poniedziałek, 16 marca 2015

KUBUŚ.


SKŁADNIKI:

PIANKA:
1 opak. bitej śmietany w proszku ''Śnieżka''
1 szkl. mleka
1 galaretka cytrynowa - rozpuścić w 1/2 szkl. wrzątku

DODATKOWO:
2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe - rozpuścić w 3/4 l wrzątku
1 puszka brzoskwiń

MASA:
1 duża butelka soku "Kubuś" (marchew, brzoskwinia, banan)
1 galaretka brzoskwiniowa - rozpuścić 1/2 szkl. wrzątku
3/4 szkl. cukru
2 duże budynie śmietankowe lub waniliowe na 3/4 l
1/2 szkl. mleka
30 szt. ciastek "Delicje"

BISZKOPT:
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Z białek z dodatkiem cukru ubić pianę, dodać żółtka, obydwie mąki, proszek do pieczenia, dobrze wymieszać i wylać na blaszkę, po czym upiec biszkopt, ostudzić. (temp. 180'C , ok.30 min.).

MASA:
W 1/2 szkl. mleka rozrobić budynie z dodatkiem cukru. Sok zagotować i wlać te budynie, mieszać i gotować do zgęstnienia, następnie zdjąć z ognia i cały czas mieszając połączyć budyń z tężejącą 1 galaretką brzoskwiniową.
Połowę ciepłej masy budyniowej wyłożyć na biszkopt, poukładać delicje, wyłożyć drugą część masy i rozprowadzić równomiernie.

PIANKA:
Śnieżkę ubić mikserem na sztywną masę, dodać tężejącą galaretkę cytrynową, dobrze wymieszać i wyłożyć na chłodny budyń. Na to poukładać pokrojone w plastry brzoskwinie i zalać tężejącymi galaretkami pomarańczowymi. Placek wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby się zastygł (najlepiej na noc).

MIODOWNIK Z POWIDŁEM ŚLIWKOWYM


Składniki:
4 szkl. mąki krupczatki
3 jajka
20 dag cukru
1 margaryna
1 łyżka śmietany
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opak. przyprawy do piernika
5 łyżeczek miodu

  Dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych

Margarynę roztopić, schłodzić, następnie połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić w misce ciasto. Ciasto podzielić na trzy części i upiec trzy placki - około 20 minut w temp. 180 'C.
Przestygnięte placki posmarować powidłami i polać polewą oraz udekorować wierzch placka.

POLEWA:
3 łyżki mleka
3 łyżki margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao

Margarynę z mlekiem i cukrem rozpuścić na małym ogniu, dodać kakao i dobrze wymieszać, zdjąć z ognia. Nie doprowadzać do zawrzenia. Placek jest najlepszy na drugi dzień.

piątek, 13 marca 2015

GOŁĄBKI - KOTLECIKI.



Składniki:
2 woreczki ryżu
50 dag mięsa mielonego
50 dag białej kapusty
1/2 szkl. mąki kartoflanej
2 jajka
1 cebula
ziele angielskie mielone
sól,  pieprz
ulubione przyprawy do mięs
olej do smażenia
bułka tarta do panierki

Kapustę drobno poszatkować, troszkę posolić, jak puści sok, to odcisnąć. Jeżeli jest to kapusta zimowa, twarda, to troszkę podgotować i również odcisnąć z wody.
Ryż ugotować na półmiękko, dodać do niego mięso mielone, kapustę, pokrojoną w kostkę cebulę, mąkę, jajka.Wszystko razem wymieszać,przyprawić według uznania. Formować podłużne kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni.
Kotleciki podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym i surówką .


MINI PĄCZKI SEROWE


 Składniki:
1/2 kg mąki
1/2 kg sera białego
13 dag margaryny
4 jajka
3/4 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka octu 10%
1 opak. cukru waniliowego
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Ser zmielić w maszynce. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić na stolnicy ciasto. Rozwałkować na około 1/2 cm, wykrawać kółka lub foremką do ciastek różne kształty i piec na oleju na złoty kolor. Przestygnięte posypać cukrem pudrem.

wtorek, 10 marca 2015

SAŁATKA Z RUKOLĄ.



