ziemniaków
1 marchewka
1 mała pietruszka
1 mała cebula
2 kiełbasy śląskie
10 dag cienko pokrojonego boczku wędzonego
0,5 l zakwasu na żurek
1/2 kubeczka śmietany 18%
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
sól
majeranek
pieprz

WYKONANIE:
Grzyby namoczyć, najlepiej wieczorem, a zupę gotować rano. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zalać wodą, dodać namoczone grzyby, posolić i gotować do miękkości ziemniaków. Kiełbasę pokroić na plasterki, cebulę w kostkę i razem przesmażyć na małej ilości oleju i dodać do zupy. Następnie wlać 0,5 l żurku, posiekany ząbek czosnku, zabielić śmietaną, dodać majeranek. Plasterki boczku wytopić na suchej patelni. Po nalaniu zupy na talerz posypać pokrojoną drobno natką pietruszki i dodać po 2 plasterki smażonego boczku.

środa, 18 listopada 2015

SAŁATKA ZIEMNIACZANA.

SKŁADNIKI:
500 g ziemniaków
2 marchewki
3 jajka
2 duże ogórki konserwowe
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 - 4 łyżki majonezu
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz
sos sałatkowy czosnkowo - ziołowy w proszku

Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w grubszą kostkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Również w kostkę pokroić ogórki i na drobno szczypiorek.
Wszystko wymieszać, dodać resztę składników.

niedziela, 15 listopada 2015

SCHAB PIECZONY Z ZIOŁAMI.

SKŁADNIKI:
600 g schabu bez kości
100 g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
po kilka gałązek świeżych ziół: bazylii, tymianku, rozmarynu
natka pietruszki- kilka gałązek
sól, pieprz
majeranek
przyprawa do karkówki (nie dużo, rylko na smak )

WYKONANIE:
Pietruszkę umyć, wysuszyć i posiekać, dodać zioła,  wymieszać z  przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem, przyprawą do karkówki i oliwą. Mięso umyć, wysuszyć , zrobić głębokie nacięcia, tak, żeby nie przeciąć do końca.Całość natrzeć marynatą z ziół ,w nacięte miejsca powkładać plasterki pokrojonego masła i także marynatę, a potem włożyć do rękawa foliowego. Rękaw spiąć klamerką. Tak przygotowane mięso włożyć do lodówki na całą noc.
Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki, przełożyć do naczynia żaroodpornego .
Naczynie z mięsem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 'C na około 2 godziny,zlać do rondelka wodę z pieczenia i piec nadal do miękkości mięsa. Wodę zlaną z mięsa zagęścić trochę mąką.
Po upieczeniu mięso rozwinąć z folii i podawać polane sosem .
Podawać np. z ziemniakami i surówką.

ZAMIAST SCHABU MOŻE TO BYĆ KARKÓWKA. 

SEROMAK.

CIASTO:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
18 dag masła

MASA MAKOWA:
1 puszka maku (900 g)
2 jajka
1/2 szklanki cukru
kilka kropel olejku migdałowego

dodatkowo 3/4 szkl. maku do dekoracji

MASA SEROWA:
1 kg półtłustego sera
100 g masła
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
2 żółtka
4 białka

LUKIER:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
1/2 łyżki soku z pomarańczy

CIASTO:
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę,wsypać cukry, dodać masło i żółtka. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie blachę o wymiarach 22/32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowanym ciastem, lekko rozwałkowanym, wylepić dno blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 10-15 minut do podpieczenia.
Przygotować masę makową.

MASA MAKOWA:
Całe jajka wraz z cukrem ubić robotem na „puch”. Dodać mak i wymieszać, na koniec dodać kilka kropel olejku migdałowego. Tak przygotowaną masę makową wyłożyć na podpieczone ciasto.
Następnie przygotować masę serową.

MASA SEROWA:
Ser zmielić przez maszynkę. Mikserem utrzeć masło z cukrami i żółtkami, następnie dodawać po łyżce sera ciągle ucierając. Wsypać suchy budyń. Ubić pianę z białek, dodać do sera i lekko wymieszać szpatułką. Przygotowaną masę serową wyłożyć łyżką na masę makową.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180'C na 1 godzinę. Gdy ciasto się upiekło poczekać,  aż wystygnie w uchylonym piekarniku. Zimne ciasto polać lukrem i posypać suchym makiem.

