sobota, 21 maja 2016

KARKÓWKA W PIWIE.

Dzięki marynacie z piwa mięso jest mięciutkie, aromatyczne i soczyste. Mięso można upiec w piekarniku lub na grillu.

SKŁADNIKI:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 szklanka jasnego piwa
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta mielonego kminku
- szczypta mielonej kolendry
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla
oliwa
sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:
Karkówkę umyć osuszyć pokroić centymetrowe plastry. Cebulę obrać posiekać drobniutko, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać około 2 łyżki oliwy, wlać piwo i dodać musztardę. Później wsypać wszystkie pozostałe przyprawy i wymieszać marynatę. Mięso obtoczyć z obu stron w marynacie, poukładać w naczyniu żaroodpornym, przykryć pokrywką i wstawić na całą noc do lodówki. Następnie karkówkę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180'C przez około dwóch godzin lub osączyć z marynaty i grillować z obu stron. W trakcie pieczenia można lekko smarować pozostałą marynatą. Podawać gorącą prosto z grilla z dodatkiem sosu czosnkowego i sałatką.

piątek, 13 maja 2016

PROZIAKI, PLACKI Z KEFIREM I SODĄ.

SKŁADNIKI:
600 ml kefiru lub kwaśnego mleka
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 kg mąki pszennej

WYKONANIE:
Ze składników zarobić ciasto, poczekać chwilę na wyrośnięcie. Jakby było za rzadkie to można dodać jeszcze mąkę. Potem odkrawać po kawałku, rozwałkować placuszki i smażyć na patelni na małym ogniu, bez tłuszczu. Ewentualnie można jak ktoś chce delikatnie posmarować patelnię. Smażyć z obu stron na rumiano. Placki jeść posmarowane masłem lub dżemem.

PIEROGI ZE SZPINAKIEM.

FARSZ:
1 opak. szpinaku mrożonego (900 g)
250 g sera białego półtłustego
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz

Szpinak usmażyć na maśle, dodać drobno posiekany czosnek, sok z cytryny, według uznania, przyprawić solą, pieprzem, zdjąć z ognia i trochę przestudzić. Następnie dodać ser biały i razem wymieszać.

DODATKOWO:
1/4 kostki masła
1 łyżka soli
woda do gotowania pierogów

CIASTO:
1 kg mąki
2 jajka
ciepła woda
2 łyżki oleju

Ze składników zarobić ciasto na stolincy. Wodę dodawać stopniowo, żeby ciasto nie było za bardzo kleiste, ma być mięciutkie i plastyczne. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka szklanką lub wycinać nożem kwadraty (jak ktoś woli), nakładać farsz i zlepiać brzegi ciasta.
W garnku 4 l zagotować wodę z 1 łyżką soli i wrzucać pierogi na gotującą się wodę. Gotować około 3 minuty, od wypłynięcia na wierzch. Odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić, żeby ponownie odcedzić z wody. Przełożyć do miski i polać stopionym masłem.

wtorek, 10 maja 2016

NALEWKA Z PĘDÓW SOSNY.

Idealna na rozgrzanie nalewka z pędów sosny, zachwyca smakiem i właściwościami. Znakomicie sprawdzi się gdy dopada przeziębienie.

SKŁADNIKI:

pędy sosny po odlaniu syropu
0, 5 l wódki czystej lub
1/2 l spirytusu i 1/4 l wody przegotowanej

WYKONANIE:
Odcedzone pędy zalać alkoholem, zakręcić słoik i odstawić w ciemne miejsce, co jakiś czas mieszając lub  wstrząsnąć zawartością. Po około tygodniu sprawdzić smak i dodać,  jeśli potrzeba alkohol i cukier. Później odstawić jeszcze na minimum miesiąc i przecedzić do wyparzonych butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w szafce lub spiżarce.


SZYNKA DUSZONA W SOSIE GRZYBOWYM.

Danie jest proste i bardzo dobre. Można podawać je z kluskami śląskimi, kaszą gryczaną lub ziemniakami i sałatką warzywną, na obiad lub jako danie na gorąco przy różnych okazjach i na imprezach. Polecam.

