niedziela, 25 czerwca 2017

SAŁATKA KALAFIOROWA Z SEREM ŻÓŁTYM.

Sałatka jest dobra na przekąskę lub jako dodatek do mięs z grilla.

SKŁADNIKI:
1 średni kalafior
3 jajka
1 mały ogórek zielony
2 cebule młode ze szczypiorem
2 pomidory
1 pęczek rzodkiewek
kilka gałązek koperku
30 dag sera żółtego wędzonego
1 puszka fasoli czerwonej
1 słoik majonezu (300 g)
sól, pieprz

WYKONANIE:
Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, odcedzić i schłodzić.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Fasolę odcedzić z zalewy i przelać zimną przegotowaną wodą. Rzodkiewki pokroić na cienkie półplasterki, koperek drobno pokroić, a cebulę w małą kostkę i w paseczki szczypior. Ogórka, pomidora i ser żółty pokroić w grubszą kostkę.
Wszystko razem wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodzić w lodówce.

CIASTO ZE ŚLIWKAMI - DOKŁADNIE WAŻONE.

Ciasto jest pulchne i szybko się je robi. Dobrze komponuje się z kwaśnymi śliwkami i słodkim ciastem. Ciasto nosi nazwę "dokładnie ważone". Jajka trzeba zważyć ze skorupkami i tyle samo co one ważą (moje 400 g) to tyle samo trzeba zważyć pozostałe składniki, czyli mąki, cukru i masła. Składniki na blaszkę o wymiarach 21,5 x 37 cm.

SKŁADNIKI:
- 6 jajek dużych lub 7 mniejszych (400 g)
- masło (400 g)
- mąka (400 g)
- cukier (400 g)
- 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
600 g - śliwek węgierek

WYKONANIE:
Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki i cukru. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę do białości, dodać skórkę otartą z cytryny. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do masła wbijać kolejno jajka, dodawać po trochu przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i ucierać. Tak postępować, aż do wyczerpania składników.
Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki, obtoczyć je w mące.
Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównać. Na cieście ułożyć śliwki blisko siebie, skórką do dołu. Piec przez 50 - 60 minut w temp. 180' C (po wbiciu w ciasto patyczek powinien być suchy). Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

CIASTO Z TRUSKAWKAMI - DOKŁADNIE WAŻONE.

Ciasto nosi nazwę "dokładnie ważone", ponieważ tyle ile ważą jajka ze skorupkami, tyle samo odważa się resztę składników. Ciasto jest pulchne i łatwe. Pychota. Składniki na blaszkę o wymiarach 21,5 x 37 cm.

SKŁADNIKI:
Moje jajka ważyły 400 g
- 6 jajek dużych lub 7 mniejszych (400 g)
- masło lub margarynę (400 g)
- mąka pszenna (400 g)
- cukier (400 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny lub cały olejek cytrynowy
- 1 kg truskawek

WYKONANIE:
Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki i cukru (np. 400 g jajek, 400 g masła, 400 g mąki i 400 g cukru). Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem do białości. Następnie dodać skórkę otartą z cytryny lub olejek cytrynowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do masy wybijać kolejno jajka, na przemian dodawać trochę przesianej mąki i ucierać. Tak postępować, aż do wyczerpania składników.
Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
Truskawki umyć, trochę osuszyć i odciąć szczypułki, następnie obtaczać w mące, a potem ułożyć je blisko siebie na cieście.
Piec przez 50 do 60 minut w temp. 180' C. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

wtorek, 20 czerwca 2017

NALEWKA TRUSKAWKOWA.

Sezon truskawkowy to nie tylko ciasta, desery i pierogi, ale także pyszne nalewki.

SKŁADNIKI na 2 l nalewki:

2 kg truskawek
1/2 kg cukru
0,5 l spirytusu
0,5 litra zimnej przegotowanej wody

WYKONANIE:
Truskawki umyć i odciąć szypułki. Przełożyć truskawki do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na tydzień w chłodne i ciemne miejsce, żeby puściły sok.

Po tygodniu odlać owoce, dodać spirytus i wodę. Odstawić ponownie w ciemne miejsce na 2 tygodnie.
Po tym czasie przelać nalewkę do butelek i wstawić w ciemne miejsce.

SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM.

SKŁADNIKI:
400 g wędzonych podudzi z kurczaka (około 2 sztuki)
4 jajka
300 g sera żółtego wędzonego
3 cebule
troszkę szczypiorku
kilka gałązek natki pietruszki
1 puszka kukurydzy
2 małe majonezy

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i trochę posolić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Ser żółty i kurczaka również pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Natkę pietruszki i szczypiorek drobno pokroić.
Wszystko razem wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić sałatkę w lodówce.

czwartek, 15 czerwca 2017

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI.

Placek jest pyszny i delikatny, szybko się go robi. Na spód można dać upieczony biszkopt z 4 jajek lub na szybko poukładać gotowe biszkopty.
Przepis jest na dużą blaszkę o wymiarach
21 x 37 cm.

SKŁADNIKI:
1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
60 dag świeżych truskawek
3 galaretki truskawkowe

WYKONANIE:
Galaretki rozpuścić w 3/4 l wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i poukładać blisko siebie biszkopty.

WARSTWA ŚMIETANKOWA:
400 g śmietanki kremówki 30 '/,
2 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa

WYKONANIE:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Zimną śmietankę ubić mikserem z cukrem na sztywną masę, dodać tężejącą galaretkę i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopty, poukładać truskawki blisko siebie i zalać tężejącą galaretką. Placek wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

CIASTO ŚMIETANKOWE Z TRUSKAWKAMI.

Przepis jest na dużą blaszkę 21 cm x 37 cm.