LUKIER:
Do miski wsypać cukier puder, wlać gorącą wodę, sok z pomarańczy i łyżką utrzeć lukier. Tak przygotowanym lukrem polać wierzch ciasta.

SCHAB GOTOWANY, WĘDLINA.

SKŁADNIKI:
1 1/2 kg schabu
około 2 l wody
3 łyżki soli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
1 łyżka musztardy
1 łyżka majeranku
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
1/2 łyżeczki rozmarynu
3 ząbki czosnku

Do 3 litrowego garnka wlać 2 litry wody, dodać wszystkie przyprawy,włożyć ponakłuwany w kilku miejscach schab i zagotować na większym ogniu, jak zawsze zalewa to zmniejszyć płomień do minimum. Mięso ma być całkiem przykryte zalewą, jakby odparowała woda to dolać. Gotować tak15 minut. Wyłączyć.Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Po 4 godzinach zagotować ponownie i gotować drugi raz 15 minut, następnie pozostawić na kolejne 4 h do całkowitego wystygnięcia.
Po 4 godzinach wyjąć schab z wywaru, osuszyć ręcznikiem papierowym, schłodzić w lodówce.

sobota, 14 listopada 2015

PIERNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ I ŻURAWINĄ.

Przepis na dużą blaszkę.

PIERNIK:
2 szkl. mąki krupczatki
2 jajka
10 dag cukru
12 dag margaryny
1/2 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 opak. przyprawy do piernika
3 łyżeczki miodu

Margarynę roztopić, schłodzić i połączyć z pozostałymi składnikami, następnie wyrobić ciasto. Rozprowadzić w blaszce i upiec w 180'C około 20 minut. Wystudzić.

BISZKOPT:
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
5 łyżek cukru
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i ubijając nadal dodawać resztę składników, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę, upiec w 180'C około 30 minut. Placek schłodzić i przekroić na dwa blaty.

MASA BUDYNIOWA:
3 budynie śmietankowe na 1/2 l
4 łyżki cukru
3/4 l mleka
25 dag margaryny

Budynie ugotować na mleku z cukrem, schłodzić, następnie zmiksować z margaryną. Margaryna ma mieć temperaturę pokojową.

DODATKOWO:
1 opak. bitej śmietany w proszku''Śnieżka''
300 ml mleka

Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem na sztywno.

2 słoiczki żurawiny
płatki migdałowe do dekoracji
płatki czekoladowe do dekoracji

WYKONANIE PLACKA:
Na piernik wyłożyć masę budyniową, przykryć blatem biszkopta, którego posmarować żurawiną, następnie przykryć drugim blatem biszkopta, na niego wyłożyć ubitą śmietanę, a potem posypać płatkami czekoladowymi i migdałowymi. Placek schłodzić w lodówce.

środa, 11 listopada 2015

ROGALIKI NA SZYBKO.

SKŁADNIKI:
1 kg mąki tortowej
10 dag drożdży
2 margaryny mleczne
4 łyżki cukru
10 łyżek mleka

WYKONANIE:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka foliowego - takiego aby swobodnie mogło rosnać. Woreczek szczelnie zawiązać. Następnie zapakowaną kulę ciasta wsadzić do zimnej wody tak aby było zanurzone. Gdy wypłynie na powierzchnię wody wyjąć z worka podsypać mąka i rozwałkować. Rozwałkowane ciasto na kształt koła, na grubość 2 - 3 mm pokroić w trójkąty. Nadziewać dowolnie u mnie powidłami. Zwijać rogale. Układac na blaszce i piec ok 20 - 25 min w 175'C- do zarumienienia. Gdy wystygną polukrować lub posmarować roztopioną czekoladą.

wtorek, 10 listopada 2015

KARTACZE Z SEREM BIAŁYM.

