sobota, 25 sierpnia 2018

SERNIK ZŁOTA ROSA Z ŻURAWINĄ.

Przepis jest na dużą blaszkę o wymiarach 22,5 x 37 cm.

SPÓD DO SERNIKA:
20 dag mąki
16 dag cukru
12 dag margaryny
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę roztopić, trochę schłodzić, wlać do miski i połączyć z pozostałymi składnikami, wyrabiając ręką ciasto. Przełożyć do blaszki i rozprowadzić, ugniatając ręką ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180'C i upiec na rumiano.

SER:
1 1/2 kg sera białego
1 1/2 szkl. cukru
8 jajek
olejek pomarańczowy na zapach
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy na 1/2 l
13 dag margaryny
starta skórka z 1 cytryny
garść żurawiny suszonej

Margarynę roztopić, schłodzić. Ser zmielić dwa razy. Żurawinę namoczyć w wodzie, żeby napęczniała i odcedzić na sitku. Cytrynę umyć i zetrzeć skórkę na tarce na małych oczkach. 
Do dużej miski przełożyć ser, zmiksować go z cukrem, margaryną, żółtkami na jednolitą masę. Następnie dodać budyń, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, olejek na zapach i na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie zamieszać, dodać żurawinę.
Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto w blaszce i piec w temp. 180 'C przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wyłożyć na wierzchu bezę. Piekarnik przestawić na 150' C.

BEZA:
6 białek
1 szkl. cukru

Piankę bezową należy zacząć przygotowywać na około 10 minut przed końcem pieczenia sernika.
Białka ubić z cukrem  na sztywną i gęstą pianę, wyłożyć ją na gorący sernik i wygładzić powierzchnię. Można zrobić rowki za pomocą specjalnej płytki do dekoracji tortów, można też pozostawić gładki wierzch. Piec w 150' C przez 20 minut, na lekko słomkowy kolor. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić.
Po około 30 minutach zaczną pojawiać się pierwsze kropelki rosy, po 1 godzinie powinny pojawić się już wszystkie. Sernik kroić dopiero kiedy wystygnie.

niedziela, 19 sierpnia 2018

SOK Z MALIN.

SKŁADNIKI:
2 kg malin
2 kg cukru
1 szkl. wody

WYKONANIE:
Maliny wysypać do garnka, podlać wodą i gotować, aż się owoce rozpadną. Potem zdjąć z ognia, przelać sok z owocami przez gęste sitko. Owoce wynieść przez gazę i uzyskany sok wlać do odlanego wcześniej. Postawić na kuchence, dodać cukier i ponownie zagotować. Wrzący sok przelać do słoików i odwrócić każdy do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.

SERNIK NA ZIMNO Z MALINAMI.

Przepis na dużą blaszkę o wym. 37,5 x 21 cm lub dużą tortownicę.
Trwa sezon malinowy, więc trzeba wykorzystać owoce do ciasta.
Zamiast malin mogą być dowolne owoce sezonowe.

BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki mąki
1 op. cukru waniliowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
szczypta soli

WYKONANIE:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i cukrem. Następnie kolejno dodawać cały czas mieszając: żółtka, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki, potem przełożyć ciasto do natłuszczonej blaszki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180'C i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia, wyłożyć ją folią aluminiową i ponownie włożyć biszkopta na swoje miejsce.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
1 kg sera białego w wiaderku
2 galaretki malinowe
3/4 szkl. cukru
250 g margaryny
800 g malin

WYKONANIE:
Galaretki malinowe rozpuścić w 1 szkl. (250 ml) wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia. Galaretki winogronowe rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody i odstawić również do wystygnięcia.
Część malin (1/3) odłożyć do drugiego naczynia do dekoracji wierzchu.
Margarynę w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem, dodać ser, potem tężejące galaretki, po czym dokładnie wymieszać i na koniec wsypać maliny, delikatnie zamieszać łyżką, żeby się nie rozpadały. Masę serową wyłożyć na biszkopt i poukładać blisko siebie odłożone maliny, następnie wstawić do lodówki do schłodzenia. Potem wyjąć sernik i polać wierzch tężejącymi galaretkami winogronowymi. Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia placka.

DODATKOWO:
2 galaretki winogronowe (bezbarwne)

sobota, 18 sierpnia 2018

CIASTO Z JABŁKAMI, DOKŁADNIE WAŻONE.

Ciasto nosi nazwę "dokładnie ważone", ponieważ tyle ile ważą jajka ze skorupkami, tyle samo odważa się resztę składników. Ciasto jest pulchne i łatwe. Pychota. Składniki na blaszkę o wymiarach 21,5 x 37 cm.

