sobota, 29 grudnia 2018

SAŁATKA CAPRESE.

Sałatka saprese to najszybsza przekąska i ładnie się prezentuje.

SKŁADNIKI:
2 op. sera mozzarella mini
2 średnie pomidory
1 czerwona cebula
cebulka zielona lub kawałek zielonego pora do dekoracji
kilka listków bazylii
oliwa z ziołami włoskimi
sól, pieprz

WYKONANIE:
Serki odcedzić z zalewy, cebulę i pomidora pokroić w półkrążki, cebulkę lub pora na drobno, a bazylię posiekać, lecz trzy listki zostawić do dekoracji.
Na półmisku poukładać dookoła pomidory na przemian z cebulą czerwoną, po środku ułożyć serki i posypać bazylią, zieloną cebulką lub porem, a na wierzchu polać trochę oliwą.
Przed podaniem posolić, popieprzyć.

czwartek, 27 grudnia 2018

HERBATNIK.

Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i delikatne. To sprawia dodanie do niego herbaty, miodu i oleju. Pychota, polecam.

Przepis na duże blaszki.

CIASTO:
3 szkl. (250 ml) mąki
1 szkl. oleju
1 szkl. cukru
4 jajka
1 mały słoik miodu (270 g)
2 łyżeczki sody
1 szkl. mocnej herbaty z dwóch torebek
1 1/2 łyżeczki kakao
1 mały słoik powideł śliwkowych
1 op. przyprawy do piernika (tylko w święta daję)

WYKONANIE:
Jajka ubić z cukrem, dodać kolejno: olej, miód, kakao, mąkę, sodę, przyprawę do piernika, na koniec wlewać stopniowo schłodzoną herbatę. Dokładnie wymieszać, podzielić na trzy części, upiec trzy placki w temp. 180'C, przez około 20 - 30 minut, ostudzić je.

MASA:
1 op. budyniu waniliowego z cukrem na 1/2 l
3 szkl. mleka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
250 g miękkiej margaryny (Kasia)

WYKONANIE:
Z mleka dlać 1/2 szklanki i rozrobić w nim budyń, mąkę i cukier. Resztę mleka zagotować, po czym ugotować w nim zawiesinę na budyń. Gotowy budyń ostudzić, następnie zmiksować go z margaryną na jednolitą masę. Podzielić ją na trzy części.

WYKONANIE PLACKA:
Wszystkie placki posmarować powidłami śliwkowymi, na każdy wyłożyć i rozsmarować masę, a wierzch udekorować ztartą czekoladą. Ciasto schłodzić.

SAŁATKA BROKUŁOWA Z CIECIERZYCĄ I SEREM FETA.

Sałatka jest prosta, szybka i smaczna.

SKŁADNIKI:
1 duży brokuł
1 słoik ciecieżycy
2 cebule czerwone
3 ogórki konserwowe
1 op. sera feta
garść uprażonego słonecznika
2 ząbki czosnku
1 mały jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
sól, pieprz

WYKONANIE:
Brokuła podzielić na mniejsze części, ugotować w posolonej wodzie na półmiękko, odcedzić i schłodzić.
Cebulę pokroić w paseczki, troszkę posolić. Ser feta pokroić w grubszą kostkę.
Ciecieżycę odcedzić z zalewy, ogórki pokroić w kostkę, trochę odcisnąć.
Czosnek drobno posiekać, po czym wymieszać z jogurtem oraz majonezem, przyprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki wymieszać razem. Wstawić do lodówki, żeby sałatka schłodziła się trochę.

czwartek, 20 grudnia 2018

KACZKA Z POMARAŃCZAMI I ŻURAWINĄ.

Dzień wcześniej kaczkę trzeba namoczyć w solance przez kilka godzin lub nawet na noc, żeby była soczysta.

SKŁADNIKI SOLANKI:
1 l przegotowanej, chłodnej wody
2 łyżki soli kamiennej
2 ząbki czosnku

WYKONANIE:
Do wody wsypać sól i wymieszać do rozpuszczenia się. Czosnek pokroić w plasterki.
Umytą kaczkę włożyć do szklanego naczynia (np. żaroodpornego), zalać solanką i poukładać z boku czosnek. Zalewa powinna przykryć mięso. Przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na noc.
Po tym czasie wyjąć tuszkę, opłukać w wodzie i wytrzeć ją ręcznikiem papierowym. Następnie przygotować ją do pieczenia.

MOJA RADA:

W PIĄTEK NAMOCZYĆ KACZKĘ W SOLANCE, W SOBOTĘ NATRZEĆ PRZYPRAWAMI, A W NIEDZIELĘ UPIEC.

SKŁADNIKI:
1 duża kaczka
2 pomarańcze
100 g suszonej żurawiny
2 ząbki czosnku
1 op. majeranku
2 łyżki miodu
2 łyżeczki musztardy Dijon
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
sól, pieprz

WYKONANIE:
Oliwę wymieszać z solą, pieprzem, majerankiem i musztardą. Przygotowaną marynatą natrzeć kaczkę i odstawić do lodówki na minimum godzinę lub nawet na noc.

NADZIENIE:
Pomarańcze obrać ze skórki, oczyścić z błonek i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier i miód. Gdy się wszystko rozpuści, poukładać pomarańcze i smażyć tak kilka minut. Na koniec wsypać żurawinę, chwilę pomieszać i zdjąć z ognia.

Kaczkę nafaszerować pomarańczami i żurawiną. Umieścić ją w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C, następnie piec kolejne 1,5 godziny, co jakiś czas polewając wytopionym tłuszczem.
Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę, odlać zgromadzony płyn i dopiec ją na "chrupiącą skórkę" z obu stron.

poniedziałek, 17 grudnia 2018

ŻEBERKA PIECZONE W KAPUŚCIE.

SKŁADNIKI:
1kg kapusty kiszonej
1 kg żeberek
1 cebula
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki kminku
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
kilka liści laurowych
1 łyżka jarzynki w proszku
1 płaska łyżeczka majeranku

WYKONANIE:
Kapustę zalać wodą, doprowadzić do zawrzenia, odcedzić i wymieszać z olejem i przyprawami.
Żeberka pokroić na porcje, tak po dwie kostki i usmażyć z obu stron na patelni, na dużym ogniu. Cebulę pokroić w paski.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kapusty, na to cebulę i poukładać blisko siebie kawałki żeberek, następnie przykryć drugą częścią kapusty. Wstawić do piekarnika  piec około jednej godziny w 180' C. Oczywiście sprawdzając co jakiś czas miękkość mięsa.
Podawać z ziemniakami.