środa, 30 marca 2016

KISIELOWIEC Z KIWI.

Przepis na dużą blaszkę (24 -33 cm).
Jest przy tym placku trochę pracy, ale warto, bo jest pyszny, lekki.

BISZKOPT:
1 kisiel wiśniowy na 1/2 l
5 jajek
4 łyżki mąki
3 łyżki oleju
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z szczyptą soli, dodawać kolejno: cukier, żółtka, mąkę, olej, kisiel, proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Połączyć wszystkie składniki i wylać na blaszkę. Piec około 30 minut, w 180' C.

PIANKA ŚMIETANKOWA:
2 bite śmietany w proszku''śnieżka''
2 galaretki cytrynowe
400 ml mleka

Galaretki rozpuścić każdą osobno w 1/2 szkl. wrzącej wody i pozostawić do ostygnięcia.
Śmietany w proszku także ubijać każdą osobno w 200 ml zimnego mleka, następnie dodać tężejącą galaretkę. Wymieszać.

MUS Z KIWI:
10 szt owoców kiwi
3 galaretki agrestowe

2 galaretki rozpuścić w 1 szkl. wody, pozostawić do ostygnięcia.
Kiwi obrać ze skórki, pokroić w plastry, przełożyć do rondelka, zalać wrzącą wodą i po 5 minutach odcedzić z wody, następnie zmiksować blenderem, postawić na kuchence i gotować 5 minut, od zawrzenia, często mieszając.  Następnie zdjąć z ognia i rozpuścić w tym 1 sypką galaretkę, ciągle mieszając do rozpuszczenia się żelatyny,a potem dodać galaretki rozpuszczone w wodzie i pozostawić do ostygnięcia.

WIERZCH PLACKA:
2 galaretki agrestowe
6-7 owoców kiwi

Galaretki rozpuścić w 3/4 l wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia.
Kiwi obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki (3 mm), przełożyć do miski, zalać wrzącą wodą i po 5 minutach odcedzić z wody.

WYKONANIE PLACKA:
Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier. Brytfankę wyłożyć folią aluminiową, włożyć z powrotem biszkopta. Na niego wyłożyć piankę śmietankową, wstawić do stężenia do lodówki, na to wyłożyć tężejący mus z kiwi, znowu wstawić do lodówki do stężenia, potem wyłożyć drugą piankę śmietankową i poukładać na niej plasterki kiwi, znowu wstawić do lodówki . Na wierzch wylać tężejące galaretki agrestowe, następnie ponownie wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia placka.
Placek najlepiej pozostawić na całą noc.

piątek, 25 marca 2016

PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM.

SKŁADNIKI:
1 kg mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, karkówka
4 ugotowane jajka na twardo
2 surowe jajka
1 bułka
1 cebula drobno posiekana i podsmażona
2 ząbki czosnku
przyprawy według uznania:
sól, pieprz
majeranek
papryka mielona
ziele angielskie mielone
liść laurowy
jałowiec
jarzynka w proszku

WYKONANIE:
Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie, gdy zmięknie odcisnąć z płynu. Następnie mięso dokładnie wymieszać z surowymi jajkami, odciśniętą bułką, podsmażoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, świeżo zmielonym pieprzem, zielem angielskim, jarzynką i majerankiem.
Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć do niej połowę masy mięsnej, pośrodku zrobić rowek i poukładać ugotowane wcześniej jajka jedno za drugim. Tak ułożone jajka przykryć pozostałą częścią masy mięsnej. Górę pieczeni posypać mieloną papryką, wcisnąć w nią kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego oraz położyć liść laurowy.
Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 180 ' C. Gotową pieczeń odstawić na 10 minut i wyjąć z foremki. Pyszna na ciepło i na zimno.

czwartek, 24 marca 2016

BABKA KAKAOWA.

