sobota, 25 kwietnia 2020

CHLEB RAZOWY.



Chleb jest mięciutki w środku i ma chrupiącą skórkę, nawet na drugi dzień.

SKŁADNIKI:

800 g mąki pszennej

200 g mąki żytniej razowej

700 ml letniej wody

50 g drożdży

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

1/3 szkl. siemienia lnianego

słonecznik i czarnuszka do posypania

olej do posmarowania naczynia

otręby pszenne do obsypania naczynia

duże naczynie żaroodporne

WYKONANIE:

W misce połączyć cukier i drożdże, dolać do nich wody i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 minut.
Po tym czasie dodać obie mąki, siemię lniane i sól, po czym wymieszać do dokładnego połączenia składników. Najlepiej wyrobić ciasto ręcznie.
Przykryć miskę bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około jednej godziny do wyrośnięcia.

Dolną część naczynia żaroodpornego posmarować olejem i obsypać otrębami.
Następnie ciasto przełożyć do tego naczynia, posypać wierzch słonecznikiem oraz czarnuszką i przykryć pokrywką, po czym wstawić do zimnego piekarnika na najniższą półkę.

Temperaturę ustawić na 190'C, grzałki góra - dół, bez termoobiegu. Piec 30 minut pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 40 minut.
Sprawdzić patyczkiem czy chleb jest w środku upieczony. Wtedy wyjąć go z piekarnika i po chwili z naczynia. Położyć na ściereczce, przykryć inną i pozostawić do wystygnięcia.

piątek, 24 kwietnia 2020

BUŁECZKI PSZENNE Z OLEJEM.


Świeżutkie bułeczki i chleb razowy gotowe na śniadanie lub kolację 😋 Wyszły super. 😀

SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
35 g drożdży świeżych
6 łyżek oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
mleko do posmarowania bułek
sezam lub czarnuszka do posypania

WYKONANIE:
Do miski wlać wodę, dodać sól, cukier, drożdże i dobrze wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Do tego wlać olej, wsypać mąkę i wymieszać, następnie wyrobić ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. Potem wyjąć ciasto na blat stolnicy, podzielić na osiem równych części, uformować bułeczki i poukładać na posmarowanej olejem blaszce od piekarnika. Bułeczki pozostawić ponownie na chwilkę (około 10 minut), żeby troszkę urosły i wstawić do nagrzanego piekarnika na 190' C, na 20 - 25 minut. Upieczone bułki ostudzić na kratce z piekarnika.

poniedziałek, 20 kwietnia 2020

KARKÓWKA I KIEŁBASA BIAŁA W MARYNACIE NA GRILLA.

SKŁADNIKI:
1 kg karkówki
9 szt. białej kiełbasy

MARYNATA:
100 ml. oleju
3 ząbki czosnku (drobno posiekać)
1 łyżka keczupu pikantnego
1 łyżka musztardy stołowej
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 ziarenka pieprzu
2 ziarenka jałowca
2 ziarenka ziela angielskiego
1 goździk
1/2 łyżeczki gorczycy
sól
kolendra
majeranek
rozmaryn
Zioła i przyprawy dobierać według własnego uznania.

WYKONANIE:
Karkówkę pokroić w cienkie plastry (około 1 cm), kiełbasę odzielić na pojedyńcze części.
W moździerzu rozdrobnić wszystkie suche przyprawy i zioła, dodać do nich olej, keczup oraz czosnek i wymieszać.
Plastry karkówki i kawałki kiełbasy obtaczać w przyprawach, po czym poukładać w naczyniu, przykryć pokrywką i wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc.
Po tym czasie mięso i kiełbasa są gotowe do pieczenia na ruszcie.
Podawać z dowolną sałatką warzywną.


czwartek, 16 kwietnia 2020

PIEROGI, KLUSKI LENIWE (2).


Pierogi leniwe to mięciutkie i delikatne kluski, które można podawać na wiele sposobów: z masłem i bułką tartą lub ze śmietaną, z dodatkiem cukru  waniliowego i cynamonu, albo z jogurtem owocowym.
Z czym by je nie podał to są pyszne.

SKŁADNIKI:
500 g sera białego półtłustego
1 szkl. ugotowanych ziemniaków i przeciśniętych przez praskę
2 jajka
1 szkl. mąki pszennej
mąka do posypania stolnicy
1 łyżka soli
1/4 kostki masła
2 łyżki bułki tartej
(miara szklanki to 250 ml)

WYKONANIE:
Na stolnicy wyrobić ciasto z sera, ziemniaków, mąki i jajek na jednolitą masę. Nie wyrabiać długo, tylko do połączenia się składników.
Odrywać po kawałku ciasta, obtaczać w mące i uformować ruloniki, jak na kopytka, troszkę zpłaszczyć i pociąć na kawałki.
Ciasto ugotować w posolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować do zawrzenia, następnie delikatnie wyjąć łyżką cedzakową na durszlak, żeby woda odciekła. Pierogi polać roztopionym masłem z dodatkiem bułki tartej.

KLUSKI, PIEROGI LENIWE (1).

Pierogi leniwe są często nazywane kluskami leniwymi. Nazwa tych mięciutkich pierogów wywodzi się stąd, że składniki tych klusek podobne są do składników pierogów z serem, tylko nadzienie i ciasto są wymieszane razem. Najczęściej podawane są ze śmietaną, jogurtem, cukrem i cynamonem lub okraszone masłem z bułką tartą. Podsumowując: z czym by je nie podano to są pyszne.