SKŁADNIKI:
1 kg szynki
garść grzybów suszonych
majeranek
tymianek
3 liście laurowe
papryka słodka w proszku
pieprz
kilka ziaren ziela angielskiego
kostka rosołowa
1 serek topiony śmietankowy
1 łyżka mąki
natka pietruszki
1 łyżka oleju

WYKONANIE:
Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na plastry na około 1 cm. Następnie każdy kawałek usmażyć z obu stron na dużym ogniu , na rozgrzanej patelni z olejem. Potem przełożyć je do garnka z szerokim dnem lub do wysokiej patelni, podlać wodą, tak, żeby  przykryła mięso. Kiedy zawrze woda, wtedy dodać przyprawy, kostkę rosołową i grzyby, po czym dusić tak na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
Kiedy mięso będzie miękkie, wtedy wyjąć je z garnka na talerz i odlać 3/4 szkl. wywaru, w którym rozpuścić serek topiony i rozrobić mąkę. Roztwór wlać do gotującego się wywaru i doprowadzić do zawrzenia, następnie włożyć z powrotem do sosu mięso. Pietruszkę drobno posiekać i dodać do potrawy.

ORZECHOWO - KOKOSOWE CIASTO Z ANANASAMI.


PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ: 37,5 / 22 CM.

DODATKOWO:
1 puszka ananasów
2 op. galaretki cytrynowej

Galaretki rozpuścić w 3/4 l wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia.

Ananasy odcedzić z zalewy, wlać do szklanki (250 ml), jak nie będzie tyle, to resztę dopełnić wodą.

CIASTO ORZECHOWE:
20 dag zmielonych orzechów
1 łyżka mąki
7 jajek
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, nadal ubijając dodać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i olejek. Wszystko delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę. Piec w 180 ' C, przez 30-40 minut. Odstawić do wystygnięcia.

CIASTO KOKOSOWE:
5 białek
4 łyżki cukru
20 dag kokosu
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z szczyptą soli i cukrem nasztywną pianę, dodać kokos i proszek do pieczenia, wymieszać i wylać na blaszkę o takiej samej wielkości ,co piekło się ciasto orzechowe. Piec w 180 'C, przez około 30 minut, na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić.

MASA ANANASOWO- BUDYNIOWA:
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
1 szkl. wody z ananasów
1 galaretka cytrynowa
3 łyżki cukru
5 żółtek
250 g margaryny

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia.
W 1/2 szkl. zalewy z ananasa roztrzepać żółtka, dodać budyń i cukier, resztę zalewy zagotować i do gotującej się wlać rozrobioną zawiesinę, intensywnie mieszając do zgęstnienia budyniu. Ostudzić.
Zimny budyń zmiksować z margaryną na jednolitą masę, następnie dodać tężejącą galaretkę, połączyć z masą.

WYKONANIE PLACKA:
Ciasto orzechowe włożyć z powrotem do blaszki ,wyłożonej folią aluminiową. Na to rozprowadzić 3/4 masy, przykryć plackiem kokosowym, znowu posmarować pozostałą częścią masy, poukładać ananasy, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia masy i galaretki.

piątek, 6 maja 2016

ŻEBERKA W MARYNACIE NA GRILLA.

Mięso można również udusić w rondlu i podać jako danie obiadowe.

SKŁADNIKI:
1 kg żeberek wieprzowych - paski

MARYNATA:
125 ml przecieru pomidorowego (lub 60 ml koncentratu pomidorowego wymieszanego z 60 ml przecieru pomidorowego)
1 – 2 łyżeczki tabasco
2 – 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz

WYKONANIE:
W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucić do niej żeberka i ugotować je przez ok. 10 min. Po tym czasie wyjąć i osuszyć je , następnie umieścić w dużej szklanej misie.
W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki marynaty na jednolity sos. Nasmarować nim żeberka, dokładnie obtaczać,  aby całe były pokryte marynatą i wstawić do lodówki na minimum 60 min. , najlepiej ns noc.
Następnie wyjąć żeberka z marynaty i grillować nad gorącymi węglami przez 10 -15 min., potem przesunąć je na mniej rozgrzaną część grilla i piec przez kolejne 15 - 20 min., od czasu do czasu odwracając je i smarując pozostałą marynatą. Upieczone żeberka podawać z ulubionymi sałatami, surówkami.

wtorek, 3 maja 2016

SAŁATKA PIECZARKOWA Z SELEREM.

