piątek, 29 maja 2020

PYZY Z MIĘSEM.

CIASTO:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1szkl. mąki

WYKONANIE:
Ziemniaki zmielić w maszynce, połączyć z mąką i jajkiem, wyrobić na stolnicy ciasto. Zrobić rulonik (jak na kopytka ), ucinać po kawałku, nakładać na placuszki farsz, po czym zlepić, następnie uformować pyzy. Gotować w posolonej wodzie, około 3 minuty od wypłynięcia pyz do wierzchu.  Odcedzić, przelać zimną wodą. Polać po wierzchu stopionym masłem lub uprażoną słoniną.

FARSZ:
500 g dowolnego mięsa wieprzowego lub innego z rosołu
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:
Mięso ugotować do miękkości z przyprawami, cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i wszystko zmielić w maszynce na dużych oczkach. Przyprawić solą, pieprzem do smaku.


niedziela, 10 maja 2020

WARZYWA PIECZONE W RĘKAWIE.


SKŁADNIKI:
7 dużych ziemniaków
3 duże marchewki
2 duże cebule
5 łyżek oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
1 łyżeczka jarzynki w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/4 łyżeczki ziół prowansalskich

WYKONANIE:
Warzywa obrać ze skórki. Ziemniaki i cebulę pokroić w ćwiartki, marchewki na grube plasterki.
Pozostałe składniki wymieszać, dodać do warzyw, następnie przełożyć do rękawa i wymieszać dobrze.
Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut, w 190'C. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw i dopiec z termoobiegiem.
Zamiast rękawa można piec też w naczyniu żaroodpornym.
Warzywa podawać z mięsem, dobrze smakują również z kefirem.

niedziela, 3 maja 2020

CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM.


Ciasto jest mięciutkie, słodkie i do tego kwaśny rabarbar, pycha. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam również inne owoce sezonowe do tego placka.

Przepis na blaszkę o wymiarach: 22 cm x 37 cm. Miara szklanki 250 ml.

SKŁADNIKI:
1/2 kg rabarbaru
3 duże jajka
1/2 szkl. cukru
1 opak. cukru waniliowego
200 g jogurtu naturalnego
2 1/2 szkl. mąki tortowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. oleju

WYKONANIE:
Jajka ubić z cukrami, dodać jogurt, ubijając nadal na małych obrotach dosypywać po trochu mąkę, na przemian z olejem. Na koniec dodać sodę i proszek, wymieszać, a na wierzchu poukładać pokrojony rabarbar.
Piec około 30 - 40 minut w temp. 180' C.