poniedziałek, 6 marca 2023

TORT ORZECHOWO - CZEKOLADOWY.




 
BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
parę kropel olejku rumowego

WYKONANIE:
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia , kakao i olejek, po czym dobrze wymieszać i upiec w 180' C około 30 min. Ostudzić.

CIASTO ORZECHOWE:
50 dag zmielonych orzechów włoskich
30 dag cukru
8 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z jednej cytryny
parę kropel olejku migdałowego

WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, orzechy, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i olejek migdałowy, wymieszać i upiec w temp.180' C około 35 minut.
Po wystygnięciu przekroić na dwa placki.

DODATKOWO:
20 dag zmielonych orzechów do obsypania tortu
kilka połówek orzechów do dekoracji. 

KREM CZEKOLADOWY:
10 dag cukru
100 ml śmietanki 30 '/,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
50 g miodu
200 g czekolady deserowej
200 g czekolady mlecznej
25 dag margaryny

WYKONANIE:
Śmietankę, cukier, kawę i miód podgrzewać do pierwszego zawrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamane czekolady i mieszając rozpuścić je.Trochę ostudzić i zmiksować z margaryną.
Masę podzielić na trzy części.

DODATKOWO:
2 małe dżemy z czarnej porzeczki

PRZEŁOŻENIE TORTU:
Placek orzechowy posmarować dżemem, na to rozprowadzić pierwszą część masy, przykryć biszkoptem kakaowym, posmarować go dżemem, na to rozprowadzić drugą część masy, przykryć drugim plackiem orzechowym, znowu posmarować dżemem i rozprowadzić trzecią część masy, tak, żeby starczyło na posmarowanie boków.
Zmielonymi orzechami obsypać boki i trochę po wierzchu, dodatkowo poukładać dookoła połówki orzechów. Schłodzić.