niedziela, 28 lutego 2016

JAGODOWIEC.

BISZKOPT CIEMNY:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
2 łyżki oleju
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, olej,  proszek do pieczenia i na koniec kakao, wymieszać, po czym  wylać na blaszkę. Upiec w temp. 180 ' C, przez około 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.

BISZKOPT JASNY:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Piec w temp. 180'C, około 30 minut. Ostudzić.

MASA JAGODOWA:
2 szkl. jagód
1 galaretka o smaku owoców leśnych

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia.Jagody zmiksować, dodać tężejącą galaretkę, wymieszać.

MASA BUDYNIOWA:
3 budynie śmietankowe na 1/2 l
3/4 l mleka
4 łyżki cukru
250 g margaryny

Budynie z cukrem ugotować w mleku, ostudzić i zmiksować z margaryną. Podzielić na dwie części.

DODATKOWO:
1 szkl. jagód
2 galaretki truskawkowe

Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody pozostawić do ostygnięcia.

WYKONANIE PLACKA:
Na pierwszy blat ciemnego biszkopta wyłożyć masę jagodową, przykryć drugim biszkoptem jasnym, posmarować połową masy budyniowej,przykryć trzecim blatem biszkopta ciemnego ,na to posmarować drugą częścią masy budyniowej, na wierzchu wysypać jagody i zalać je tężejącą galaretką.Placek wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.

piątek, 26 lutego 2016

CIASTO RÓŻOWE.

CIASTO:
3/4 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1 szkl. mąki
5 opak. kisieli wiśniowych na 1/2 l
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Cukier ubić z białkami, dodać żółtka, olej, mąkę i kisiele, rozpuszczone w niewielkiej ilości wody oraz proszek do pieczenia, wszystko dobrze wymieszać. Ciasto wylać na brytfankę i piec w temp. 180 'C, około 50 minut. Upieczony i zimny placek przekroić na dwa blaty i przełożyć masą budyniową i można go polać polewą.

MASA BUDYNIOWA:
3 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
1/2 l mleka
250 g margaryny

Ugotować budynie z cukrem w mleku w tradycyjny sposób i ostudzić, następnie zmiksować z margaryną.

wtorek, 23 lutego 2016

KLOPSIKI NADZIEWANE PIECZARKAMI.

SKŁADNIKI:
1/2 kg mięsa mielonego (np. wieprzowego, wołowego)
400 g pieczarek
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 czerstwa bułka
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego
sól i pieprz mielony
majeranek
liść laurowy
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
mąka do obtaczania klopsików
tłuszcz do smażenia

WYKONANIE:
Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Pieczarki oraz cebulę drobno pokroić, następnie podsmażyć cebulę, dodać do niej pieczarki i dalej smażyć, aż odparuje płyn. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.
Potem przygotować klopsiki.
Do mięsa dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z mleka bułkę oraz sól, pieprz i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszać,  ugnieść dłonią do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z masy mięsnej formować kulki, które spłaszczyć i na środek każdej nakładać farsz z pieczarek. Następnie ponownie zlepiać kulki, obtaczać je w mące i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Podsmażone klopsiki przełożyć do garnka z szerokim dnem, zalać je szklanką wywaru , dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę startej gałki muszkatołowej. Całość doprawić również solą oraz pieprzem i dusić pod przykryciem kilka minut. Jeżeli jest taka potrzeba to sos można zagęścić śmietaną lub mąką. Danie podawać np. z ziemniakami lub kaszą i surówkami warzywnymi.


niedziela, 21 lutego 2016

BUŁKI ŚNIADANIOWE.

SKŁADNIKI:
20 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
300 - 320 ml ciepłej wody
½ kg mąki
1/2 łyżeczki soli

WYKONANIE:
Drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier, zalać wodą i odstawić na 5 minut. Następnie dodać do tego mąkę i sól. Całość wyrobić, tak by ciasto było elastyczne.
Formować kształt bułki z ciasta lub wykrawać szklanką, albo inną foremką,  najlepiej pomóc sobie przy tym zwilżając ręce olejem, lepiej się to robi. Uformowane ciasto na bułeczki kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (z przepisu wychodzi około 8 bułek). Wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem, na to posypać dowolnymi ziarnami, np. makiem, sezamem itp.
Bułki wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 180'C i piec 20 - 25 minut na złoty kolor.

sobota, 20 lutego 2016

KREMÓWKA.

CIASTO:
3 żółtka
13 dag margaryny
1 op. cukru waniliowego
1 1/2 łyżeczki amoniaku
3 szkl. mąki
1 łyżka cukru
3 łyżki śmietany

Ze składników zarobić ciasto, podzielić na połowę. Każde z nich rozwałkować, składać na połowę, rozwałkować i powtarzać tą czynność kilkakrotnie. Przełożyć na blaszkę i upiec na złoty kolor, w temp. 180 'C. Ostudzić.