Składniki:
1 opak. (170 g) rukoli
kilka listków sałaty lodowej
1 papryka czerwona
1 duża cebula czerwona
pół słoiczka zielonych oliwek (ok. 30 szt)
1 duży pomidor
1 opak. sera feta
2 opak. sosów sałatkowych czosnkowo-ziołowych
pieprz
kilka łyżek oliwy

Rukolę przełożyć do salaterki, dodać pokrojoną w paseczki paprykę, cebulę, pokrojony w kostkę ser feta, pomidora. Oliwki przekroić na połówki, a sałatę porwać na małe kawałki. Wszystkie składniki wymieszać razem z sosami z torebki i oliwą. Popieprzyć według uznania.

piątek, 6 marca 2015

FLACZKI WOŁOWE.


Składniki:
1 kg flaków oczyszczonych wołowych
1 kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
1 marchewka
1 pietruszka
ćwiartka małego selera
kilka gałązek natki pietruszki
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki

Przyprawy:
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
papryka w proszku
majeranek
gałka muszkatołowa
maggi
pieprz

Dodatkowo potrzebny będzie ugotowany osobno rosół wołowy lub drobiowy.
Flaczki zalać wodą, zagotować, odlać tą wodę.Ponownie zalać i gotować, dodając kostkę rosołową, jarzynkę w proszku i resztę przypraw.
Ugotować na półmiękko, wtedy dodać rosół,pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera.Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, również dodać do zupy.Pogotować chwilę.
Mąkę uprażyć na patelni, wymieszać z niewielką ilością wody wlać zawiesinę do flaczków i doprowadzić do zawrzenia.
Na koniec posypać drobno pokrojoną natką pietruszki. Przyprawić do smaku.
Przyprawy dodawać według uznania.

PYZY Z PIECZARKAMI I CEBULKĄ


Farsz:
10 dag pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki masła
Maggi
sól, pieprz
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, po chwili dodać pokrojone również w drobną kostkę pieczarki i usmażyć do miękkości grzybów. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą Maggi. Przestudzić.
Ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki kartoflanej
2 jajka
Ziemniaki zmielić w maszynce. Ze składników zarobić ciasto. Jakby było za rzadkie, to dodać mąki. Uformować ruloniki, jak na kopytka. Kroić na kawałki, zrobić małe placuszki,nakładać po troszku farszu, zlepić brzegi i uformować pyzy.
Gotować w posolonej wodzie, kilka minut jeszcze po wypłynięciu pyzów.
Ugotowane polać roztopionym masłem lub pokrojoną w kostkę i uprażoną słoniną.

poniedziałek, 2 marca 2015

PIEROGI RUSKIE.


FARSZ:
25 dag sera białego
50 dag ugotowanych ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz

WYKONANIE:
Ser i ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w małą kostkę, zeszklić na patelni na maśle. Składniki połączyć razem i przyprawić solą, pieprzem .

Ponadto potrzeba 1/4 kostki masła, 1 cebula do polania pierogów.
Cebulę zeszklić na maśle. Zamiast masła może też być pokrojona w kostkę słonina i uprażona na patelni.

CIASTO:
1/2 kg mąki
1 jajko
1 szkl. (250 ml) letniej wody
1 łyżka oleju

WYKONANIE:
Ze składników zarobić ciasto na stolnicy, rozwałkować, pokroić na kwadraty lub prostokąty, nakładać farsz i zlepiać brzegi.
Ugotować w posolonej wodzie do miękkości ciasta (około 3 minuty od wypłynięcia na wierzch), przelać zimną wodą na durszlaku i odstawić na chwilę, żeby odcedziły się.
Przełożyć do miski, po czym polać pierogi masłem z cebulą lub skwarkami ze słoniny.

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.

CIASTO:
1 kg mąki
2 jajka
 około 2 szkl. letniej wody
1 łyżka oleju

WYKONANIE:
Z mąki usypać kopczyk, dodać jajka, olej, wymieszać z mąką, dodawać po trochu wody i wyrobić ciasto. Ilość wody zależy od rodzaju mąki. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, nakładać farsz i dobrze zlepić, żeby nie rozpadły się podczas gotowania.

FARSZ:
garść grzybów suszonych
50 dag kapusty kiszonej
1/2 główki małej kapusty świeżej
1 cebula
1 łyżka masła
1 mała laska kiełbasy zwyczajnej
sól, pieprz

WYKONANIE:
Grzyby na chwilę namoczyć i ugotować w niewielkiej ilości wody.
Kapustę kiszoną ugotować, odcisnąć z wody. Kapustę świeżą pokroić na kawałki i również ugotować, po czym odcisnąć z wody. Kiełbasę z cebulą usmażyć na patelni z dodatkiem masła.
Wszystkie składniki zmielić w maszynce z dużymi otworami sitka. Połączyć je razem, przyprawić solą i pieprzem według uznania.