CIASTO:
1kg surowych ziemniaków
½ kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
sól

FARSZ:
500 g sera białego
1 mała cebula
1 łyżka masła
sól i pieprz

dodatkowo kawałek słoniny na skwarki lub cebula z masłem

FARSZ:
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle i dodać do sera, doprawić solą i pieprzem, wszystko dobrze połączyć ze sobą. Uformować 10 małych wałeczków.

CIASTO:
Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na papkę – tak jak na placki ziemniaczane. Mocno odcisnąć na sitku lub są pomocą gazy. Wyciśnięty sok zlać, a osadzoną na dnie skrobię dodać z powrotem do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i dodać do surowych. Wbić jajko i dodać tyle mąki, by powstało gęste, dość zwarte ciasto. Nabierać porcje ciasta i spłaszczać je w dłoniach na placki. Na środek nakładać wałeczek z sera i sklejać, formując podłużne kluski. Jeśli ciasto klei się do rąk, zwilżyć dłonie wodą.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kartacze gotować w dwóch partiach (tak, aby mogły swobodnie pływać) na niedużym ogniu do wypłynięcia, a potem jeszcze około 5 minut.
Delikatnie wyjmować łyżką cedzakową. Przed podaniem kartacze okrasić skwarkami lub zrumienioną cebulką na maśle.

KARTACZE Z MIĘSEM.

SKŁADNIKI:

CIASTO:
1kg surowych ziemniaków
½ kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
sól

FARSZ:

500 g mielonej wieprzowiny (karkówki lub łopatki)

2 ząbki czosnku
sól i pieprz

dodatkowo kawałek słoniny na skwarki lub cebula z masłem

FARSZ:

Mięso ugotować z dodatkiem ulubionych przypraw i zmielić w maszynce, następnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Uformować 10 małych wałeczków.

CIASTO:
Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na papkę – tak jak na placki ziemniaczane. Mocno odcisnąć na sitku lub są pomocą gazy. Wyciśnięty sok zlać, a osadzoną na dnie skrobię dodać z powrotem do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i dodać do surowych.
Wbić jajko i dodać tyle mąki, by powstało gęste, dość zwarte ciasto. Nabierać porcje ciasta i spłaszczać je w dłoniach na placki. Na środek nakładać wałeczek z mięsa i sklejać, formując podłużne kluski. Jeśli ciasto klei się do rąk, zwilżyć dłonie wodą.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kartacze gotować w dwóch partiach (tak, aby mogły swobodnie pływać) na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do wypłynięcia ich do wierzchu.  Gotować wtedy jeszcze około 5 minut. Delikatnie wyjmować łyżką cedzakową. Przed podaniem kartacze okrasić skwarkami lub zrumienioną cebulką na maśle.

poniedziałek, 9 listopada 2015

CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ CAPPUCCINO.

SKŁADNIKI:
1 szklanka oleju rzepakowego
350 g gorzkiej czekolady
5 łyżeczek kakao
1 szklanka cukru pudru
1 cukier wanilinowy
7 jajek
1 1/2 szklanki mąki
kilka kropel olejku rumowego

WYKONANIE:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając olej rzepakowy. Masę przestudzić, dodać kakao, cukier puder i zmiksować. Następnie dodać jajka i miksować nadal.  Przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier wanilinowy i wymieszać na gładką masę. Dowolną formę posmarować olejem i obsypać mąką. Wyłożyć ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku w180'C, około 40 min. Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na dwa placki.

Drugi placek upiec z połowy porcji produktów.
Dodatkowo potrzebny będzie 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego z kawałkami owoców.

MASA:
0,75 l mleka
6 łyżek kawy cappuccino orzechowe
3 łyżki mąki
2 op. budyniu waniliowego na 1/2 l
5 łyżek cukru
400 g margaryny

Z mleka odlać 1 szkl. , rozrobić w nim budynie z cukrem, mąką i kawą. Resztę mleka zagotować i ze składników ugotować budyń, ostudzić. Budyń zmiksować z margaryną na gładką masę.

DO PONCZOWANIA:
1/2 szkl. herbaty
1 łyżeczka cukru
1 kieliszek rumu lub kilka kropel olejku rumowego

Składniki wymieszać razem i naponczować placki.