MASA:
4 żółtka
3/4 l mleka
2 łyżki mąki kartoflanej
2 łyżki mąki pszennej
1 op. cukru waniliowego
4 łyżki cukru
250 g margaryny

1 szkl. mleka odlać i rozrobić trzepaczką mąki, cukry i żółtka. Resztę mleka zagotować i ugotować z zawiesiny i mleka budyń, po czym schłodzić. Następnie zmiksować z margaryną.

WYKONANIE:
Na pierwszy placek rozprowadzić masę, przykryć drugim i pozostawić w chłodzie na kilka godzin. Potem posypać cukrem pudrem i pokroić na porcje.


czwartek, 18 lutego 2016

RACUCHY NA MLEKU Z ŻURAWINĄ I JABŁKAMI.

SKŁADNIKI:
5 dag drożdży
1 l. mleka
1 jajko
1 opak. cukru waniliowego
3 szkl. mąki (poj. 250 ml)
garść suszonej żurawiny
2 jabłka
olej do smażenia

WYKONANIE:
Mleko podgrzać, dodać cukier, rozpuścić w nim drożdże i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wlać rozczyn do miski, dodać jajko i mąkę, dobrze wymieszać. Jakby ciasto było za rzadkie, to można dodać jeszcze mąki. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, a potem dodać z żurawiną do ciasta i zamieszać. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć z obu stron na małym ogniu, na rumiano.
Można posypać cukrem pudrem.

środa, 17 lutego 2016

ROSÓŁ DOMOWY.

SKŁADNIKI NA 3 L GARNEK:
porcja rosołowa
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
kawałek pora
kawałek selera
natka pietruszki
1 kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku

Porcję rosołową zalać zimną wodą, doprowadzić do zawrzenia, odlać wodę i ponownie zalać zimną wodą, gotować. W czasie gotowania zebrać wytworzoną pianę,jak zawrze to dodać kostkę rosołową, jarzynkę w proszku, obrane jarzyny. Cebulę przekroić na połowę i podpiec na palniku, następnie wrzucić do wywaru. Gotować tak na małym ogniu, do miękkości mięsa. Potem mięso wyjąć i przelać rosół przez sito. W ten sposób rosół będzie czysty i przejrzysty. Marchewkę z rosołu wyjąć i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki również pokroić na drobno.
Na talerze ponakładać ugotowany makaron, posypać marchewką i natką pietruszki, następnie wlać gorący rosół. Przyprawić pieprzem, maggi.

MAKARON:
2 jajka
1 szkl. mąki
ciepła woda

Do mąki wbić jajka, dodać trochę wody i wyrobić ciasto. Wodę dodawać stopniowo, żeby ciasto nie było za rzadkie. Ciasto podzielić na mniejsze gałeczki, każdą rozwałkować cieniutko i zostawić do wyschnięcia. Potem pokroić i ugotować.


wtorek, 16 lutego 2016

ROLADKI SCHABOWE ZE SZPINAKIEM.

SKŁADNIKI:
1 opak. szpinaku (może być mrożony)
1 opak. sera feta
8 plastrów schabu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżka masła

Plastry schabu rozbić tłuczkiem na cienko, posolić, popieprzyć.
Szpinak usmażyć na maśle z drobno posiekanym ząbkiem czosnku i  odrobiną soli.Na schab nałożyć szpinak i pokrojoną w słupki fetę, zwinąć w rulonik i tak postąpić z resztą schabu. Następnie podsmażyć na patelni na złoty kolor ze wszystkich stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 180 'C piekarnika, na 25 min. Zamiast schabu może być filet z kurczaka. Podawać można z dowolnym sosem.

poniedziałek, 15 lutego 2016

BISZKOPT KAKAOWY.

To najlepszy i niezawodny od lat przepis na biszkopt kakaowy. Bez proszku do pieczenia, puszysty, mięciutki. Po wyjęciu z piekarnika należy upuścić go na podłogę (oczywiście w blaszce), wtedy nie opadnie i jest idealnie równy. Można go wykorzystać do tortów, spokojnie da się podzielić na 3 blaty.

SKŁADNIKI:
5 jajek
5 łyżek cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę i kakao przesiać, dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką (już nie mikserem). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać delikatnie ciasto i piec ok. 30-40 minut w 180 ' C. Pozostawić do wystudzenia.

niedziela, 14 lutego 2016

BABKA MAJONEZOWA.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy babka jest pulchna.

SKŁADNIKI:
4 łyżki majonezu
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
4 duże jajka
3/4 szkl. cukru

WYKONANIE:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, potem żółtka i majonez, ciągle miksując, dodać mąki, budyń i proszek do pieczenia. Wymieszać już na najwolniejszych obrotach mikserem, piec 45 - 50 min. w 175 'C. Ostygniętą babkę posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą lub lukrem.

niedziela, 7 lutego 2016

KLUSKI LANE NA ROSOLE LUB MLEKU.