SKŁADNIKI:
1 kg pieczarek
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka octu
1 łyżka soli
4 jajka
1 słoik ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
1 słoik selera w zalewie
3 cebule
szczypiorek
majonez

WYKONANIE:
Pieczarki ugotować do miękkości z dodatkiem soli, ziela angielskiego, liści laurowych i octu. Wody nalać do garnka tyle, żeby przykryła pieczarki. Ugotowane odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić je w kostkę i odcisnąć z wody.
Cebulę również pokroić w kostkę, nasolić i odcisnąć potem z solanki.
Jajka zetrzeć na tarce ,na dużych oczkach. Ogórki pokroić w kostkę, trochę odcisnąć ,kukurydzę i selera odcedzić z zalewy. Szczypiorek drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i przyprawić do smaku. Sałatkę schłodzić w lodówce.

poniedziałek, 2 maja 2016

ROGALIKI SEROWE.

SKŁADNIKI:
- 150 g masła
- 280 g twarogu półtłustego
- 300 g mąki pszennej
- cukier puder do posypania
- ulubiona konfitura, dżem lub marmolada

WYKONANIE:
Z masła, twarogu i mąki zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i schować na godzinę do lodówki. Jeżeli jest taka potrzeba to twaróg zmielić lub rozgnieść widelcem ,albo rozkruszyć w palcach, w zależności od twarogu, najlepszy jest półtłusty w kostce . Następnie ciasto podzielić na 4 części i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować każdą część na owalny placek . Podzielić znowu na 8 części, na każdej z nich nakładać 1 łyżeczkę nadzienia i zwijać w rogalik. Tak postępować ze wszystkimi częściami ciasta. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 'C i piec 20 - 25 minut, grzanie góra-dół, aż sie  ładnie zarumienią. Trzeba obserwować pieczenie ,bo czasami wystarczy 15 minut i będą już gotowe. Ostudzić rogaliki na kratce i posypać cukrem pudrem.

niedziela, 1 maja 2016

KLOPSY Z PIECZARKAMI.

SKŁADNIKI NA KLOPSY:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 mała bułka
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 łyżka mąki
sól, pieprz
maggi w płynie
olej do smażenia
bułka tarta do obtaczania

NADZIENIE:
10 dag pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
przyprawa do pizzy

MIĘSO NA KLOPSY:
Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, po chwili ją odcisnąć. Cebulę i czosnek drobno pokroić.
Do miski z mięsem dodać resztę składników, wymieszać dobrze ręką, przyprawić do smaku.

NADZIENIE:
Cebulę pokroić w małą kostkę, zeszklić na patelni na maśle, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć do miękkości grzybów, przyprawić.  Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

WYKONANIE:
Mięso podzielić na małe gałeczki, które spłaszczać ręką, nakładać na nie po trochu farszu, zlepiać brzegi i uformować podłużne klopsy. Obtaczać je kolejno w bułce tartej i piec na rumiano ze wszystkich stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Klopsy podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną, albo z kluskami śląskimi, z dodatkiem surówek warzywnych. Klopsy można polać sosem.

KOPIEC KRETA.

SKŁADNIKI:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM:
3 banany
20 dkg sera białego
1/2 litra śmietanki kremówki
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 cytryna
1 czekolada

WYKONANIE:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę ,dodać przesianą mąkę ,kakao  z proszkiem do pieczenia, ciasto wymieszać,  wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i  piec w 180 'C, przez 40 minut .

KREM:
Żelatynę zalać 1/2 szklanki wrzącej wody , wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się. Zmielony ser utrzeć z cukrem na puszystą masę. Śmietankę ubić z cukrem, połączyć z rozpuszczoną żelatyną ,dodać 1/2 startej czekolady. Masę delikatnie wymieszać.
Biszkopt przełożyć do miseczki, wyłożonej folią spożywczą .,na biszkopt wyłożyć masę serową, na masę poukładać połówki bananów, nałożyć znowu biszkopt, wstawić do lodówki na parę godzin .
Po tym czasie ciasto odwrócić do góry dnem i posypać je startą czekoladą.