WYKONANIE PLACKA:
Masę podzielić na 3 części. Dwie części większe do przełożenia i jedna mniejsza do posmarowania wierzchu.
Pierwszy placek posmarować masą, przykryć drugim, posmarować znowu masą, przykryć trzecim plackiem, na niego wyłożyć trzecią część masy i posmarować dżemem wiśniowym. Placek schłodzić w lodówce.



sobota, 7 listopada 2015

SAŁATKA WARSTWOWA Z KURCZAKIEM.

SKŁADNIKI:
500 g filetów z kurczaka
sałata lodowa
500 g świeżych ogórków
2 łyżki przyprawy gyros
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
szczypiorek, drobno pokrojony
sól, pieprz
por (biała część)
mała puszka kukurydzy (200 g)
2 czerwone cebule
3 jajka

SOS:
400 ml jogurtu naturalnego
400 ml majonezu
1 op. sosu koperkowo - ziołowego w proszku
sól, papryka ostra w proszku

Składniki wymieszać, przyprawić do smaku.

WYKONANIE:
Filety pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie i oliwie. Usmażyć na rozgrzanej patelni, dodać posiekany czosnek. Ostudzić.
Ogórki obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę, posolić i odstawić na 30 min. Odcisnąć z wody, dodać do śmietany, przyprawić solą i pieprzem.
Pory pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, odsączyć z wody i ostudzić. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Cebulę drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sałatę porwać na małe kawałki.

W naczyniu układać warstwami:
sałatę,
kurczaka,
pory,
kukurydzę,
sos,
ogórki,
posiekaną cebulę,
jajka,
sos,
posypać szczypiorkiem.

Wstawić do lodówki na godzinę przed podaniem.

ROGALIKI FRANCUSKIE Z CZEKOLADĄ.

SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej
300 g masła
150 ml wody
1 łyżka octu
sól
skórka otarta z połowy pomarańczy 2 tabliczki mlecznej czekolady
1żółtko

WYKONANIE:
Wymieszać 270 g mąki z 30 g miękkiego masła, a następnie dodać wodę wymieszaną z octem i szczyptą soli. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
270 g masła obsypać 30 g mąki i zagnieść tak, aby cała mąka połączyła się z tłuszczem. Masło z mąką włożyć między dwie warstwy foli spożywczej i rozwałkować na placek o grubości 2 cm. Włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 1,5 – 2 cm. Wyjąć masło, odwinąć z folii i ułożyć na jednej połowie ciasta, przykryć drugą połową ciasta i zlepić brzegi, aby masło nie wysunęło się podczas wałkowania. Rozwałkować ciasto z masłem na prostokąt, następnie złożyć brzegi ciasta do środka tak, aby leżały na sobie trzy warstwy ciasta. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu, ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na prostokąt, a następnie ponownie złożyć brzegi do środka tak, aby trzy warstwy ciasta leżały na sobie. Ciasto włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Czynność rozwałkowywania, składania i schładzania powtórzyć jeszcze dwa razy. Następnie wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm i pokroić na trójkąty.
Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać ze skórką startą z połowy pomarańczy. Na każdy trójkąt nakładać łyżkę nadzienia i zwijać rulony, które następnie formować w rogale. Gotowe rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarować rozkłóconym żółtkiem. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 'C.

czwartek, 5 listopada 2015

LEŚNY MECH.

SKŁADNIKI:
4 jajka
1 szklanka cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
300 g świeżego szpinaku lub mrożonego

KREM:
500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g

DODATKOWO:
pestki granatu do posypania
garść borówek i malin

CIASTO:
Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zzmiksować blenderem. Mrożony rozmrozić i również dobrze osączyć (jeśli szpinak nie będzie rozdrobniony to również go zmiksować blenderem). Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Piekarnik nastawić na 170'C, na funkcji góra - dół.
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6 minut. Następnie, ciągle mieszając łyżką, wlać powoli olej. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać zmielony szpinak, aromat i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średniacy 25 - 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 - 65 minut. Piec na najniższym poziomie piekarnika.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (może troszkę opaść).
Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (nożem oddzielić od brzegów tortownicy). Poziomo odciąć około 1/3 ciasta (jeśli ciasto zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to trzeba najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pozostały blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy.

