sobota, 12 września 2020

CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI.

Ciasto jest puszyste, słodziutkie, więc jak najbardziej pasują kwaskowate śliwki. Wykonanie tego placka jest bardzo proste i szybko je się robi.
Przepis jest na blaszkę o wymiarach: 22 cm x 37 cm. Miara szklanki 250 ml.

SKŁADNIKI:
1 kg dużych śliwek węgierek (około 11 szt.)
3 duże jajka
1/2 szkl. cukru
1 olejek pomarańczowy
200 g jogurtu naturalnego
2 1/2 szkl. mąki tortowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. oleju

WYKONANIE:
Śliwki przekroić na połówki, wyjąć pestki. Jajka ubić z cukrem, wlać jogurt, ubijając nadal na małych obrotach dosypywać po trochu mąkę, na przemian z olejem. Na koniec dodać olejek, sodę i proszek, wymieszać, a na wierzchu poukładać obtoczone w mące śliwki (wtedy owoce nie opadają na dno i nie puszczają za dużo soku).
Piec około 40 - 50 minut w temp. 180' C.

wtorek, 8 września 2020

BARSZCZ CZERWONY OGÓRKOWY.

SKŁADNIKI NA 3 L GARNEK:
2 skrzydełka z kurczaka
1 1/2 l wody
4 duże buraki ćwikłowe
1 szkl. wody z ogórków kiszonych
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki śmietany
kilka gałązek koperku
1 łyżka jarzynki w proszku
przyprawy według uznania:
sól
pieprz
zioła prowansalskie
kminek
ziele angielskie
liście laurowe

WYKONANIE:
Do garnka wlać wodę i ugotować z niej wywar ze skrzydełek, z dodatkiem jarzynki, majeranku, ziół prowansalskich, ziela angielskiego, liści laurowych.
Następnie wyjąć skrzydełka i dodać pokrojone w plasterki buraki, po czym gotować je do uzyskania intensywnego koloru bulionu, wtedy wlać zakwas z ogórków kiszonych i doprowadzić do zawrzenia. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle na złoty kolor, potem wrzucić do wywaru. Na koniec wlać rozrobioną mąkę ze śmietaną, z niewielką ilością wody i zagotować. Całą ilość barszczu w garnku dopełnić wodą, doprowadzić do ponownego zawrzenia, doprawić według uznania. Zupę posypać pokrojonym koperkiem.
Buraków nie wyjmować z barszczu, ponieważ podtrzymują kolor.
Barszcz zabielany najlepiej smakuje z ziemniakami.