wtorek, 21 czerwca 2016

CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI.

BISZKOPT:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, wszystko wymieszać i wylać do blaszki, (22,5 / 37 cm).
Piec w temp. 180' C przez około 30 minut. Ostudzić. Wyjąć z brytfanki, wyłożyć ją folią aluminiową i ponownie włożyć do niej biszkopt.

Zamiast biszkoptu pieczonego, można na dnie poukładać podłużne biszkopty ( 200 g opak. ).

MASA RABARBAROWA:
- 1,5 kg rabarbaru
- 1,5 szkl. cukru
- 1 budyń śmietankowy na 3/4 l, bez cukru
- 1 kisiel truskawkowy
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl. letniej wody
- 2 galaretki truskawkowe

Rabarbar pokroić w małe kawałki, przełożyć do garnka, zasypać cukrami i dusić pod przykryciem na małym ogniu, do jednolitej papki.
Budynie rozrobić w 1 szkl. letniej wody i wlać do gotującego się rabarbaru, często mieszając, tak aż do zgęstnienia. Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i intensywnie mieszać do rozpuszczenia się jej w budyniu. Trochę schłodzić i wylać na biszkopt, rozprowadzić po placku.

DODATKOWO:
- 1/2 kg małych truskawek
- 2 galaretki pomarańczowe

MASA ŚMIETANKOWA:
- 600 ml śmietanki 36 '/,
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki agrestowe

Galaretki rozpuścić w 2 szkl. wrzącej wody, pozostawić do stężenia. Śmietankę ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę, wymieszać i wyłożyć na masę rabarbarową, rozprowadzić masę, na wierzchu, poukładać truskawki i zalać tężejącymi galaretkami. Placek schłodzić w lodówce.

poniedziałek, 20 czerwca 2016

KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ KISIELOWĄ.

SKŁADNIKI:
1 - 2 łyżki kaszy manny
500 - 600 g świeżych truskawek

KRUSZONKA:
150 g mąki
70 g cukru
80 g masła

Składniki połączyć ze sobą, tworząc małą gałeczkę, którą rozkruszyć palcami na małe grudki.

PIANA KISIELOWA:
4 białka
2 łyżki cukru
1 kisiel cytrynowy na 1/2 l

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać kisiel i wymieszać.

CIASTO:
300 g mąki
1 op. cukru waniliowego
170 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże żółtka

Że składników zarobić ciasto, chwilę schłodzić, następnie wyłożyć na blaszkę, tak żeby zrobić brzegi z każdej strony po 1 cm. Ciasto ponakłówać widelcem, posypać wierzch kaszą manną, żeby wchłonął nadmiar soku z owoców.
Na to poukładać oczyszczone ze szczypułek truskawki, posypać kruszonką i piec w temperaturze 180 ' C.
Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć pianę kisielową i wstawić ponownie, na około 10 minut, żeby się to zapiekło na rumiano. Upieczony placek pozostawić do wystygnięcia.

sobota, 18 czerwca 2016

SOS SEROWO - CEBULOWY.

SKŁADNIKI:
2 średnie cebule
2 łyżki oleju
¼ szklanki wody
300 g serka topionego kremowego
pieprz czarny do smaku
½ pęczka szczypiorku

Cebulę pokroić drobno, usmażyć na oleju. Serek rozpuścić w wodzie, zagotować, dodać cebulę, przyprawić do smaku, zmiksować blenderem, ostudzić i dodać drobno pokrojony szczypiorek.
Można go podawać na zimno, ale również na ciepło do klusek, placków, mięs, jak ktoś woli.

piątek, 17 czerwca 2016

ZUPA KOPERKOWA.

Koperkowa zupa, smaczna i bardzo prosta w wykonaniu.

SKŁADNIKI:
- porcja rosołową z kurczaka lub indyka z kością ( korpus, skrzydełka, szyjki, ok. 0,7 kg)
- 1 kostka rosołowa
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- duży kawałek pora
- 1 cebula
- 3 ziarna ziela angielskiego
- dwa liście laurowe
- majeranek
- 1 łyżka masła
- dwa pęczki koperku
- sól, biały pieprz
- 4 - 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 4 łyżki śmietany wymieszanej z łyżeczką mąki

WYKONANIE:
Mięso zalać zimną wodą i zagotować, zebrać utworzoną pianę, dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na suchej patelni. Wrzucić obrane warzywa i gotować, aż warzywa i mięso będą całkowicie miękkie. Pod koniec gotowania dodać ziemniaki do miękkości, jeszcze ok. 10 – 15 minut. Koperek posiekać. Na patelni rozgrzać masło i dodać zieleninę, zostawiając ok. 1/4 pęczka. Przesmażyć na patelni,  mieszając, dwie – trzy minuty. Dodać wszystko do zupy, zagotować. Śmietanę wymieszaną z mąką rozprowadzić w kilku łyżkach wywaru, wlać do garnka, wymieszać, zagotować. Wsypać resztę koperku i zupa gotowa.
Zupę można zmiksować na jednolitą konsystencję i podawać z grzankami.

