sobota, 25 lutego 2017

SAŁATKA Z TORTELLINI, KABANOSEM I ANANASEM.

SKŁADNIKI:
150 g kabanosów
5 dag sera żółtego
1 cebula
5 plastrów ananasa z puszki
1 op. pierożków tortellini (140 g)
3 ogórki w zalewie octowej
1/2 puszki kukurydzy
1 mały majonez

WYKONANIE:
Pierożki ugotować na miękko z dodatkiem oleju i soli. Cebulę pokroić w kostkę i trochę posolić. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Ananasa wyjąć z puszki i pokroić na kawałki. Kabanosy pokroić w grube plasterki, ogórki i ser żółty w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać z majonezem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

MAKARON ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI.

Danie jest proste i szybkie do zrobienia, a co najważniejsze jest lekkie i sycące. Pycha.
Ja gotuję dla pięcioosobowej rodzinki, więc składniki są w takich ilościach. Jak ktoś nie potrzebuje na tyle osób, to można je zmniejszyć.
SKŁADNIKI:
1 op. makaronu tagliatelle lub inne szerokie wstążki (400 g)
2 ząbki czosnku
1 cebula
450 g mrożonego szpinaku
1 słoik suszonych pomidorów (200 g)
kilka ziaren papryki chilli
2 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE:
Makaron ugotować na miękko, odcedzić i wymieszać z połową oliwy z pomidorów.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, na drugiej połowie oliwy z pomidorów, dodać szpinak, drobno posiekany czosnek, sok z cytryny, pestki chilli i chwilę poddusić, dodać pokrojone w paseczki pomidory. Zdjąć z ognia i dodać do makaronu, wymieszać wszystko.

niedziela, 19 lutego 2017

KARKÓWKA PIECZONA W PIWIE.

Tak upieczona karkówka jest soczysta, delikatna, a smak i zapach przypraw z piwem... Mniam.

SKŁADNIKI:
1,5 kg karkówki
1 łyżka masła
2 cebule, pokrojone w piórka
3 marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
1 szkl. jasnego piwa

MARYNATA:
1 czubata łyżka musztardy Dijon Originale
2 liście laurowe
1 mały pęczek natki pietruszki
1 goździk
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki papryki w proszku
sól, pieprz

WYKONANIE:
W dużym naczyniu żaroodpornym sporządzić marynatę do mięsa.
Czosnek i pietruszkę posiekać na drobno nożem. Liście laurowe połamać na małe kawałki. Goździka pokroić na drobno i zmiażdżyć go. Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem w naczyniu żaroodpornym, włożyć w nią mięso i dokładnie natrzeć je że wszystkich stron.
Na to poukładać cebulę i marchewkę, następnie zamknąć naczynie i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Po tym czasie wyjąć mięso i polać je ze wszystkich stron piwem, na wierzchu jeszcze stopionym masłem, a potem wstawić do piekarnika rozgrzanego na 200' C i piec do miękkości mięsa, (około dwie godziny).

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z OGÓRKIEM.

Surówka jest prosta i szybko się ją robi.

SKŁADNIKI:
1/2 małej kapusty pekińskiej
1 jabłko
1 ogórek zielony
biała część 1 pora
2 ogórki kiszone
1 mała cebula czerwona
1 mały majonez
sól, pieprz

WYKONANIE:
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, wymieszać i połączyć z majonezem, przyprawić do smaku solą, pieprzem. Odstawić na chwilę, żeby smaki się połączyły.

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z PAPRYKĄ.

SKŁADNIKI:
1/4 główki kapusty pekińskiej
1 pęczek szczypiorku
1/2 cebuli
1/2 papryki czerwonej
1 ogórek zielony
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
1 opak. sosu sałatkowego "greckiego"
sól, pieprz

WYKONANIE:
Szczypiorek drobno pokroić, resztę warzyw pokroić w kostkę, dodać oliwę, musztardę i sos sałatkowy, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na chwilę, żeby smaki się połączyły.

sobota, 11 lutego 2017

SAŁATKA GYROS Z OGÓRKAMI KISZONYMI.

SKŁADNIKI:
1 podwójna pierś z kurczaka
3 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1 opak. przyprawy gyros
7 łyżek ketchupu
2 średnie cebule czerwone
3 średnie ogórki kiszone
8 łyżek majonezu
½ średniej kapusty pekińskiej

WYKONANIE:
Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z dodatkiem przyprawy gyros, na koniec połączyć z drobno posiekanym czosnkiem, wymieszać i ostudzić.
Cebulę i ogórki kiszone pokroić w kostkę. Kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki.
W przezroczystej salaterce lub na głębokim półmisku układać składniki warstwami w następującej kolejności:
- kurczak
- ketchup
- cebula
- 4 łyżki majonezu
- ogórki kiszone
-  kapusta pekińska
- 4 łyżki majonezu
- udekorować dowolnie (np. drobno pokrojonym szczypiorkiem)

Sałatkę schłodzić w lodówce.

środa, 8 lutego 2017

SZYBKI PLACEK Z RABARBAREM LUB ŚLIWKAMI.

Składniki na blaszkę 20 x 40 cm.