SKŁADNIKI NA DUŻĄ BANKĘ:
5 jajek
2 i 3/4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 łyżeczki kakao
1/2 szklanki oleju
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

POLEWA:
75 g masła
50 g mleka w proszku
50 g cukru pudru
25 g wrzątku
posypka czekoladowa lub kolorowa

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć wsypywać cukier. Następnie dodać żółtka i ubić na białą gęstą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypać do masy jajecznej. Wlać olej, wodę gazowaną i wszystko razem zmiksować krótko na najniższych obrotach do połączenia składników. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylać połowę ciasta, do reszty dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180' C i piec około 45 minut. Wystudzić.

POLEWA:
Masło rozpuścić. Przez sitko dodać mleko w proszku i cukier puder, rozmieszać. Dodać wrzątek (jeśli będzie za gęste to dolać jeszcze trochę wrzątku). Polać babkę i posypać posypką czekoladową lub kolorową. Można też polać babkę polewą czekoladową i udekorować np. skórką pomarańczową.

poniedziałek, 21 marca 2016

GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ.

SKŁADNIKI:
1 główka kapusty pekińskiej
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
500 g mięsa mielonego
1 jajko
2 cebule
papryka słodka w proszku
majeranek
pieprz i sól
pieprz ziołowy

SOS:
ziele angielskie
liść laurowy
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
2 łyżeczki mąki

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.
Kaszę jaglaną wsypać na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie, że całą wodę, wyłączyć palnik i odstawić. Kasza wtedy wchłonie resztę wody i dojdzie. Jaglankę odstawić do ostygnięcia.
Do miski przełożyć kaszę jaglaną, mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbić jajko i doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, majerankiem i pieprzem ziołowym. Całość wymieszać.
W międzyczasie liście kapusty umyć, odciąć z nich większą białą część i wkładać kolejno do garnka z gotującą się wodą, następnie sparzyć około 3 min. Liście mają być elastyczne, ale nie ugotowane. Następnie nakładać na liście łyżką farsz i  zawijać, formując gołąbki. Układać je w naczyniu żaroodpornym, wlać około 1/2 szklanki wody, wrzucić parę ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Całość przykryć pozostałymi liśćmi z kapusty. Gołąbki piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 'C, około 40 minut.
Przecier pomidorowy wymieszać z mąką, 1/2 szklanki wody i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Po około 40 minutach pieczenia zalać przecierem gołąbki. Piec jeszcze około 20 minut, aż powstanie nam sos.

BABKA BISZKOPTOWA CYTRYNOWA.

SKŁADNIKI:
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
200 ml oleju
2 łyżeczki soku z cytryny
skórka z jednej cytryny
1 białko
2 łyżeczki soku z cytryny
200 g cukru pudru
skórka z cytryny do dekoracji

WYKONANIE:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, następnie partiami cukier. Gdy cukier połączy się z białkami, a masa będzie gęsta i puszysta, zwolnić obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Miksować jeszcze dwie minuty od dodania ostatniego żółtka. Mąki przesiać, dodać partiami do masy jajecznej i wymieszać delikatnie szpatułką. Na koniec wlać olej, skórkę cytrynową, ostrożnie połączyć masę z tłuszczem.
Formę natłuścić, obsypać bułką tartą i wylać ciasto biszkoptowe. Piec w nagrzanym do 160'C piekarniku przez 60 minut - do suchego patyczka.
Upieczoną babkę od razu postawić na desce i zdjąć formę. Zostawić do przestudzenia.
LUKIER:
Białko wymieszać z sokiem z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać przez dobrych 5 minut, by lukier był gęsty i plastyczny. Zimną babkę udekorować lukrem, posypać skórką pomarańczową. Babkę przechowywać w zamkniętym pojemniku, dzięki temu nadal po dwóch dniach jest równie smaczna i wilgotna.

czwartek, 17 marca 2016

SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH.

SKŁADNIKI NA BLASZKĘ 20 x 30 CM.

