piątek, 30 października 2015

PASZTECIKI Z GRZYBAMI LEŚNYMI.

CIASTO:
1 kg mąki
25 dag margaryny
1 jajko
1 żółtko
1 szkl. śmietany 18 '/,
3, 5 dag drożdży

FARSZ:
60 dag grzybów leśnych (np. opieniek)
2 cebule
ulubione zioła
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Grzyby opłukać w wodzie, odcedzić, pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w małą kostkę, usmażyć na oleju, dodać grzyby, przyprawić. Smażyć do momentu, aż woda odparuje, pod koniec na większym ogniu. Ostudzić.

DODATKOWO:
białko
jarzynka w proszku

CIASTO:
Margarynę roztopić. Drożdże rozkruszyć.
Ze składników zarobić ciasto, włożyć
do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie wyjąć ciasto i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować, podzielić na kwadraty, nałożyć farsz, po czym zwinąć w rurkę. Wierz posmarować roztrzepanym białkiem i posypać jarzynką w proszku. Układać na blaszce i upiec na złoty kolor (około 20 minut ), w temp. 190'C.

CIASTO KAWOWO - CZEKOLADOWE Z WIŚNIOWĄ PIANKĄ.

Ciasto kawowo - czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką – proste w wykonaniu ciasto, a zarazem pyszne.

Składniki na ciasto na blaszkę o wym. 40 cm x 24 cm.

CIASTO:
5 jajek
250 g cukru
10 dag margaryny Kasia
50 g masła
2 łyżki kakao
75 g gorzkiej czekolady
60 ml kawy rozpuszczalnej mocnej(z dwóch łyżeczek)
100 g kwaśnej śmietany 18%
1 cukier waniliowy
3 łyżki mleka
200 g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

PIANKA:
300 ml śmietanki kremówki 30'/,
1 op. bitej śmietany w proszku ''Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
2 op. galaretki wiśniowej
1 mały słoik wiśni drylowanych w syropie

DODATKOWO:
marmolada wieloowocowa
2 op.galaretki wiśniowej

CIASTO:
Wszystkie składniki (poza śmietaną kremówką) powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnku roztopić masło i margarynę, zdjąć z palnika, dodać gorzką czekoladę, wymieszać, żeby się rozpuściła. Ostudzić.
W miseczce wymieszać dokładnie ze sobą kakao, śmietanę, mleko i kawę. Za pomocą miksera ubić jajka z cukrem, do uzyskania puszystej i gładkiej piany. Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną i cukier waniliowy. Zmiksować. Stopniowo przesiewać do powstałej masy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszając cały czas szpatułką, by nie powstały grudki. Mieszać do czasu połączenia składników, nie dłużej. Przelać ciasto .na blaszkę, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez ok. 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić.

PIANKA:
2 galaretki wiśniowe rozpuścić w połowie zalecanej wody na opakowaniu (dwie galaretki rozpuścić razem w 500 ml).Ostudzić.
Wiśnie odcedzić z soku.
Upieczony i ostudzony biszkopt posmarować marmoladą wieloowocową (grubość zależy od upodobań).
Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę z mlekiem i bitą śmietaną w proszku. Powoli, strumieniem wlewać tężejące galaretki wiśniowe oraz miksując na najniższych obrotach, do czasu połączenia składników, na koniec dodać wiśnie i zamieszać łyżką. Wylać na biszkopt gotową masę piankową, wstawić do lodówki, do stężenia.
Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku, ostudzić. Gdy galaretka już nieco zacznie gęstnieć, a masa piankowa na biszkopcie będzie już sztywna, to wylać na wierzch galaretkę i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenia. Smacznego!

czwartek, 29 października 2015

GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH.