SKŁADNIKI:
250 gmargaryny
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany 12%
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 szklanki mąki
1kg rabarbaru lub śliwek

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do 180' C. Rabarbar pokroić w kawałki, jeżeli są to śliwki to przekroić je na połówki, wyjąć pestki i obtoczyć w mące, żeby podczas pieczenia nie wyciekał sok.
Cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Tłuszcz roztopić w garnku i ostudzić.
W dużej misce ubić białka z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijając dodać  wystudzony tłuszcz, następnie śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać.
Gotowe ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, a na wierzchu poukładać rabarbar obtoczony w mące lub śliwki (miąższem do góry). Piec około 40 - 45 minut. Wystudzony placek ze śliwkami można posypać cukrem pudrem.

poniedziałek, 6 lutego 2017

KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI.

FARSZ:
1 kg kapusty kiszonej
1 kg kapusty białej
2 duże cebule
30 dag pieczarek
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
oregano
tymianek
bazylia
sól, pieprz
magii w płynie

WYKONANIE:
Kapustę kiszoną ugotować, odcedzić i ostudzoną odcisnąć z wody.
Kapustę białą, surową pokroić w paseczki i również ugotować, odcedzić i ostudzoną odcisnąć z wody.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oleju, następnie dodać pokrojone w kostkę pieczarki, masło, przyprawy według uznania i smażyć tak do miękkości grzybów. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Kapusty i pieczarki z cebulą zmielić w maszynce na dużych oczkach, wszystko razem wymieszać i doprawić ewentualnie jeszcze do smaku.

CIASTO:
1 litr mleka
1 jajko
3 szkl. mąki (o 250 ml pojemności)
szczypta soli

WYKONANIE:
Do głębokiej miski wlać mleko, wbić jajko, dodać szczyptę soli i wymieszać mikserem lub trzepaczką, potem dodawać porcjami mąkę i wymieszać na najednolitą konsystencję, lekkiego budyniu. Gdyby ciasto było za rzadkie, to dodać jeszcze mąki, bo mąka jest różna.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewać po odrobinie oleju, nakładać porcje ciasta i upiec naleśniki na rumiano.

DODATKOWO:
olej do smażenia
3 jajka
bułka tarta do panierki

WYKONANIE KROKIETÓW:
Na każdy naleśnik nakładać farsz, zawinąć go i panierować w jajku, bułce, a potem upiec na patelni na rumiano.

Krokiety najlepiej smakują z barszczem czerwonym.
//PRZEPIS AUTORSKI//

czwartek, 2 lutego 2017

KAPUSTA KISZONA ZASMAŻANA Z GRZYBAMI.


SKŁADNIKI:
1 kg kapusty kiszonej
1 marchewka
2 cebule
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 kostka rosołowa grzybowa
kilka grzybów suszonych
kminek
majeranek
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Kapustę zagotować, odlać trochę wody, dodać kostkę rosołową, majeranek, kminek, ziele angielskie, liście laurowe, odcedzone grzyby, pogotować chwilę, następnie dodać marchewkę i cebulę z masłem. Dusić tak pod przykryciem do miękkości warzyw. Mąkę uprażyć na patelni na złoty kolor i zrobić zawiesinę z dodatkiem niewielkiej ilości wody, następnie wlać do garnka z kapustą. Doprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować.
Podawać jako dodatek do mięs.

//PRZEPIS AUTORSKI//

środa, 1 lutego 2017

PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI.

To mój sprawdzony przepis, proporcje składników są duże, ponieważ gotuję dla mojej pięcioosobowej rodzinki. Jak ktoś nie potrzebuje na tyle osób, to wystarczy składniki podzielić na mniejsze porcje.

CIASTO:
1 kg mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
2 szkl. ciepłej wody
mąka do podsypywania ciasta

WYKONANIE:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić na środku wgłębienie, wbić tam jajko i wlać olej, wszystko razem wymieszać rękami, ponownie zrobić wgłębienie i dolewając stopniowo ciepłą wodę wyrobić ciasto, do momentu kiedy będzie jednolite i gładkie.
Dzięki dodanemu olejowi ciasto będzie elastyczne i nie wysycha szybko.
Ciasto podzielić na dwie części, bo będzie lepiej je rozwałkować.
Więc rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty lub wykrawać szklanką, nakładać farsz i zlepić lekko brzegi.
Gotowe pierogi wrzucać na posoloną, wrzącą wodę i gotować około 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą, następnie przełożyć do miski i polać je omastą, może to być stopione masło z usmażoną na nim cebulką lub uprażona słonina (pokrojona w kostkę). Omasta według uznania.

FARSZ:
1 kg kapusty kiszonej
1 kg kapusty białej
2 duże cebule
30 dag pieczarek
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
oregano
tymianek
bazylia
sól, pieprz
magii w płynie

WYKONANIE:
Kapustę kiszoną ugotować, odcedzić i ostudzoną odcisnąć z wody.
Kapustę białą, surową pokroić w paseczki i również ugotować, odcedzić i ostudzoną odcisnąć z wody.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oleju, następnie dodać pokrojone w kostkę pieczarki, masło, przyprawy według uznania i smażyć tak do miękkości grzybów. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Kapusty i pieczarki z cebulą zmielić w maszynce na dużych oczkach, wszystko razem wymieszać i doprawić ewentualnie jeszcze do smaku.

Ten farsz wykorzystuję również do krokietów i pasztecików.
//PRZEPIS AUTORSKI//