SKŁADNIKI:
Moje jajka ważyły 400 g
- 6 jajek dużych lub 7 mniejszych (400 g)
- masło lub margarynę (400 g)
- mąka pszenna (400 g)
- cukier (400 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny lub cały olejek cytrynowy
- 1 kg kwaśnych jabłek

WYKONANIE:
Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki i cukru (np. 400 g jajek, 400 g masła, 400 g mąki i 400 g cukru). Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem do białości. Następnie dodać skórkę otartą z cytryny lub olejek cytrynowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do masy wybijać kolejno jajka, na przemian dodawać trochę przesianej mąki i ucierać. Tak postępować, aż do wyczerpania składników.
Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ósemki, następnie obtaczać je w mące, a potem ułożyć blisko siebie na cieście.
Piec przez 50 do 60 minut w temp. 180' C. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

poniedziałek, 13 sierpnia 2018

MALINOWA CHMURKA.


Jest to pyszne ciasto na kruchym spodzie, ze słodką bezą, której słodycz przełamują owoce malin w galaretce. Mogą być dowolne owoce sezonowe, zamiast malin.

Składniki

Blaszka o wymiarach: 25 x 35 cm.

KRUCHE CIASTO:

- 5 żółtek

- 3 łyżki cukru pudru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 cukier waniliowy

- 100 g masła

- 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej

GALARETKA Z MALINAMI:

- 500 g malin

- 3 malinowe galaretki

- 3,5 szkl. wody

MASA ŚMIETANKOWA:

- 650 ml śmietanki 30 lub 36%

- 250 g serka mascarpone

- 1,5 łyżki żelatyny

- 125 ml wody

- 3/4 szkl. cukru pudru

BEZA:

- 5 białek

- szczypta soli

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 200 g cukru

- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego(opcjonalnie)

- płatki migdałowe

WYKONANIE:

CIASTO:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Ma być gładkie i jednolite.

Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wkleić ciastem.

Kruchy spód upiec na złoty kolor w temp 180' C, około 10-15 minut.
Spód wyjąć delikatnie z blaszki, żeby się nie złamał, zdjąć papier, wyłożyć blaszkę folią aluminiową, włożyć go z powrotem i pozostawić do wystygnięcia.

BEZA:

Dno blaszki wysmarować tłuszczem, wyłożyć  papierem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier i miksować do momentu rozpuszczenia się go. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Wszystko dokładnie wymieszać.

Masę wyłożyć do blaszki i posypać płatkami migdałowymi.

Piec, a potem suszyć około 1,5 godziny w temp 140' C. Beza ma być twarda i sucha. Można ją zostawić jeszcze w uchylonym piekarniku po jego wyłączeniu.

Bezę wyjąć z blaszki i ostudzić.

WARSTWA MALINOWA:

Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i postawić do wystygnięcia. Do zimnych galaretek dodać maliny (jak są to mrożone to trzeba je wcześniej rozmrozić). Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na kruche ciasto i całość wstawić do lodówki co całkowitego stężenia.

MASA ŚMIETANKOWA:

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, mieszać dokładnie do momentu całkowitego rozpuszczenia się i pozostawić do wystygnięcia .
W misce zmiksować śmietankę na sztywno, dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec dodać ostudzoną żelatynę, miksować jeszcze kilka sekund na najwyższych obrotach i masę wyłożyć na galaretkę.

Wyrównać masę i na nią położyć bezę. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin do całkowitego stężenia placka.

niedziela, 12 sierpnia 2018

ZUPA MEKSYKAŃSKA Z KUKURYDZĄ.

Zupa jest bardzo prosta i sycąca, więc polecam ją jako danie nie tylko na obiad, ale również jako danie gorące na różne okazje.

SKŁADNIKI NA 3 LITROWY GARNEK:
- 60 dag mięsa z łopatki wieprzowej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 pomidory malinowe lub z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka fasoli białej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki
- 1 łyżka jarzynki w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- majeranek
- oregano
- bazylia
- zioła prowansalskie

WYKONANIE:
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na oleju i przełożyć do garnka, wlać do połowy wody. Do tego dodać jarzynkę w proszku, przyprawy według uznania. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki, po czym wrzucić do garnka, tak chwilę gotować. Warzywa pokroić w kostkę, paprykę w paski, również dodać do wywaru i gotować do miękkości warzyw. Na koniec posypać drobno pokrojoną natką pietruszki oraz posiekanym czosnkiem.
Kukurydzę odcedzić z zalewy. Fasolę również odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą. Wszystko to wrzucić do garnka i doprowadzić do zawrzenia.

