piątek, 18 marca 2022

PASTA Z MAKRELĄ I SEREM BIAŁYM.

Pastę z makreli można zajadać smarując na kanapkę z różnymi dodatkami lub wykorzystać jako nadzienie do muszli makaronowych lub roladek na zimno z tortilli, a także do innych przekąsek.

SKŁADNIKI:
1 makrela wędzona
250 g sera białego półtłustego
1 duża cebula
1 łyżka oleju
3 jajka
2 łyżki majonezu
sól, piepez

WYKONANIE:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju tak, żeby tylko przełamać surowy smak cebuli, ostudzić. Makrelę oddzielić od ości i skóry, po czym zmielić w maszynce na małych oczkach, dlatego resztę ości pozostanie na sitku. Ser rozdrobnić widelcem.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, połączyć z majonezem i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Gotową pastę przełożyć do szczelnie zamkniętego naczynia lub pojemnika i schłodzić w lodówce.

czwartek, 17 marca 2022

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I SELEREM NACIOWYM.

Sałatka jest sycąca, doskonała na przekąskę lub na imprezy. Z podanych składników wychodzi jej dużo. Najlepiej przygotować ją conajmniej godzinę wcześniej, żeby smaki połączyły się. Kurczaka można zastąpić dodając 1 opak. gyrosu wegańskiego, roślinnego.

SKŁADNIKI:
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 duże jabłko
1 duża gruszka
1 opak. suszonej żurawiny
1 puszka fasoli czerwonej
1 słoik selera w zalewie octowej
1/2 opak. selera naciowego (200 g)
1 opak. przyprawy gyros
1 mały jogurt naturalny (100 g)
1 mały słoik majonezu (200 g)

WYKONANIE:
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oleju z przyprawą gyros, następnie odstawić do wystygnięcia.
Żurawinę zalać gorącą wodą i poczekać aż zmięknie, potem odcedzić na sitku.
Fasolę odcedzić z zalewy również na sitku, po czym przelać ją wodą.
Jabłko oraz gruszkę obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Selera odcisnąć z zalewy, a selera naciowego pokroić w paseczki.
Wszystkie składniki wymieszać razem i połączyć z jogurtem i majonezem, następnie wstawić do lodówki, żeby smaki połączyły się i była chłodna.