czwartek, 11 marca 2021

GOFRY.


Kto nie lubi gofrów? Chyba nie ma takiego, bo każdy lubi takie chrupiące z owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Oto przepis, z którego wychodzi 14 sztuk.

SKŁADNIKI:
2 szkl. mleka
2 szkl. mąki pszennej
2 jajka
1/3 szkl. oleju
1 łyżka cukru
kilka kropel olejku waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

DODATKOWO:
owoce lub dżem
bita śmietana

WYKONANIE:
W osobnej misce białka ubić z solą na sztywną pianę.
Do drugiej miski wlać mleko, dodać żółtka, cukier, olej, olejek i wymieszać mikserem, następnie wsypać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem (już na małych obrotach miksera).
Na rozgrzaną gofrownicę nakładać chochelką ciasto, trochę rozprowadzić po foremce, następnie upiec na złoty kolor (około 5 minut). Podawać z dowolnymi dodatkami, np. dżemem, bitą śmietaną lub owocami.