piątek, 7 sierpnia 2020

MAKARON Z SOSEM SEROWO - PIECZARKOWYM.


SKŁADNIKI:
1 opak. makaronu świderki (400 g)
1 łyżka oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią

SOS:
1/2 l wody + 3/4 szklanki
6 średnich pieczarek
1 łyżka masła
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
3 listki świeżej bazylii
2 serki topione z ziołami "Hochland" po 100 g
zioła prowansalskie
sól
pieprz

WYKONANIE:
Makaron ugotować do miękkości, przelać go na durszlaku zimną wodą i odcedzić. Potem wymieszać z olejem kujawskim.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać pieczarki, pokrojone w paseczki, potem czosnek, drobno posiekany i smażyć jeszcze chwilkę.
Przełożyć to do małego garnka, podlać 1/2 l wody, dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie ( na czubek łyżeczki) i gotować około 10 minut.
Do kubka wlać 3/4 szkl. bardzo ciepłej wody i rozpuścić w niej serki topione, rozrobić je motewką na jednolitą konsystencję i wlać do wywaru z pieczarek. Doprowadzić do zawrzenia i na koniec dodać drobno pokrojoną bazylię.
Sos zgęstnieje jak trochę przestygnie, wtedy polać go po makaronie.