CIASTO:
1,5 szklanki mąki tortowej pszennej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
5 żółtek
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżki ciemnego kakao

MASA JOGURTOWA:
1000 g jogurtu greckiego
5 jaj (oddzielić żółtka i białka)
2 budynie waniliowe w proszku
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki oleju
szczypta soli

POLEWA MIGDAŁOWA:
1/2 l śmietanki 30%
1 szklanka cukru pudru
kilka kropli olejku migdałowego

DODATKOWO:
mielone migdały do posypania

CIASTO:
Masło posiekać drobno z sypkimi produktami, po czym dodać żółtka i zagnieść elastyczne ciasto. Wykleić nim dno blachy (wyłożonej papierem), ponakłuwać widelcem i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 ' C.

MASA JOGURTOWA:
Wtym czasie, gdy piecze się spód, wtedy przygotować jogurty. Mikserem ubić żółtka z cukrem pudrem i waniliowym, następnie dodać budynie, jogurt i olej. Miksować na gładko.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy jogurtowej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony (gorący) spód, po czym wstawić ponownie blachę do piekarnika na 50-55 minut. Wyjąć sernik z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Gorący będzie bardzo delikatny, stężeje gdy będzie zimny. Jeśli trochę popęka, nie ma co się tym przejmować, bo wyrówna się  powierzchnię polewą.

POLEWA MIGDAŁOWA:
Śmietankę przelać do garnka i podgrzewać razem z cukrem do zagotowania, po czym zmniejszyć ogień i gotować ok. 40 minut, mieszając. Przed końcem gotowania dodać olejek. Po tym czasie śmietanka powinna zgęstnieć i lekko się zezłocić. (Można zrobić próbę na talerzyku - wylać kilka kropli masy i sprawdzić, czy tężeje).
Placek polać polewą.

Jak ktoś nie chce z polewą, to wystarczy tylko posypać cukrem pudrem.

środa, 16 marca 2016

KOTLETY Z JAJEK I PIECZAREK.

SKŁADNIKI:
 30 dag pieczarek
1 cebula
4 jajka
sól i pieprz
1 ząbek czosnku
bułka tarta
olej do smażenia

WYKONANIE:
Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać,  podsmażyć z pieczarkami.
3 jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki,  cebulę, jajka i drobno posiekany czosnek połączyć w jednolitą masę, dodać surowe jajko, doprawić solą, pieprzem.
Z masy formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z kaszą lub ziemniakami i surówką.

wtorek, 15 marca 2016

CIASTO CZEKOLADOWE Z DŻEMEM PORZECZKOWYM.

Składniki na dużą blachę, z wyposażenia piekarnika.

BISZKOPT CZEKOLADOWY:
6 dużych jajek
80 g cukru
200 g czekolady deserowej
50 g masła

GANAŻ CZEKOLADOWY:
200 g śmietanki 30%
200 g czekolady deserowej
2 łyżki miodu
2 łyżki miękkiego masła
20 ml whisky lub likieru (niekoniecznie)

DODATKOWO:
dżem z czarnej porzeczki
kakao do posypania

BISZKOPT CZEKOLADOWY:
W garnku rozpuścić masło, wrzucić kawałki czekolady,podgrzewać razem do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Białka ubić na sztywną pianę ( żółtka odłożyć ), podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitej piany, mieszając bardzo dokładnie stopniowo dodawać żółtka, a następnie wlewać czekoladę z masłem. Całość delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem. Wyrównać powierzchnię ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180' C,  na 10-12 minut.
Po wyjęciu ciasto powinno ostygnąć, wtedy zdjąć je z blachy (jest bardzo delikatne).

GANAŻ CZEKOLADOWY:
Zagotować śmietankę z miodem, po czym wrzucić do niej pokruszoną czekoladę i wymieszać, aż ta się całkowicie rozpuści. Zdjąć garnek z ognia i mieszając dodać miękkie masło i ewentualnie whisky lub likier. Masę przelać do szerokiego, płaskiego naczynia i odstawić w chłodne miejsce, do uzyskania konsystencji miękkiego masła.