SZARLOTKA Z PIANĄ KISIELOWĄ.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szkl. (250 ml) mąki krupczatki
- 2 szkl. (250 ml) mąki pszennej
- 250 g margaryny "zwykłej"
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 szkl. (250 ml) cukru
- 1 op. cukru waniliowego

DODATKOWO:
- 1 1/2 kg kwaśnych jabłek

Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (wtedy odcisnąć trochę z nadmiaru soku).

WYKONANIE CIASTA:
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Margarynę roztopić i połączyć z "suchymi" składnikami, dodać żółtka, jajko, śmietanę, po czym wyrobić w misce ciasto i podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część ciasta wyłożyć na blaszkę o wymiarach 22,5 x 37 cm i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180'C na rumiano (około 20 minut). Pozostałą część podzielić na małe gałeczki i włożyć do zamrażarki, żeby były twarde.
W tym czasie przygotować jabłka.

PIANA KISIELOWA:
- 3 białka jajek
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 dowolny kisiel na 1/2 l

WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać kisiel i dobrze wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia się kisielu, po czym wyłożyć na jabłka.

WYKONANIE PLACKA:
Na upieczone ciasto poukładać warstwami jabłka, na nie wyłożyć pianę kisielową i na wierzchu zetrzeć na tarce o dużych oczkach kolejno gałeczki ciasta. Następnie wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze około 40 - 50 minut na złoty kolor.
Ciasto można kroić dopiero kiedy trochę wystygnie, bo może rozpadać się.


sobota, 11 sierpnia 2018

KRUPNIK Z BOCZKIEM I POMIDORAMI.

SKŁADNIKI NA 3 LITROWY GARNEK:
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 15 dag chudego boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1 duży pomidor malinowy
- natka pietruszki
- 1/2 szkl. kaszy jęczmiennej
- 1 łyżka jarzynki w proszku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 1 łyżeczka majeranku

WYKONANIE:
Do połowy garnka wlać wodę i gotować w niej skrzydełka do zawrzenia. Pomidora oraz pozostałe jarzyny obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do wywaru, wraz z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, jarzynka w proszku). Gotować tak do półmiękkości warzyw, następnie wsypać kaszę i gotować jeszcze do miękkości kaszy. Na koniec dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz pokrojony w kostkę i usmażony boczek. Pozostawić zupę na chwilę, żeby przeszła smakiem wędzonki.

czwartek, 9 sierpnia 2018

SOK I DŻEM Z MALIN.

SKŁADNIKI:
- 2 kg malin
- 2 kg cukru
- Dżem - fix
- słoiki

WYKONANIE SOKU:
Maliny przełożyć do naczynia, zasypać 1 kg cukru, trochę docisnąć owoce i pozostawić, aż trochę puszczą sok, najlepiej na noc. Potem postawić na kuchence i doprowadzić do zawrzenia, często mieszając, żeby nie wykipiało, następnie dosypać drugi kg cukru i pogotować, aż owoce rozpadną się. Jeżeli maliny są bardzo kwaśne to można trochę dodać jeszcze cukier.
Na drugim garnku położyć gęste sitko i przelać sok, następnie wlać do do słoików i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.

WYKONANIE DŻEMU:
Pozostałości owoców ze sokiem przełożyć do garnka i dodać dżem - fix, dobrze wymieszać i zagotować. Gorący dżem przełożyć do słoików, pozostawić do wystygnięcia. Nie odwracać do góry dnem, bo dżem nie opadnie.
Dżem można wykorzystać do ciast, kanapek, deserów itp.

środa, 8 sierpnia 2018

ZUPA MEKSYKAŃSKA Z GROSZKIEM.

Zupa jest bardzo prosta, sycąca i szybko się ją robi. Doskonale nadaje się jako danie gorące na różne okazje. Polecam.

SKŁADNIKI:
600 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 cebula
1 papryka
1 marchewka
2 pomidory malinowe lub z puszki
2 duże ząbki czosnku
natka pietruszki
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka fasoli białej
1 puszka groszku zielonego
1 łyżka oleju
bazylia
oregano
zioła prowansalskie
kilka ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
1 łyżka jarzynki w proszku

WYKONANIE:
Do 3 litrowego garnka wlać 1 l wody. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę i wrzucić do garnka z wodą, żeby wygotowały się pomidory, dodać przyprawy.
Tymczasem na patelni podsmażyć na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mięso, posolić troszkę, po chwili dodać drobno posiekany czosnek i dodać do garnka. Marchewkę pokroić w kostkę, paprykę w paski, a pietruszkę posiekać, wrzucić do garnka i podlać trochę wodą, gotując jeszcze chwilę. Fasolę oraz groszek odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą, po czym dodać do zupy, doprowadzić do zawrzenia. Doprawić solą i pieprzem do smaku.