piątek, 17 czerwca 2022

CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM I PIANKĄ ŚMIETANOWĄ.

Ciasto kruche z rabarbarem, to mieszanka smaków: kwaśny rabarbar i słodkie ciasto. Mogą być również inne owoce sezonowe, np. jagody, śliwki, truskawki itp.
Ciasto jest proste i szybko się je robi. Składniki są do upieczenia placka na dużej blaszce. Moja ma 36,5 x 22,5 cm. Jedna szklanka do odmierzania produktów to 250 ml.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szkl. mąki pszennej tortowej
6 żółtek
250 g miękkiej margaryny
2 opak. cukru waniliowego
1/3 szkl. cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Ze składników zarobić ciasto, podzielić na dwie części, 1/3 i 2/3. Większą część wyłożyć na blaszkę i upiec na złoty kolor, w nagrzanym piekarniku na 180' C. Mniejszą część podzielić na 4 małe gałki i wstawić do zamrażarki.

DODATKOWO:
około 500 g rabarbaru
2 łyżki mąki pszennej

WYKONANIE:
Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki (2 cm), odcedzić na sitku, trochę osuszyć, potem przełożyć do miski i obsypać mąką. Dzięki temu owoce nie będą puszczać soku podczas pieczenia. Następnie poukładać je blisko siebie na podpieczonym placku.

PIANKA ŚMIETANOWA:
1000 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 '/,
6 białek
1 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru na 1/2 l
szczypta soli

WYKONANIE:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier, miksować do rozpuszczenia się go, potem dodać śmietanę, dobrze wymieszać, następnie wsypać budynie i połączyć na jednolitą masę. Pianę śmietanową wyłożyć na placek z rabarbarem. Na wierzchu zetrzeć kolejno gałki ciasta z zamrażarki, potem wstawić ponownie do piekarnika i upiec na złoty kolor około 50 minut.
Upieczone ciasto pozostwić jeszcze chwilę w ciepłym piekarniku. Kroić dopiero po wystygnięciu, w przeciwnym razie będzie rozpadało się.

czwartek, 9 czerwca 2022

SYROP Z MIĘTY.


Mięta od wielu lat jest stosowana na niestrawność. Jeśli ma się problemy z trawieniem lub po zbyt obfitym posiłku zaleca się wypić herbatę ze świeżych liści mięty.
Syrop miętowy to produkt uzyskiwany z liści mięty po procesie produkcyjnym polegającym na maceracji. Po wymieszaniu z wodą, cytryną i cukrem jest używany jako orzeźwiający napój, dlatego tak chętnie pije się go latem. Również może to być doskonały dodatek do deserów i lodów.

SKŁADNIKI:
ok. 1 kg listków mięty
1 1/2 l wody
1 kg cukru
1 duża cytryna

WYKONANIE:
Gałązki mięty oberwać z liści, wypłukać w zimnej wodzie i osuszyć trochę na ręczniku. W garnku zagotować wodę z cukrem, zdjąć z ognia, dodać cytrynę pokrojoną w plasterki razem z skórką, potem miętę. Wszystko dobrze zamieszać, pozostawić pod przykryciem do wystygnięcia i odstawić na conajmniej 12 godzin.
Po tym czasie odcedzić syrop, a miętę z cytryną dobrze odcisnąć. Następnie doprowadzić do zawrzenia, przelać do niewielkich słoików lub butelek i odwrócone do góry dnem pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

wtorek, 7 czerwca 2022

CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ ŚMIETANOWĄ.

Ciasto jest proste i szybko się robi. Można wykorzystać nie tylko truskawki, ale również: rabarbar, jagody lub inne owoce sezonowe. Składniki są do upieczenia placka na dużej blaszce. Moja ma 36,5 x 22,5 cm. Jedna szklanka do odmierzania produktów to 250 ml.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szkl. mąki pszennej tortowej
6 żółtek
250 g miękkiej margaryny
2 opak. cukru waniliowego
1/3 szkl. cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Ze składników zarobić ciasto, podzielić na dwie części, 1/3 i 2/3. Większą część wyłożyć na blaszkę i upiec na złoty kolor, w nagrzanym piekarniku na 180' C. Mniejszą część podzielić na 4 małe gałki i wstawić do zamrażarki.

DODATKOWO:
około 1 kg małych truskawek
2 łyżki mąki pszennej

WYKONANIE:
Obrane ze szczypułek truskawki umyć, odcedzić na sitku, trochę osuszyć, potem przełożyć do miski i obsypać mąką. Dzięki temu owoce nie będą puszczać soku podczas pieczenia. Następnie poukładać je blisko siebie na podpieczonym placku.

PIANKA ŚMIETANOWA:
1000 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 '/,
6 białek
1 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru na 1/2 l
szczypta soli

WYKONANIE:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier, miksować do rozpuszczenia się go, potem dodać śmietanę, dobrze wymieszać, następnie wsypać budynie i połączyć na jednolitą masę. Pianę śmietanową wyłożyć na placek z truskawkami. Na wierzchu zetrzeć kolejno gałki ciasta z zamrażarki, potem wstawić ponownie do piekarnika i upiec na złoty kolor około 50 minut.
Upieczone ciasto pozostwić jeszcze chwilę w ciepłym piekarniku. Kroić dopiero po wystygnięciu, w przeciwnym razie będzie rozpadało się.