KREM:
Żelatynę zalać 6 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać do niej powoli, cały czas miksując, ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać skórkę z cytryny, wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w tortownicy. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i owocami. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 - 3 godziny.


środa, 4 listopada 2015

SAŁATKA Z TORTELLINI I POMIDORAMI.

SKŁADNIKI :
1 opakowanie tortellini z serem 150 g
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
2 ogórki kiszone
2 ogórki świeże
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku
3 łyżki majonezu

PRZYGOTOWANIE :
Pierożki tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidory pokroić na pół, a ogórki w kostkę. Szczypiorek posiekać drobno, wszystko przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez i wymieszać.
Sałatkę przełożyć do półmiska, schłodzić.

BUŁECZKI Z PIECZRKAMI I KIEŁBASĄ.

CIASTO:

500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 jajko
1 szklanka letniej wody
2 - 3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

FARSZ:
450 g pieczarek
100 g kiełbasy zwyczajnej
1 mała cebula
100 g sera żółtego
1 łyżka oleju, tymianek, bazylia, sól, pieprz

DODATKOWO:

1 jajko do posmarowania bułeczek
mak do posypania

CIASTO:
Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, jajko i wodę z drożdżami. Na koniec wlać olej i zagnieść ciasto. Powinno być gładkie i jednolite. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W czasie, gdy ciasto będzie rosło przygotować farsz.

FARSZ:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć chwilę na oleju, dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć do miękkości, a na koniec dodać pokrojoną drobno w kostkę kiełbasę. Doprawić bazylią, tymiankiem, solą, pieprzem. Zdjąć z ognia i dodać ser żółty, starty na małych oczkach. Intensywnie mieszać, odstawić do wystygnięcia.

WYKONANIE:
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinać krążki. Na każdym układać sporą ilość farszu. Brzegi krążków unieść do góry i dobrze skleić .Czynność powtarzać do wyrobienia ciasta. Tak przygotowane bułeczki odwrócić do góry dnem (tak by zlepienie znajdowało się pod spodem) i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Bułeczki układać w niewielkich odstępach, tak by w czasie pieczenia nie stykały się ze sobą. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 'C około 25 minut na rumiano.

poniedziałek, 2 listopada 2015

STRUCLA DROŻDŻOWA.

SKŁADNIKI:
370 g mąki pszennej
1 jajko
150 ml ciepłego mleka
45 g cukru
10 g cukru waniliowego
50 g roztopionego masła
0,5 łyżeczki soli
15 g drożdży świeżych
50 g masła
10 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 opak. cukru waniliowego

DODATKOWO:
150 g dowolnego dżemu, powideł lub marmolady owocowej
1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta

Z drożdży zrobić rozczyn – drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru i rozetrzeć łyżką z cukrem, następnie zalać ciepłym mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do napęcznienia.
Gdy rozczyn będzie gotowy, dodać mąkę,  cukier ,jajko roztrzepane w miseczce widelcem, cukier waniliowy, sól, roztopione (przestudzone) masło.
Wszystkie składniki zagnieść razem i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Całość rośnie około godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieść i przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o grubości około 4-5 mm i długości blachy, w której będzie pieczone ciasto (35 cm keksówka ).
Na rozwałkowanym cieście równomiernie rozsmarować powidła lub dżem i zwinąć w roladę. Roladę przełożyć do blaszki (posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) o wymiarach 14×35 cm.
Blaszkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30-40 minut). Wyrośniętą struclę naciąć przez środek nożem (strucla ładnie rozłoży się na boki). Ciasto odstawić do podrośnięcia na około 20 minut.
W tym czasie przygotować kruszonkę.

KRUSZONKA:
Masło roztopić, dodać mąkę, cukier i cukier waniliowy, wszystkie składniki wymieszać do uzyskania sypkiej kruszonki.

Wyrośnięte ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Struclę piec w temperaturze 180 'C, przez około 40-50 minut.
Dopiero ostygnięte ciasto najlepiej kroić.