SKŁADNIKI:
0,5 kg żołądków drobiowych
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1/2 pęczka pokrojonej natki pietruszki
kostka rosołowa
jarzynka w proszku
majeranek
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz
trochę startej gałki muszkatołowej

Żołądki opłukać, pokroić na kawałki, następnie przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu do zawrzenia. Kiedy pojawi się piana, to wylać wodę, nalać drugi raz, tyle, żeby tylko przykryła podroby i gotować, dodać kostkę rosołową , jarzynkę w proszku, resztę przypraw i tak gotować, aż będą półmiękkie. Jarzyny umyć i pokroić w małą kostkę.
Cebulę również pokroić w kostkę. Na patelni  rozgrzać 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła (przy takim połączeniu tłuszczów masło się nie pali). Na roztopiony tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę ,zeszklić, dodać pokrojone jarzyny i wszystko razem chwilę smażyć, po czym dodać do żołądków. Gdy żołądki będą już miękkie dodałać do smaku sól, pieprz i gałkę muszkatołową . Na koniec wlać uprażoną mąkę, wymieszaną z odrobiną wody i doprowadzić do zawrzenia. Posypać pokrojoną natką pietruszki. Jak ktoś lubi, to gulasz można zabielić 1 łyżką śmietany.
Gulasz można podawać z kaszą,  ziemniakami, lub pieczywem.

niedziela, 25 października 2015

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY. II.

SKŁADNIKI:
1/2 główki czerwonej kapusty
2 jabłka
1 marchewka
1 por / biała część lub mała cebula
3 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy
sól, cukier, pieprz, według uznania
2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki chrzanu ze słoika

WYKONANIE:

Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub bardzo drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny.
Jabłka i marchewkę obrać ze skórki, również zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a pora lub cebulę pokroić w cienkie paseczki. Dodać resztę składników i wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku.

ROLADA PIECZONA Z BOCZKU.

Zamiast wędzić surowy boczek, można go zapeklować, a potem upiec i mamy gotową wędlinę domową.

SKŁADNIKI:
2 kg surowego, chudego boczku
1/2 szkl. majeranku
1 łyżeczka mielonego pieprzu
nici kuchenne

ZALEWA:
około 2 l wody
4 dag peklosoli
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku (w plasterkach)
1/2 łyżeczki zmielonego jałowca

PRZYGOTOWANIE:
Boczek podzielić na dwie części,
natrzeć go wymieszanymi składnikami przypraw, przełożyć do naczynia i zalać przegotowaną, chłodną wodą, tak aby boczek był nią przykryty, najlepiej go czymś obciążyć. Zamknąć naczynie i wstawić do lodówki, codziennie obracając go i dolewając w razie potrzeby wodę. Cykl ten powtarzać przez 7 dni.
Po tym czasie wyjąć boczek, umyć, osuszyć i natrzeć go pieprzem i majerankiem. Zwinąć go w rulon, związać nićmi kuchennymi, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 1, 5 godziny w temp. 170'C. Pod koniec pieczenia odkryć pokrywkę, żeby się podpiekło. Ostudzić i można już kroić w plastry. 

PASZTET WIEPRZOWO DROBIOWY.

SKŁADNIKI:
2 ćwiartki z kurczaka
300 g karkówki
500 g wątróbki z kurczaka
2 duże cebule
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
2 bułki kajzerki
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 jajka
sól, pieprz
1 łyżka majeranku
przyprawa w płynie Maggi
2 łyżki masła

Ćwiartki kurczaka i karkówkę umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny i dodać marchew, seler, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i po chwili posolić. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Wątróbkę podsmażyć. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Mięso wyjąć, ostudzić i zmielić. Wątróbkę, cebulę i warzywa z bulionu także zmielić. Bułkę namaczyć w bulionie ,w którym gotowało się mięso, odcisnąć,także zmielić. Wymieszać z mięsem. Do tego dodać jajka, przyprawy i majeranek. Wywieszać. Jak masa będzie za gęsta to można dolać trochę bulionu. Przełożyć do formy keksówki. Wstawić do piekarnika i piec przez 60min w temp. 190°C. Wyjąć i ostudzić.

