sobota, 21 sierpnia 2021

OCET JABŁKOWY.

Ocet jabłkowy to naturalny produkt, który powstaje z fermentacji jabłek. Doskonale sprawdza się zarówno w kuchni, jak i w kosmetologii. Ma wiele cennych witamin i minerałów, niezwykle istotnych dla ludzkiego organizmu. Oczyszczanie organizmu z toksyn to nie jedyna z cennych właściwości octu jabłkowego. W rzeczywistości jest ich znacznie więcej. Wszystko dlatego, że ocet z przetworzonych jabłek ma wiele cennych witamin i minerałów, w tym witaminę C oraz kwas foliowy. Wpływa najbardziej na:
- układ krwionośny
- zdrowie serca
- układ immunologiczny
- zwiększa wrażliwość komórek na insulinę
- zwalcza bakterie.
Często stosuje się też ocet jabłkowy na włosy. Płukanka z tego specyfiku sprawia, że nasza fryzura jest piękna, ale przede wszystkim zdrowa. 
Z octem jabłkowym nie można jednak przesadzać, ponieważ może nam zaszkodzić, podobnie z resztą jak inne rzeczy w nadmiarze. W przypadku oczyszczania organizmu i odchudzania najlepiej stosować go na zasadzie detoksu. Pić go maksymalnie przez 4 - 5 dni, a potem przerwać na miesiąc. Po miesiącu można ponownie skorzystać tej formy oczyszczania organizmu. W przypadku stosowania octu jabłkowego na włosy – raz w tygodniu powinien wystarczyć.
Ocet najlepszy jest z jabłek prosto z sadu, ponieważ te sklepowe są pryskane różnymi środkami, a to ma być nie tylko smaczny, ale również ekologiczny, zdrowy ocet.

SKŁADNIKI:
1 kg jabłek
1 litr przegotowanej wody i ostudzonej
3 łyżki cuku

WYKONANIE:
Jabłka ze skórką pokroić na małe kawałki. Wodę zagotować i pozostawić do wystygnięcia. Następnie zalać słoiki tą wodą, wymieszaną z cukrem, potem przykryć szmatką, obwiązać dookoła, po czym odstawić do chłodnego miejsca na 8 tygodni, codziennie trzeba pomieszać. Po tym czasie odcedzić na drobnym sitku z gazą i zlać do butelek.
Doskonały do sałatek, galaretek mięsnych itp.

czwartek, 12 sierpnia 2021

SERNIK IZAURA.

CIASTO:
5 łyżek wody
250 g margaryny lub masła
1 1/2 szkl. cukru
3 łyżki kakao
1 opak. cukru waniliowego
4 jajka
1 1/2 mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Wodę, margarynę lub masło, cukier, kakao i cukier waniliowy podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i ostudzić. Potem dodać do tego 4 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i na koniec pianę z białek. Dokładnie wymieszać mikserem, następnie wylać na brytfankę.

SER:
1 kg zmielonego sera białego
4 jajka
1 szkl. cukru
ztarta skórka z 1 cytryny
2 łyżki budyniu śmietankowego
120 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść rodzynek

WYKONANIE:
Rodzynki namoczyć chwilę w wodzie i odcedzić na sitku. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, skórkę z cytryny, budyń, roztopione masło, proszek do pieczenia, ubite białka na sztywno oraz rodzynki i dokładnie wymieszać mikserem.
Na ciasto w brytfance wykładać porcjami masę serową, w niewielkich odstępach i upiec w piekarniku w temp. 180' C, przez około 50 minut.