wtorek, 28 lipca 2020

KROKIETY Z MIĘSEM MIELONYM.

SKŁADNIKI NA FARSZ:
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
oregano
bazylia
sól
pieprz
1 łyżka oleju

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na patelni na oleju, do tego dodać mięso, wszystkie przyprawy według uznania i usmażyć. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek oraz koncentrat pomidorowy i chwilę podsmażyć, zwiększyć ogień, żeby odparował nadmiar płynu.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
1/2 l mleka
1 jajko
1 1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżka oleju
szczypta soli

WYKONANIE:
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą konsystencję. W zależności od rodzaju mąki, trzeba dodawać ją stopniowo. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.

WYKONANIE KROKIETÓW:
Dodatkowo potrzebne będzie:
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia

Na każdego naleśnika nakładać farsz, zwinąć w krokieta, następnie obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a potem usmażyć na oleju, na rumiano z obu stron.
Podawać z dowolnymi sosami lub barszczem czerwonym.

poniedziałek, 20 lipca 2020

MURZYNEK Z WKŁADKĄ KOKOSOWĄ.

SKŁADNIKI NA MURZYNKA:
300 g mąki pszennej
300 g cukru pudru
4 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
250 g margaryny
olejek rumowy

WYKONANIE:
Margarynę roztopić w garnku, na kuchence, dodać cukier i kakao, dobrze wymieszać, do połączenia się składników, nie gotować. Następnie zdjąć z palnika i ostudzić.
Żółtka odzielić od białek. Bałka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy kakaowej dodawać stopniowo, na przemian żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, mieszając mikserem. Na koniec dodać pianę z białek i kilka kropel olejku rumowego. Wszystko delikatnie wymieszać i upiec w 180' C, przez około 45 - 50 minut. Ostygnięty placek przekroić na dwa blaty.

CIASTO KOKOSOWE:
6 białek
30 dag wiórek kokosowych
1 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek migdałowy

WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodając wiórka kokosowe, wymieszać na małych obrotach miksera, następnie dodać proszek do pieczenia i kilka kropel olejku migdałowego.
Wstawić do piekarnika i upiec na rumiano w temp. 180' C, przez około 25 - 30 minut. Placek pozostawić do wystygnięcia.

MASA BUDYNIOWA:
2 budynie śmietankowe na 1/2 l
5 łyżek cukru
1/2 l mleka
250 g miękkiej margaryny

WYKONANIE:
W 3/4 szkl. mleka rozrobić budynie z cukrem. Resztę mleka zagotować i do wrzącego wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia budyniu. Ostygnięty zmiksować na jednolitą masę z margaryną.

POLEWA:
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
3 łyżki miękkiej margaryny

WYKONANIE:
Do garnuszka metalowego wlać mleko, dodać margarynę, roztopić, wsypać cukier i kakao, po czym dobrze wymieszać do połączenia składników. Nie gotować. Zdjąć z palnika i trochę schłodzić. Polewa ma być letnia do polania ciasta.

WYKONANIE PLACKA:
Na dolny blat murzynka wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć ciastem kokosowym, na to rozprowadzić drugą część masy budyniowej, położyć drugi placek kakaowy i polać wierzch polewą. Dla dekoracji polewę posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu.

niedziela, 19 lipca 2020

ROLADKI DROBIOWE Z PIECZARKAMI, SZYNKĄ I SEREM ŻÓŁTYM.

SKŁADNIKI:
2 podwójne filety z kurczaka
10 dag pieczarek
1 cebula
8 plasterków szynki
50 g sera żółtego
musztarda łagodna
1 łyżka oleju
oregano
bazylia
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz

WYKONANIE:
Filety z kurczaka podzielić na połówki (ma być 8 kawałków), rozbić tłuczkiem i oprószyć z obu stron przyprawą do kurczaka, odstawić.
Cebulę oraz pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć na patelni na oleju, dodać przyprawy według uznania, pod koniec podwyższyć ogień, żeby odparował nadmiar płynu. Zdjąć z palnika, przestudzić trochę i wymieszać ze ztartym serem żółtym, na dużych oczkach tarki.
Każdy kawałek fileta posmarować musztardą, na to położyć plasterek szynki, następnie nałożyć trochę farszu z pieczarek i zwinąć ciasno w rulonik, spinając końcówki wykałaczkami.
Potem poukładać blisko siebie w brytfance, wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Piec około 50 minut pod przykryciem, potem odlać nadmiar płynów i piec jeszcze 10 minut bez przykrycia.
Roladki podawać z różnymi dodatkami (ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami śląskimi) oraz z surówką warzywną.