BABKA BARDZO CYTRYNOWA.

Babka jest bardzo cytrynowa i bardzo wilgotna. Mniam.

SKŁADNIKI:
1 duża cytryna, można nawet dwie
1/2 szkl. cukru
40 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 jajek
25 dag masła
sok z 1 cytryny

Cytrynę dobrze umyć i ugotować w całości, następnie pokroić w kawałki, wyjąć nasiona i zmiksować blenderem lub zmielić w maszynce.
Przełożyć do miski i miksując dodawać kolejno składniki: masło, po jednym żółtku, sok z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec pianę z białek i wymieszać na małych już obrotach. Ciasto wlać do dużej formy babki z kominkiem
lub do keksówki (27/13 cm). Piec w 180'C przez około 60 minut.

sobota, 24 października 2015

SAŁATKA Z PIECZAREK CEBULI I PAPRYKI.

SKŁADNIKI:
1,5 kg pieczarek
1,5 kg papryki
1,5 kg cebuli

ZALEWA:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oleju
2 szklanki cukru
1 szkl. wody
2 łyżki soli
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
kilka ziaren ziela angielskuego
kilka liści laurowych

WYKONANIE:
Pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Zagotować w 5 litrowym garnku wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wyłączyć ją. Do wrzątku wrzucić pieczarki, przykryć i zostawić na 15 minut.
Po tym czasie pieczarki odcedzić, przełożyć do miski i ostudzić.
Paprykę pokroić w paski, cebulę w pół talarki. Dodać do ostudzonych pieczarek, posypać 2 łyżkami soli i odstawić na chwilę, żeby warzywa trochę zmiękły. Potem do tego dodać resztę składników zalewy, przyprawy i  wymieszać. Doprowadzić do zawrzenia, gotować 5 minut.
Sałatkę przełożyć do słoików, spasteryzować 3 minuty od zawrzenia wody. Postawić do góry dnem do ostygnięcia.

KROKIETY ZIEMNIACZANE.

Krokiety ziemniaczane, to połączenie ciasta na kopytka z nadzieniem jak do pizzy. Wymagają trochę pracy, ale warto, bo są pyszne. Bardzo dobrze smakują z barszczykiem czerwonym. Jest to danie nie tylko na obiad, ale również jako ciepła przekąska na różne okazje. Polecam.

SKŁADNIKI NA FARSZ:
1 mała laska kiełbasy zwyczajnej
1 cebula
5 dag sera żółtego
1/2 papryki czerwonej
5 dag pieczarek
1 łyżka masła
przyprawa do pizzy
sól, pieprz

Cebulę pokroić w bardzo małą kostkę, usmażyć na maśle, dodać pieczarki, starte na tarce o dużych oczkach, następnie drobno pokrojoną paprykę i przyprawić według uznania. Zdjąć z ognia i dodać ser żółty, starty na tarce o małych oczkach, po czym wymieszać, intensywnie mieszając.

DODATKOWO:
2 jajka
olej do smażenia
bułka tarta do panierki

CIASTO:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 szkl. mąki

Składniki połączyć ze sobą, wyrobić ciasto na stolnicy. Zrobić gruby wałek, odcinać po kawałku, spłaszczyć, nakładać połyżeczce farszu, potem skleić brzegi, następnie uformować rękami podłużne placuszki.
Krokiety panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na małym ogniu, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

piątek, 23 października 2015

SZYNKA GOTOWANA Z MAJONEZEM, WĘDLINA.

