piątek, 31 lipca 2015

DŻEM Z CUKINI.

Dżem z cukini można wykorzystać do naleśników, placków, do drożdżowych wypieków, a także jest dobrym dodatkiem do kanapki. Polecam. 

SKŁADNIKI:
5 kg cukini - 4 duże sztuki
4 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
1 olejek cytrynowy lub pomarańczowy
około 1 kg cukru - według uznania
4 opak. dżem - fix
1 opak. kwasku cytrynowego

Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dusić na małym ogniu do miękkości cukini, podobnie jak jabłka. Następnie dodać galaretki, intensywnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się galaretek, potem cukier (według uznania),olejek (zapach taki jak galaretki), kwasek cytrynowy i na koniec kolejno wsypywać dżem-fixy, cały czas mieszając. Pogotować jeszcze około 5 minut i przełożyć do słoików. Pasteryzować 5-10 minut od zawrzenia wody.

SŁOIKI SPASTERYZOWANE NIE ODWRACAĆ DO GÓRY DNEM.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz