wtorek, 2 kwietnia 2024

BANANOWIEC.

Ciasto na blaszkę o wymiarach 21 x 32 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm.
BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać, przełożyć do brytfanki i upiec w temperaturze 180' C przez około 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

MASA BANANOWA:
1 kg bananów bardzo dojrzałych
2 galaretki cytrynowe
120 g miękkiej margaryny 

WYKONANIE:
Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia.
Banany pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem. Dwa odłożyć do dekoracji ciasta. Następnie dodać margarynę i dokładnie połączyć, na koniec wlewać stopniowo tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki.

MASA ŚMIETANKOWA:
500 ml śmietanki kremówki 30 '/,
1 galaretka truskawkowa
1 łyżka cukru pudru
dodatkowo 2 galaretki cytrynowe 

WYKONANIE:
Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzącej wody i pozostawić do ostygnięcia.
Śmietankę ubić mikserem z dodatkiem cukru na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać, po czym wyłożyć na masę bananową. 
Dwa odłożone banany pokroić w plasterki i poukładać na wierzchu. Na to wylać tężejącą galaretkę cytrynową, rozpuszczoną w 500 ml wrzącej wody.
Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.