SKŁADNIKI:
1,5 kg szynki wieprzowej
3 l wody
4-5 liści laurowych
3 łyżki majeranku
1 łyżka ziarenek jałowca
5 ząbków czosnku
1 cebula
6 łyżek soli
3 łyżki majonezu
DODATKOWO:
siatka wędliniarska lub nici kuchenne

Szynkę wieprzową umyć, związać nićmi kuchennymi lub włożyć do siatki wędliniarskiej, ponakłówać głęboko w kilku miejscach i włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy oraz majonez. Wszystko zagotować i gotować tylko 8 minut. Zostawić do wystygnięcia na minimum 6 godzin. Po upływie 6 godzin znowu zagotować i gotować 8 minut. Zostawić do wystygnięcia.
Najlepiej gotować szynkę pierwszy raz wieczorem, a drugi raz dopiero rano lub odwrotnie.
Po wystygnięciu wyjąć z garnka, osączyć z płynu i można kroić już na kanapkę.

środa, 21 października 2015

DŻEM Z DYNI I JABŁEK.

SKŁADNIKI:
2 kg dyni
1,5 kg jabłek (kwaskowatych)
3 opakowania Żel - fixu
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżeczka soku z cytryny  lub sok wyciśnięty z jednej dużej, kwaśnej pomarańczy, aby nadać smak. Można do gotowania dodać otartą skórkę z tego owocu.

Obraną i pokrojoną na małe kawałeczki dynię wrzucić do garnka z grubym dnem, wlać 2 - 3 łyżki wody i rozgotować na papkę (pod przykryciem) na małym ogniu. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Następnie dodać je do dyni wraz wodą oraz sokiem z cytryny. Całość gotować przez ok 5 minut, mieszając. Po tym czasie dodać Żel - fix oraz cukier. Wszystko razem smażyć jeszcze przez 10 - 15 minut.
Przełożyć do słoików, spasteryzować 5 minut od zawrzenia wody. Słoików nie odwracać do góry dnem, bo zastygnięty dżem nie opadnie na dno.

UDKA Z KURCZAKA W ZIOŁACH Z GRUSZKAMI.

SKŁADNIKI:
4 udka z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 gruszki
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
papryka słodka w proszku
papryka ostra w proszku
tymianek
bazylia
rozmaryn

Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą. Udka umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką przypraw i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Ząbki czosnku pokroić, gruszki pokroić na ćwiartki. Wszystko wymieszać z przyprawionymi udkami. Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny w 180'C. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę naczynia, aby skórka na udkach ładnie się podpiekła.

wtorek, 20 października 2015

LIKIER KOKOSOWY.

SKŁADNIKI:
250 ml wody + 250 ml spirytusu lub 500 ml wódki czystej
200 g kokosu
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)

Wiórka kokosowe włożyć do słoika o poj. ok. 1 l. Zalać alkoholem. Zamknąć słoik. Zostawić w tej postaci 5 - 10 dni (im dłużej tym lepiej) każdego dnia potrząsając słoikiem.
Przygotować większy garnek. Nałożyć na niego głębsze sitko z większymi otworami, włożyć do niego gazę lub bardzo cienką bawełniną ściereczkę. Wyspać wiórki kokosowe na ręcznik, zwinąć go i mocno wyciskać alkohol  bezpośrednio do garnka. Wiórka kokosowe pozostawić (można wykorzystać je do ciasta).
Do alkoholu wlać mleko skondensowane słodzone, wymieszać mikserem dokładnie, tak aby gęsta masa połączyła się z alkoholem w jednolitą konsystencję, wlać mleko zagęszczone niesłodzone, ponownie wymieszać, wlać mleczko kokosowe i znowu wymieszać. Alkohol można dodatkowo przelać przez gęste sitko, aby był jeszcze gładszy bez tłustych grudek mleczka kokosowego. Schłodzić.

FILET Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM.

Danie jest proste i szybkie.

