środa, 25 września 2019

ZUPA Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH Z PIECZARKAMI.

Przepis jest na garnek 3 litrowy. Zupa przypomina trochę flaczki drobiowe.

SKŁADNIKI:
400 g żołądków drobiowych
100 g pieczarek
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
natka pietruszki
1/2 szkl. makaronu "zacierki"
1 łyżka masła
1 kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
majeranek
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych

WYKONANIE:
Żołądki wypłukać w wodzie, pokroić na cienkie paseczki i zalać do połowy garnka wodą. Kiedy woda zawrze pozbierać wytworzoną pianę po wierzchu, dodać kostkę rosołową, jarzynkę w proszku, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i gotować na małym ogniu do półmiękkości żołądków. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i korzeń pietruszki.
Pieczarki, cebulę pokroić w paseczki,  zeszklić na maśle.
Kiedy żołądki będą miękkie dodać pieczarki z cebulą i wsypać makaron, po czym gotować na małym ogniu do miękkości makaronu. Posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.

wtorek, 24 września 2019

KLOPSIKI W SOSIE ŚMIETANOWO - ZIOŁOWYM.



Danie jest dobre w formie obiadowej, także również jako danie na gorącą przekąskę.

MIĘSO:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 bułka
jarzynka w proszku
pieprz
1 łyżka mąki pszennej

Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć z tej wody i przecisnąć przez praskę, następnie dodać do mięsa. Cebulę pokroić w bardzo małą  kostkę, czosnek drobno posiekać, również dodać do mięsa, następnie wbić jajko, przyprawić do smaku, na koniec dodać mąkę i dobrze wymieszać wszystkie składniki.
Z masy mięsnej formować małe kulki, obtaczać je w mące, żeby się nie skleiły do rąk.
W szerokim garnku zagotować około 1 litr wody, z dodatkiem jarzynki (1/2 łyżki), woda powinna przykryć mięso. W wrzątku układać klopsiki blisko koło siebie. Od zawrzenia wody gotować je około dwie - trzy minuty, po czym wyjąć kulki i powtórzyć czynność do ugotowania wszystkich.
Po ugotowaniu klopsików nie wylewać wywaru, ponieważ na nim trzeba ugotować sos.

SOS:
wywar z klopsików
bazylia
oregano, majeranek
2 łyżki mąki
3 łyżki śmietany
kilka gałązek natki pietruszki

Wywar zagotować, dodać przyprawy, według uznania, pogotować chwilkę. Śmietanę i mąkę rozrobić w niewielkiej ilości wody, dodać do wywaru, zagotować. Na koniec posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówką warzywną.