środa, 15 czerwca 2016

FRUŻELINA TRUSKAWKOWA.

Frużelina to doskonały dodatek do ciast, deserów, naleśników, różnego rodzaju placków na słodko.

SKŁADNIKI:
2 kg świeżych truskawek
3 szklanki cukru kryształu
2 op. cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
100 ml wody
2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:
Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do garnka. Zasypać cukrami i dokładnie wymieszać aby owoce były dokładnie pokryte cukrem. Odstawić na 1,5-2h. Następnie wstawić na palnik i zagotować. Gotować ok. 5 - 7 minut. Wlać sok z cytryny. Na koniec zagęścić wodą rozrobioną z mąką ziemniaczaną i ponownie zagotować.
Gorącą frużelinę umieścić w umytych i wyparzonych słoikach. Szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.

czwartek, 9 czerwca 2016

SAŁATKA ZE ŚWIDERKAMI I KABANOSEM.

SKŁADNIKI:
1 op. kabanosów (105 g)
1 puszka kukurydzy
3 jajka
250 g makaronu świerki
1/2 słoika papryki konserwowej
4 ogórki konserwowe
1 słoik selera konserwowego
1 cebula
5 dag sera żółtego
szczypiorek
1 mały słoik majonezu
sól, pieprz

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę, trochę posolić, żeby zmiękła. Makaron ugotować na półmiękko, przelać zimną wodą i odcedzić. Selera odcisnąć z zalewy. Paprykę, ogórki, ser i jajka pokroić w kostkę. Kabanosy pociąć na małe kawałki. Szczypiorek również drobno pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki, wymieszać z majonezem i przyprawić solą, pieprzem. Schłodzić chwilę w lodówce.
Zamiast majonezu można dać sos do sałatek w proszku, wymieszany z oliwą.

poniedziałek, 6 czerwca 2016

KOKTAJL Z TRUSKAWKAMI.

SKŁADNIKI:
1 l kefiru
3 łyżki cukru
1/2 l truskawek

WYKONANIE:
Truskawki zmiksować z cukrem, dodać kefir i wymieszać na jednolitą konsystencję. Przed podaniem chwilę schłodzić w lodówce.

niedziela, 5 czerwca 2016

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI.

Sezon truskawkowy trwa krótko, więc trzeba cieszyć się owocami i wykorzystać je jak najlepiej. Proponuję sernika na zimno. Jest pyszny i bardzo łatwy w wykonaniu.

BISZKOPT:
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżką mąki kartoflanej
4 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżeczką proszku do pieczenia

MASA SEROWA:
1 kg sera białego z wiaderka
250 g margaryny
2 - 3 łyżki cukru
2 galaretki cytrynowe

DEKORACJA:
1/2 kg truskawek
4 galaretki truskawkowe

BISZKOPT:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać, wlać do dużej blaszki (38 / 24 cm ) lub tortownicy ( 26 cm ) i upiec w temp. 180' C, około 30 minut. Ostudzić.

MASA SEROWA:
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody, pozostawić do wystygnięcia.
Margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem ,dodać ser i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Na koniec wlać tężejącą galaretkę i ponownie wymieszać miksując ,aż powstanie gładka ,pulchna masa.

DEKORACJA:
Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody, pozostawić do wystygnięcia.
Truskawki umyć i obrać ze szczypułek, osuszyć na sitku.

WYKONANIE PLACKA:

Zimnego biszkopta wyjąć z blaszki, wyłożyć tą blaszkę folią aluminiową, włożyć z powrotem biszkopta, wylać na niego masę serową, poukładać truskawki, zalać tężejącymi galaretkami truskawkowymi i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia placka. Najlepiej na noc.

Zamiast piec biszkopta, to można na dno wyłożyć gotowe, kupione biszkopty.
Jak będzie placek robiony w tortownicy, to trzeba dać jedną galaretkę mniej.