SKŁADNIKI:
2 pojedyncze filety z kurczaka
3 łyżki śmietany
3 duże pieczarki
1 cebula
1 łyżka mąki
sól, pieprz
oregano
bazylia
majeranek
1 łyżka oleju
2 szkl. wody

Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, dodać pokrojone w paski filety z kurczaka,starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, przyprawić ziołami, solą, pieprzem.Smażyć do miękkości mięsa, potem przełożyć do rondelka. W kubku rozrobić z wodą mąkę i śmietanę, następnie wlać do mięsa, doprowadzić do zawrzenia. Podawać z ziemniakami i surówką.

poniedziałek, 19 października 2015

CIASTKA KOKOSOWE Z KLEIKU RYŻOWEGO

SKŁADNIKI:
1 kostka margaryny (250 g)
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
16 łyżek wiórek kokosowych
1 opak. kleiku ryżowego (170 g)

Margarynę zmiksować z cukrem do powstania jednolitej masy, dodać  żółtka i proszek do pieczenia. Miksować nadal.
W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodać ją do ciasta razem z kleikiem i wiórkami. Wymieszać ręcznie lub na najniższych obrotach miksera. Formować ciasteczka za pomocą dwóch łyżek lub za pomocą foremki ( foremkę ułożyć na blaszce w środek nakładać masę, uklepać i delikatnie zdjąć foremkę) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170'C około 20 min.

niedziela, 18 października 2015

SCHAB LUB SZYNKA PEKLOWANE.

Tak przygotowany schab lub szynkę można upiec w piekarniku lub uwędzić, a potem ugotować. Jak kto woli.

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

1 1/2 kg schabu lub szynki wieprzowej
2 l wody
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu kolorowego
3 ząbki czosnku
3 łyżki soli do peklowania

SIATKA WĘDLINIARSKA

Do wody dodać przyprawy, pokrojony w plasterki czosnek, zagotować, przestudzić.
Do siatki włożyć mięso (jeśli jest to szynka), ułożyć je dość ciasno, związać, a schab tylko ponakłówać głęboko w kilku miejscach i włożyć do naczynia z marynatą, tak żeby mięso było całkowicie przykryte płynem. Wstawić w chłodne miejsce (może to być spiżarka lub lodówka ). Codziennie przekręcać je i tak marnować przez przynajmniej 5 dni.

SKŁADNIKI DO PIECZENIA:
1 łyżka czubata przyprawy do mięs
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
4 ząbki czosnku

Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać nożem.
Składniki wymieszać ze sobą.

Po 5 dniach wylać marynatę,schab lub szynkę opłukać w wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym, przygotowaną mieszanką przypraw natrzeć mięso ze wszystkich przed pieczeniem.
Rozgrzać piekarnik do 200'C,  wstawić w naczyniu żaroodpornym na sam dół i piec pod przykryciem około 1 godzinę, obracać od czasu do czasu, jak już będzie 15 minut do końca na włączonym termoobiegu dopiec mięso. Wyjąć, ostudzić przed krojeniem, przechować w lodówce.

czwartek, 15 października 2015

CIASTKA GRZEBYCZKI.

SKŁADNIKI:
1 szkl. kwaśnej śmietany
1/2 kg mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny, 1 cukier wwaniliowy

DODATKOWO:
marmolada owocowa
cukier puder do posypania
Ze składników zarobić cioasto i wstawić na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na około 3 mm, pokroić na prostokąty ( około 8/5 cm ). Wzdłuż, na środku prostokąta nakładać po trochu maromoladę, skleić delikatnie brzegi,jak pierogi,  ponacinać co centymetr posklejaną część i wygiąć do zewnątrz, tak by powstał grzebyk.
Piec w temp. 180'C, przez około 15-20 minut. Posypać cukrem pudrem.

niedziela, 11 października 2015

SCHAB Z PIECZARKAMI I CEBULĄ.