SKŁADNIKI:
3 galaretki o smaku truskawkowym
około 60 dag świeżych truskawek

WYKONANIE:
Galaretki rozpuścić w 1 l wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia.

BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszać i wylać na blaszkę. Upiec w temperaturze 180'C przez około 25 minut i pozostawić do wystygnięcia.

MASA ŚMIETANKOWA:

2 opak. bitej śmietany w proszku "Śnieżka"
1 galaretka cytrynowa
1/2 l zimnego mleka

WYKONANIE:
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Do miski wlać zimne mleko, wsypać proszek śmietankowy "Śnieżka" i ubić mikserem na sztywną masę, dodać tężejącą galaretkę i ponownie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, włożyć do niej biszkopt, wyłożyć na nim masę śmietankową, poukładać blisko siebie truskawki i zalać tężejącą galaretką.
Placek schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

PORADA:

Zamiast piec biszkopt to można dla ułatwienia dno blaszki wyłożyć biszkoptami ze sklepu. Potrzebne wtedy jest duże opakowanie podłużnych biszkoptów.

niedziela, 11 czerwca 2017

SAŁATKA WIOSENNA.

Sałatkę podawać z wędliną, również dobrze smakuje z mięsem przy grillu, albo do obiadu. Jest bardzo prosta i smaczna.

SKŁADNIKI:
1 mała główka sałaty
kilka rzodkiewek
1 pomidor
1/2 ogórka zielonego
1 młoda cebula ze szczypiorem
kilka gałązek koperku
2 jajka
100 g jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

WYKONANIE:
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę, ogórka, pomidora i cebulę również pokroić w kostkę, a szczypior oraz koperek na drobno. Rzodkiewki pokroić na półplasterki. Sałatę porwać na kawałki.
Wszystko razem wymieszać i dodać majonez z jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Schłodzić w lodówce.

SAŁATKA Z BROKUŁEM I RZODKIEWKĄ.

Sałatka jest bardzo prosta i szybko się ją robi. Pycha.

SKŁADNIKI:
1 brokuł lub 400 g mrożonego
kilka pomidorów koktajlowych
1/2 op. sera feta
1 cebula młoda ze szczypiorem
kilka rzodkiewek
3 jajka
garść prażonego słonecznika
kilka gałązek koperku
1 ząbek czosnku
100 g jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

WYKONANIE:
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić drobno razem ze szczypiorem. Brokuła podzielić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i schłodzić. Pomidorki pokroić na połówki, rzodkiewki na półplasterki, koperek drobno pokroić, a czosnek posiekać.
Wszystko razem wymieszać i dodać słonecznik, majonez z jogurtem, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Potem wyłożyć na chwilę do lodówki.

czwartek, 8 czerwca 2017

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI.

SKŁADNIKI:
1 kg średnich truskawek
cukier
350 g jogurtu naturalnego (duży kubek)
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru
około 100 g masła

Truskawki umyć, odcedzić na durszlaku i obrać ze szczypułek.
Do jogurtu dodać cukier i cukier waniliowy, następnie dobrze wymieszać.
Masło rozgrzać na patelni.

CIASTO:
1 kg mąki pszennej
2 jajka
około 1/2 l ciepłej wody
1 łyżka oleju
sól

WYKONANIE:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek na środku, wbić jajka i dodać olej, wymieszać, następnie dolewając stopniowo ciepłą wodę wyrobić ciasto. Ilość wody zależy od rodzaju mąki, bo każda mąka jest inna.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, pociąć na prostokąty. Na każdy kawałek ciasta posypać troszkę cukru, położyć jedną truskawkę i zlepić mocno boki. Ja zlepiam dodatkowo na zakładkę, żeby nie wyciekał sok w czasie gotowania.
Gotowe pierogi wrzucać na wrzącą i  posoloną wodę, po czym gotować je około 3 do 5 minut od zawrzenia wody.
Następnie odcedzić i przelać zimną wodą, a potem polać stopionym masłem.
Podawać polane jogurtem.

środa, 7 czerwca 2017

SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU.

Czarny bez zakwita zwykle na przełomie maja i czerwca (w zależności od części kraju) i wydziela intensywny zapach. Dla niektórych jest przepiękny, dla innych nieco duszący. Kwestia gustu. Rośnie w okolicach domostw, rumowisk, na skrajach lasów, przy drogach. Aby go zbierać w celach spożywczych i leczniczych należy wybierać oczywiście miejsca czyste ekologicznie, z daleka od tras ruchu. Unikać kwiatów pokrytych nazywani lub innymi robaczkami.

Kwiaty, które są najcenniejsze i najbardziej wartościowe leczniczo, należy zbierać w pełni kwitnienia, w suchy i słoneczny dzień, razem z całym kwiatostanem.

SKŁADNIKI:
300 g kwiatów czarnego bzu (baldachimów)
2 cytryny
700 g cukru
0,7 litra wody

WYKONANIE:
Kwiaty odciąć nożyczkami, odłożyć przynajmniej na godzinę w cieniu na papierze, żeby uciekły niepożądane robaki, mrówki i inne stworzenia. Następnie przełożyć do garnka, zalać kwiaty wrzątkiem, dodać pokrojone w kostkę cytryny. Gdy przestygnie, wstawić do lodówki na dobę. Następnego dnia przelać przez sito, dodać cukier, zagotować. Z gotującego się płynu zebrać wytworzoną pianę.
Syrop przelać do małych słoików albo buteleczek, pasteryzować 5 minut od zawrzenia wody, odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.

Syrop z kwiatów czarnego bzu podawać przy przeziębieniu lub grypie. Można go  dodawać go do herbaty, albo do wody i podawać jako zdrową lemoniadę. Substancje zawarte w syropie działają moczopędnie i rozkurczowo, uszczelniają naczynia włosowate oraz zwiększając ich elastyczność.