sobota, 31 grudnia 2022

SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPTACH.

 
Sernik jest mięciutki, nie za bardzo słodki i bardzo prosty w wykonaniu. Zawsze się udaje.
Przepis jest na blaszkę o wymiarach: 20 x 30 cm.

SKŁADNIKI:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
200 ml wrzącej wody

WYKONANIE:
Kawę zalać wodą, posłodzić i odstawić do wystygnięcia, przelać do salaterki.

MASA SEROWA:
1 kg sera białego z wiaderka
250 g masła
150 g cukru
250 ml mleka
2 jajka
2 budynie śmietankowe (po 80 g)
1 łyżka mąki kartoflanej
72 szt okrągłych biszkoptów (ok. 400 g)
słodkie kakao do posypania

WYKONANIE:
Masło roztopić w garnku z cukrem, mieszać do rozpuszczenia się cukru, potem dodać ser i nadal często mieszając na małym ogniu połączyć go z masłem.
Do drugiego naczynia wlać mleko i rozrobić w nim: mąkę kartoflaną, budynie oraz jajka, po czym dodać to do gotującego się sera. Trzeba często mieszać, żeby nie przypaliło się, do zgęstnienia masy, po czym zdjąć z kuchenki i odstawić do wystygnięcia.

WYKONANIE CIASTA:
Masę serową podzielić na dwie części.
Brytfankę wyłożyć folią aluminiową. Każdego biszkopta namaczać w kawie, układać blisko siebie, na to wyłożyć jedną część masy serowej, wyrównać wierzch, potem poukładać drugą warstwę biszkoptów, namoczonych w kawie, następnie wyłożyć drugą część masy serowej, wyrównać ją, potem znowu poukładać biszkopty z kawą i wierzch posypać słodkim kakao. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.

czwartek, 8 grudnia 2022

MAKARON PENNE Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I SOSEM SEROWYM.

Dania z makaronem to ulubione potrawy mojej rodzinki. Lubimy z każdymi dodatkami. To danie jest proste w wykonaniu i szybko się robi.

SKŁADNIKI:
400 g makaronu penne
2 pojedyncze filety z kurczaka
250 g małych pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 serki topione po 100 g
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
przyprawa gyros
zioła prowansalskie
250 ml wody
natka pietruszki

WYKONANIE:
Makaron ugotować w posolonej wodzie, odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki na połówki, czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle w głębokiej patelni, do tego dodać pokrojonego w kawałki kurczaka, przyprawę gyros, zioła prowansalskie, sól, pieprz według uznania i dusić pod przykryciem do usmażenia się mięsa.
Do kubka lub miseczki wlać ciepłą wodę, rozrobić w niej serki topione, dodać śmietanę i wlać do duszonego mięsa, często mieszając doprowadzić do zawrzenia. Na koniec dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki. Sos zgęstnieje jak trochę przestygnie.