SKŁADNIKI:
1, 5 kg schabu
20 dag pieczarek
2 duże cebule
przyprawa do mięsa
2 ząbki czosnku
rozmaryn
tymianek
majeranek
przyprawa Maggi
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry około 1 cm, podsmażyć z obu stron na wysokim ogniu i oprószyć delikatnie przyprawą do mięs.
Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, przyprawić solą, maggi oraz pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym poukładać plastry schabu, na nie wyłożyć część pieczarek z cebulą, posypać troszkę tymiankiem, majerankiem i rozmarynem oraz drobno posiekanym czosnkiem, następnie poukładać pozostałe plastry schabu i ponownie wyłożyć drugą częścią pieczarek z cebulą, posypać ziołami i czosnkiem, a potem przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie wstawić do piekarnika i piec w 200'C do miękkości mięsa (około 1 1/2 godziny).

CIASTKA MAŚLANE.

Te ciastka robi się szybko i przepis jest bardzo prosty.

SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki
1/2 szkl. cukru pudru
25 dag masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżki śmietany
1 cukier waniliowy

Ze składników zarobić ciasto na stolnicy, następnie wstawić na 20 minut do lodówki.
Potem ciasto rozwałkować na około 3 mm i wykrawać ciastka foremkami o różnych kształtach lub szklanką i w środku zrobić dziurkę.
Piec w temp. 180'C, przez 15 minut, na złoty kolor. Wystudzić. Ciastka są lepsze na drugi dzień.

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I SEREM.

FARSZ:
2 woreczki kaszy gryczanej
25 dag sera białego
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz

Kaszę ugotować na sypko, ser rozetrzeć widelcem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

DODATKOWO:
10 dag słoniny

Słoninę pokroić w małą kostkę, uprażyć na chrupko na patelni.

CIASTO:
1/2 kg mąki
1 jajko
2 łyżki oleju
około 1 szkl. ciepłej wody

Ze składników zarobić ciasto na stolnicy, rozwałkować, pokroić w kwadraty lub wykrawać kółka szklanką, nakładać farsz i zlepić boki.Gotować w posolonej wodzie, około 3 do 5 minut od wypłynięcia pierogów. Polać uprażoną słononą.

poniedziałek, 5 października 2015

KROKIETY Z MIĘSEM.

FARSZ:
1 kg mięsa mielonego z łopatki lub z rosołu
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
jarzynka w proszku
pieprz

Cebulę pokroić w małą kostkę usmażyć na oleju, dodać mięso, smażyć do miękkości mięsa, dodać drobno posiekany czosnek, przyprawić do smaku.

CIASTO:
1/2 l mleka
1 jajko
około 2 szkl. mąki
szczypta soli

Mleko wymieszać z solą i jajkami, dodawać stopniowo mąkę, żeby ciasto miało konsystencję lekkiego budyniu.

DODATKOWO:
2 jajka
olej do smażenia
bułka tarta

Na naleśniki nakładać farsz, zawijać, podobnie jak gołąbki, obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce, następnie usmażyć na patelni na złoty kolor.

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.

FARSZ:
1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 kg kapusty świeżej
garść grzybów suszonych
1 laska kiełbasy zwyczajnej
2 cebule
2 łyżki oleju
jarzynka w proszku
pieprz

Kapustę kiszoną ugotować, odcisnąć z wody. Kapustę świeżą poszatkować, również ugotować i odcisnąć z wody.
Grzyby namoczyć, ugotować. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju.
Wszystkie składniki zmielić w maszynce na dużych oczkach, wymieszać i przyprawić do smaku.

CIASTO:
1/2 l mleka
1 jajko
szczypta soli
około 2 szkl. mąki

Mleko wymieszać z jajkiem i solą, dodawać stopniowo mąkę, żebg ciasto miało konsystencję lekkiego budyniu. Ilość mąki zależy od jej rodzaju. Dobrze wymieszać i upiec naleśniki.

DODATKOWO:
olej do smażenia
2 jajka
bułka tarta

Na każdy naleśnik nakładać farsz, zawinąć, podobnie jak gołąbki, obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej, po czym usmażyć na złoty kolor z obu stron. Można podawać z barszczem czerwonym.

Zamiast grzybów leśnych można dodać 10 dag pieczarek.