Pierogi ugotować w posolonej wodzie (około 3 minuty od wypłynięcia na wierzch) i polać uprażoną słoniną.



PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI TARTYMI.


CIASTO:
50 dag mąki
1 jajko
letnia woda - według uznania
1/2 łyżeczki oleju

Ze składników zarobić ciasto, wody dodać tyle, żeby ciasto nie było zbyt suche, ale plastyczne i wilgotne. Ciasto rozwałkować, podzielić na kwadraty, nakładać farsz i zlepić. Gotować w posolonej wodzie przez parę minut po zawrzeniu wody, następnie przelać je zimną wodą i pozostawić chwilę na sicie, żeby się odcedziły z wody. Pierogi polać uprażoną na patelni słoniną.

Dodatkowo potrzebna jest słonina, około 10 dag lub masło.
Pokroić ją w małą kostkę i uprażyć na patelni, albo jak ktoś nie lubi to polać roztopionym masłem.

Farsz:
5 ziemniaków
20 dag chudego boczku
1 cebula

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni, dodać ziemniaki i smażyć do momentu ściemnienia tych ziemniaków. Farsz przyprawić solą i pieprzem.

ZUPA CHRZANOWA


Składniki:
3 l wody
1 laska kiełbasy swojskiej
30 dag chudego boczku
4 ziemniaki
1 marchewka
1 mała pietruszka
kilka gałązek natki pietruszki
1 cebula
1 kostka rosołowa
4 łyżki chrzanu ze słoika
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
majeranek
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych

Do garnka z wodą włożyć boczek i kiełbasę, dodać kostkę rosołową, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i ugotować wywar z wędzonki. Potem wyjąć kiełbasę z boczkiem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę i chudą część boczku pokroić na kawałki, po czym dodać do wywaru. Tłustą część boczku pokroić w kostkę i usmażyć z cebulą, także dodać do zupy. Śmietanę rozrobić z mąką w niewielkiej ilości wody i wlać zawiesinę, a na koniec dodać chrzan. Intensywnie mieszając doprowadzić do zawrzenia zupy. Posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.


ORZECHOWIEC Z MASĄ CAPPUCCINO



Ciasto:
 Upiec dwa placki orzechowe, każdy z nich przekroić na dwa placki (w sumie ma być cztery).

Ciasto-składniki na jeden placek:

4 jajka
4 łyżki cukru
 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag zmielonych orzechów
płaska łyżka mąki pszennej
kilka kropel olejku migdałowego

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mieszając nadal, dodać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, a na koniec kilka kropel olejku. Lekko wymieszać, przełożyć do brytfanki i upiec w temp. 180'C przez około 30 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa placki.

Masa:
0,75 l mleka
6 łyżek kawy cappuccino o smaku waniliowym
3 łyżki mąki
2 opak. budyniu waniliowego na 1/2 l
5 łyżek cukru
400 g margaryny

Z mleka odlać 1 szkl. , rozrobić w nim budynie z cukrem, mąką i kawą. Resztę mleka zagotować i ze składników ugotować budyń, ostudzić. Budyń zmiksować z margaryną na gładką masę.

Polewa:
3 łyżki margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao

Mleko podgrzać, roztopić w nim margarynę, cukier, dodać kakao i na małym ogniu dobrze wymieszać składniki, nie doprowadzić do zawrzenia. Zdjąć z ognia i wystudzić trochę, potem polać placek.

Dodatkowo potrzebne będzie około 5 dag posiekanych orzechów do dekoracji.

Masę podzielić na cztery części. Pierwszy placek posmarować masą, przykryć drugim i tak kolejno powtarzać, do posmarowania wszystkich placków, tak, żeby na wierzchu także była masa. Wierzch placka polać polewą i posypać posiekanymi orzechami.


niedziela, 1 marca 2015

SURÓWKA Z KAPUSTY BIAŁEJ.


Składniki:
1/2 główki małej kapusty
1 marchewka
1 jabłko
1 czerwona cebula
kawałek zielonej części młodego pora

szczypta soli
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka łagodnej musztardy
1 łyżka oliwy z bazylią
1 łyżeczka soli 
pieprz

Kapustę poszatkować, dodać 1 łyżeczkę soli, wymieszać i odstawić na chwilę, żeby zmiękła. Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, a pora w cienkie paseczki. Wszystkie warzywa wymieszać razem i dodać resztę składników. Surówkę odstawić na chwilę w chłodne miejsce.


ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z MIĘSEM I PIECZARKAMI





Składniki dla 6 osób:
400 g makaronu falbanki lub świderki
500 mięsa mielonego wieprzowego
200 g pieczarek
1 duża cebula
150 g sera żółtego
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 papryki czerwonej
1 łyżka masła
przyprawy:
zioła prowansalskie, majeranek
oregano, bazylia, sól, pieprz
Przyprawy dodawać według własnego uznania.

Makaron ugotować, przelać go zimną wodą, żeby się nie skleił. Mięso usmażyć na patelni, dodać przecier pomidorowy, pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawy, a na koniec smażenia drobno posiekany czosnek.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle,dodać pokrojone w paski pieczarki i podsmażyć razem, przyprawić solą, pieprzem.
Brytfankę posmarować troszkę olejem, wyłożyć połowę makaronu, na to mięso, zetrzeć połowę sera żółtego,potem wyłożyć drugą część makaronu, na to pieczarki, zetrzeć drugą połowę sera żółtego i zapiec w piekarniku w temp.180 'C około 15-20 minut.


GULASZ WĘGIERSKI


Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki
15 dag pieczarek
1 duża cebula
1 mała papryka czerwona
3-4 średnie ogórki konserwowe
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
kilka gałązek natki pietruszki
1 kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
1 łyżka oleju
2 łyżki mąki
przyprawy: majeranek, bazylia, oregano
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
sól, pieprz

Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Przełożyć do garnka, podlać wodą,, tak, żeby przykryła ona mięso. Dodać kostkę rosołową, jarzynkę i przyprawy,według własnego uznania. Kiedy mięso będzie półmiękkie,dodać pokrojone jarzyny i pieczarki, a następnie paprykę oraz pokrojone w pół krążki ogórki. Całość chwilę pogotować, na koniec dodać zawiesinę z uprażonej mąki i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Doprowadzić do zawrzenia.
Gulasz podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami oraz jako dodatek do placków ziemniaczanych (placki po węgiersku) z zestawem surówek.




NALEŚNIKI Z SEREM I SZPINAKIEM


Ciasto:
1/2 l mleka
1 jajko
1 szkl. mąki
trochę wody mineralnej
szczypta soli
olej do smażenia
Składniki wymieszać ze sobą i upiec naleśniki. Wody i mąki dodać według uznania, bo każda mąka jest inna.

Nadzienie:
250 g sera białego
200 g szpinaku (może być mrożony)
1 łyżka śmietany
1 łyżka masła
sól, pieprz
Szpinak, jeżeli jest świeży, nie mrożony, to wypłukać go dobrze wodą, odcedzić na sitku.Następnie drobno go pokroić i usmażyć na maśle, lekko posilić.
Ser urobić ze śmietaną, posilić, popieprzyć według uznania.
Naleśniki posmarować serem, na ser kłaść porcję szpinaku i zwinąć w rulon. Podpiec na patelni na rumiano.

FASOLKA PO BRETOŃSKU

Składniki:
60 dag żeberek wieprzowych
laska kiełbasy zwyczajnej
50 dag fasoli ''Jaś''
2-3 łyżki czubate koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
1 marchewka
1 pietruszka
kilka gałązek natki pietruszki
kawałek pora
2 łyżki mąki
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka majeranku
Groch namoczyć dzień wcześniej, potem ugotować na półmiękko.
Umyte żeberka pokroić na kawałki, zalać wodą.Kiedy woda zawrze, zebrać utworzoną pianę.Następnie dodać kostkę rosołową, jarzynkę w proszku i resztę przypraw (majeranek, liście laurowe, ziele angielskie i swoje ulubione zioła).Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć z garnka i oddzielić od kości, pokroić na kawałki.Do wywaru dodać pokrojone w kostkę warzywa, oprócz cebuli.Cebulę usmażyć z pokrojoną w kostkę kiełbasą.Następnie dodać groch i chwilę gotować do miękkości grochu oraz warzyw. Potem dodać koncentrat pomidorowy, mięso, cebulę z kiełbasą oraz zawiesinę z (uprażonej chwilę) mąki z odrobiną wody.Całość chwilę pogotować.Natkę pietruszki drobno pokroić i dodać do zupy.Przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Jak ktoś nie lubi wieprzowiny, to można ją zastąpić mięsem z kurczaka, np. udkami.
Smacznego.