WYKONANIE:
Upieczone ciasto (wcześniej zdjąć papier) podzielić na 4 równe części. Pierwszą część posmarować dżemem, przykryć drugą częścią. Tę część posmarować lekko dżemem i ganaszem czekoladowym, znów przykryć ciastem i warstwą ganaszu. Ostatni blat ciasta pokryć resztą ganaszu i oprószyć kakao.
Ciasto trzeba dobrze schłodzić.

niedziela, 6 marca 2016

JABŁKOWIEC Z KOKOSEM I BUDYNIEM.

BISZKOPT:
6 jajek
6 łyżek cukru
15 łyżek mąki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, olej, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko połączyć na jednolitą masę. Wylać na blaszkę ( 22/33 cm ) i piec około 40 minut w 180 'C.
Placek po ostygnięciu przekroić na dwa blaty.

WARSTWA JABŁKOWA:
1 kg  kwaśnych jabłek
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
1/2 l wody
3/4 szkl. cukru

Jabłka obrać ze skórki, pokroić w grubszą kostkę (około 1 cm ).
Troszkę wody odlać, rozrobić w niej budyń. Resztę wody zagotować z cukrem, wrzucić pokrojone jabłka i chwilę zaparzyć je. Następnie łyżką cedzakową wyjąć jabłka, do tej wody wlać rozrobiony budyń i gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, wrzucić ponownie jabłka i zamieszać dobrze łyżką, a potem wyłożyć gorące na pierwszy blat biszkopta, przykryć drugim i lekko docisnąć.
Na wierzchu placka wyłożyć rozrobiony kokos i wstawić ponownie do piekarnika oraz zapiec około 15 minut, na złoty kolor.

WARSTWA KOKOSOWA:
20 dag wiórek kokosowych
12 dag margaryny
2 jajka
1/2 szkl. cukru

Margarynę roztopić na małym ogniu.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, powoli dodawać margarynę i wsypać kokos i dokładnie wszystko wymieszać.
Masę wyłożyć i rozprowadzić po całym placku.

PLACEK KROIĆ DOPIERO PO CAŁKOWITYM OSTYGNIĘCIU, BO INACZEJ BĘDZIE SIĘ ROZPADAŁ.

środa, 2 marca 2016

BABKA JOGURTOWA CZEKOLADOWA.

CIASTO:
1 gorzka czekolada
200 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
4 jajka
250 g jogurtu greckiego albo gęstej śmietany
200 g mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA:
1 gorzka czekolada lub biała
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki mleka
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Do miski przesiać suche składniki – mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. W drugim naczyniu ubić masło z cukrem na puszystą masę. Nie przestając ubijać dodawać po jednym jajku. Pod koniec wlać jogurt i rozpuszczoną czekoladę. Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do natłuszczonej formy. Nagrzać piekarnik do 180 'C. Piec przez ok. 40 minut.

POLEWA CZEKOLADOWA:
Wszystkie składniki na polewę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewać przestudzoną babkę. Może być również polewa czekoladowa z białej czekolady (według uznania).

wtorek, 1 marca 2016

CIASTKA MAŚLANE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ.

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej

250 g masła

1 op. cukru waniliowego

1/2 szkl. cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki śmietany

1 jajko

POLEWA CZEKOLADOWA:

150 gorzkiej czekolady
50 g masła
2 łyżki śmietanki kremówki
kolorowa posypka

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:
Mąkę i cukier wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i resztę składników, następnie zagnieść z nich ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wyciąć kształty foremkami lub szklanką.
Nagrzać piekarnik do 180 ' C. Piec przez ok. 15 minut na rumiano. Ostygnięte polać polewą czekoladową i udekorować je posypką

POLEWA CZEKOLADOWA:
Czekoladę i masło rozpuścić w rondelku. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać. Przestudzić trochę i polać ciastka.