SKŁADNIKI:
500 g sera białego półtłustego
150 g mąki pszennej
3 jajka
1 łyżka soli
mąka do posypania stolnicy
3 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej

WYKONANIE:
Na stolnicy wyrobić ciasto z sera, mąki i jajek na jednolitą masę. Nie wyrabiać długo, tylko do połączenia się składników.
Odrywać po kawałku ciasta, obtaczać w mące i uformować ruloniki, jak na kopytka, troszkę zpłaszczyć i pociąć na kawałki.
Ciasto ugotować w posolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować do zawrzenia, następnie delikatnie wyjąć łyżką cedzakową na durszlak, żeby woda odciekła. Pierogi polać roztopionym masłem z dodatkiem bułki tartej.

niedziela, 12 kwietnia 2020

KEKS BANANOWY.

Keks jest mięciutki, wilgotny, nie za bardzo słodki, a jego pyszny smak dopełniają orzechy i żurawina. Z tego przepisu piecze się od razu dwa keksy, bo jeden znika od razu. 😁

SKŁADNIKI:
8 szt. bardzo dojrzałych, dużych bananów
100 g margaryny
1/4 szkl. cukru
3 jajka
1 opak. cukru waniliowego
3 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 garście suszonej żurawiny
2 garście posiekanych orzechów
2 brytfanki "keksówki"

WYKONANIE:
Margarynę roztopić. Obrane ze skórki banany pokroić w grube plastry i zmiksować blenderem na gładką masę. Jajka z cukrem i szczyptą soli ubić mikserem na pulchną pianę, dodać trochę mąki, sodę i margarynę, potem resztę mąki, następnie zmiksowane banany i wymieszać na jednolitą konsystencję. Na koniec wsypać orzechy oraz żurawinę i delikatnie zamieszać łyżką.
Gotowe ciasto wylać na dwie keksówki i piec w 180' C, przez 50 - 60 minut, na najniższej półce piekarnika i bez termoobiegu. Wystudzone ciasto można udekorować lekko polewą. Zamiast żurawiny mogą być rodzynki.

piątek, 10 kwietnia 2020

BABKA MAJONEZOWA WANILIOWA.

SKŁADNIKI:
4 duże jajka
4 łyżki majonezu
1 łyżka oleju
1 budyń waniliowy na 1/2 l
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. mąki pszennej, tortowej
1/2 szkl. mąki kartoflanej
1/2 szkl. cukru
2 opak. cukru waniliowego
1/2 olejku waniliowego
cukier puder do posypania lub polewa

WYKONANIE:
Obydwie mąki, budyń, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w osobnym naczyniu.
W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę, z dodatkiem cukru waniliowego. Nadal miksując dodawać: żółtka, olej, majonez i wsypując po trochu mąkę, z dodatkami, olejek, następnie dobrze wymieszać na jednolitą konsystencję.
Ciasto wylać do formy babki (średnica 23 cm) i upiec w temp. 180' C, przez około 45 - 50 minut. Przestudzoną babkę wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Zamiast olejku waniliowego można dodać cytrynowy, kwestia smaku.

środa, 8 kwietnia 2020

PLEŚNIAK.

Można było by powiedzieć, że to ciasto "wiekowe", bo piecze się je od bardzo dawna.

SKŁADNIKI:
3 szkl. mąki pszennej
4 jajka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
1/2 szkl. cukru
250 g margaryny
2 łyżki kakao
kilka kropel olejku rumowego
1 słoik dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych

WYKONANIE:
Białka odzielić od żółtek. Margarynę roztopić, ostudzić, dodać pozostałe składniki (oprócz kakao oraz białek) i wyrobić ciasto, które podzielić na trzy części.
Jedną część włożyć do zamrażarki, drugą część wyłożyć na blaszkę, a do trzeciej dodać kakao oraz kilka kropel olejku rumowego i zagnieść do uzyskania jednolitego koloru.
Ciasto w brytfance posmarować dżemem i zapiec w piekarniku 10 - 15 minut w 180' C. Z ciemnego ciasta ulepić małe kulki, na wielkość kasztana, spłaszczyć je trochę i poukładać na upieczonym placku.
Z czterech białek z dodatkiem szczypty soli i łyżeczki cukru ubić pianę na sztywno, po czym rozprowadzić ją równomiernie po placku, zatykając miejsca pomiędzy kulkami. Następnie wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach, zapełniając całą powierzchnię na pianie z białek.
Wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 180' C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Ciasto można kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu, żeby się nie rozpadał.

poniedziałek, 6 kwietnia 2020

SERNIK Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM.

Sernik jest bardzo prosty i szybko się go robi. Jest bardzo wilgotny, mięciutki.

(Blaszka 19 x 30 cm lub tortownica o średnicy 23 cm)

SKŁADNIKI:
5 dużych jajek
2 budynie waniliowe na 1/2 l
1 kg sera z wiaderka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

WYKONANIE:
Żółtka oddzielić od białek. Do miski wyłożyć ser, dodać żółtka, budynie oraz mleko skondensowane i wymieszać mikserem na jednolitą, puszystą masę. Następnie dodać pianę z białek, ubitą ze szczyptą soli i delikatnie mieszając połączyć razem.
Ciasto wyłożyć na brytfankę i piec w temp. 180' C, przez 60 - 70 minut. Upieczony sernik pozostawić do wystygnięcia.
Można też wykorzystać ser owocowy lub dodać ztartą skórkę z cytryny i troszkę olejku cytrynowego. Wszystko według uznania.