SKŁADNIKI:
1 jajko
2 czubate łyżeczki mąki pszennej

Do garnuszka wbić jajko, wsypywać stopniowo mąkę i dobrze wymieszać łyżką. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Do wrzącego rosołu lub mleka wlewać stopniowo ciasto, ciągle mieszając. Doprowadzić do zawrzenia.

sobota, 6 lutego 2016

BISZKOPT Z JABŁKAMI I BUDYNIEM.

BISZKOPT:
6 jajek
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę, dodać żółtka, obydwie mąki,proszek do pieczenia, wymieszać i wylać na blaszkę. Piec w 180'C przez około 30-40 minut. Po wystygnięciu przekroić na dwa blaty.

MASA:
2 budynie śmietankowe na 3/4 l
3/4 l mleka
4 łyżki cukru
25 dag margaryny

1 szklankę mleka odlać, rozrobić w nim budynie z cukrem. Resztę mleka zagotować i wlać zawiesinę z budyni. Mieszając do zgęstnienia, następnie go ostudzić. Zimny budyń zmiksować z margaryną na jednolitą masę, podzielić na dwie połowy.

JABŁKA:
1 kg jabłek
2 galaretki truskawkowe

Jabłka pokroić w małą kostkę. Galaretki rozpuścić w wrzącej wodzie, w 1/2 l, następnie wrzucić do niej jabłka, zamieszać i pozostawić do ostudzenia.

DODATKOWO:
2 galaretki brzoskwiniowe
po trochu owoców (brzoskwinie, jagody, maliny itp. )

Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody i pozostawić do ostygnięcia.

WYKONANIE PLACKA:
Do blaszki, co był pieczony biszkopt włożyć jeden blat, na to rozsmarować masę budyniową, na nią wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami, przykryć drugim biszkoptem, na niego rozsmarować drugą część masy budyniowej, następnie poukładać owoce i zalać tężejącymi galaretkami brzoskwiniowymi. Placek wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Najlepiej na noc.

piątek, 5 lutego 2016

SZYBKA KREMÓWKA.

SKŁADNIKI:
2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (ok. 650 g)
500 ml mleka
150 g cukru
250 ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru waniliowego
6 żółtek
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła
cukier puder

WYKONANIE:
Piekarnik rozgrzać do 200 'C i wyłożyć formę papierem do pieczenia. Rozwinąć jeden arkusz ciasta, ułożyć na blaszce i ponakłuwać jego powierzchnie widelcem. Wstawić do piekarnika na 25 minut,  następnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Tak samo postąpić z drugim arkuszem ciasta. Jeśli jest to możliwe można obydwa arkusze upiec równocześnie, pod warunkiem posiadania dwóch tak samo dużych btytfanek.
Podczas stygnięcia ciasta przygotować masę kremową.

MASA:
Zagotować ¾ mleka z cukrem,  następnie dodać śmietankę, cukier waniliowy i zamieszać. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. W oddzielnym naczyniu wymieszać przy pomocy miksera pozostałe mleko z żółtkami i obiema mąkami. Gdy powstanie jednolita masa przelać do gorącej masy mleczno-śmietankowej. Ponownie zagrzać i gotować na małym ogniu cały czas mieszając przez ok. 3 minuty, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło na puszysty krem,  następnie cały czas miksując, dodawać stopniowo ostudzoną masę mleczno-śmietankową. Wylać ugotowany krem na jeden z upieczonych wcześniej arkuszy ciasta francuskiego i wyrównać jego powierzchnię. Przykryć drugim arkuszem i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Gotową kremówkę oprószyć cukrem pudrem i podawać pokrojoną na mniejsze porcje .

wtorek, 2 lutego 2016

NAPOLEONKI.

CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
1 całe jajko
1 żółtko
2 łyżki gęstej śmietany kwaśnej 18%

MASA:
4 całe jajka
14 łyżeczek cukru
16 łyżeczek mąki pszennej
2 opakowania cukru wanilinowego
1 litr mleka

CIASTO:
Z podanych składników zarobić ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę masło lub margarynę i siekać dokładnie nożem, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko, żółtko i wymieszać, pod koniec dodać śmietanę. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 ' C.
Obie części ciasta cieniutko rozwałkować i piec w blaszkach o wymiarach ok. 25 x 36 cm,  wyłożonych papierem do pieczenia przez ok. 20-25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu ostudzić.

MASA:
Jajka z cukrem rozbić widelcem. Dodać mąkę, cukier wanilinowy i wymieszać. Następnie wlać mleko, postawić na ogniu i mieszać ,aż do rozpuszczenia się składników i otrzymania gładkie masy. Po zagotowaniu odstawić z ognia i przestudzić. Letnią masę budyniową wylać na pierwszy placek. Przykryć drugim plackiem i posypać cukrem pudrem. Odstawić na ok. 3 godziny w chłodne miejsce.