środa, 24 sierpnia 2022

CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I PIANĄ ŚMIETANOWĄ.


Ciasto jest proste i szybko się robi. Można wykorzystać nie tylko śliwki, ale też inne owoce sezonowe. Składniki są do upieczenia placka na dużej blaszce, moja ma 22,5 x 36,5 cm. Jedna szklanka do odmierzania produktów to 250 ml.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szkl. mąki pszennej tortowej
6 żółtek
250 g miękkiej margaryny
2 opak. cukru waniliowego
1/3 szkl. cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Ze składników zarobić ciasto, podzielić na dwie części, 1/3 i 2/3. Większą część wyłożyć na blaszkę i upiec na złoty kolor, w nagrzanym piekarniku na 180' C. Mniejszą część podzielić na 4 małe gałki i wstawić do zamrażarki.

DODATKOWO:
23 szt dużych śliwek

WYKONANIE:
Śliwki przekroić na połówki i wyjąć z nich pestki. Obtoczyć każdą w mące (chodzi o część miąższu). Robi się tak po to, żeby owoce nie puściły za dużo soku podczas pieczenia. Następnie poukładać je blisko siebie, miąższem do góry na podpieczonym placku. Jak ktoś lubi to można je lekko posypać cynamonem.

PIANKA ŚMIETANOWA:
1000 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 '/,
6 białek
1 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru na 1/2 l
szczypta soli

WYKONANIE:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier, miksować do rozpuszczenia się go, potem dodać śmietanę, dobrze wymieszać, następnie wsypać budynie i połączyć na jednolitą masę. Pianę śmietanową wyłożyć na placek ze śliwkami. Na wierzchu zetrzeć kolejno gałki ciasta z zamrażarki, potem wstawić ponownie do piekarnika i upiec na złoty kolor około 50 minut.
Upieczone ciasto pozostwić jeszcze chwilę w ciepłym piekarniku. Kroić dopiero po wystygnięciu, w przeciwnym razie będzie rozpadało się.

sobota, 20 sierpnia 2022

POMIDORY KOKTAJLOWE KISZONE.

Czasami nie wiadomo co zrobić z nadmiarem pomidorów koktajlowych lub innych, żeby nie zmarnowały się. Można zrobić oczywiście przecier, ale także po prostu zakisić je. Takie pomidory doskonale nadają się do zupy, sosów i innych potraw.

SKŁADNIKI:
1 1/2 kg pomidorów koktajlowych
1 l zimnej wody, przegotowanej
1 łyżka soli kamiennej
2 gałązki kopru
8 ząbków czosnku

WYKONANIE:
Do zimnej wody wsypać sól i dokładnie wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia się.
Na dno słoika dać pokrojony jeden ząbek czosnku, trochę kopru, następnie poukładać blisko siebie pomidory. Na wierzch znowu dać pokrojony ząbek czosnku i trochę kopru. Całość zalać przygotowaną zalewą, tak, żeby pomidory były przykryte wodą. Zakręcić wieczko i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka dni do ukiszenia. Najlepiej słoiki umieścić na plastikowej tacy, bo czasami w czasie kiśnięcia może pojawić się wyciek ze słoika. Wtedy należy wytrzeć wodę i dokręcić słoik. Kiedy zalewa zrobi się trochę mętna to znaczy, że są już ukiszone, wtedy wynieść w chłodne miejsce, gdzie przechowywane są przetwory na zimę.

niedziela, 14 sierpnia 2022

DŻEM ŚLIWKOWY.

Sezon śliwkowy w pełni, więc pora zrobić dżem, który wykorzysta się potem do naleśników, przekładania ciast, a najlepiej smakuje posmarowany na mięciutką bułkę.

SKŁADNIKI:
2 kg śliwek, najlepiej węgierek
1 kg cukru
1 opak. dżem fixu

WYKONANIE:
Śliwki umyć, usunąć pestki i zmielić w maszynce na dużych oczkach. Przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu, aż zmieni kolor na ciemniejszy, tak około jednej godziny, często mieszając, żeby nie przypaliło się. Potem odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia. Na drugi dzień podgrzać ponownie, rozprowadzić dokładnie dżem fix, dodać cukier i doprowadzić do zawrzenia. Gotować na małym ogniu jeszcze 30 minut i przełożyć do słoików. Pasteryzować około 5 minut od zawrzenia wody, wyjąć słoiki i pozostawić do wystygnięcia. Nie odwracać do góry dnem, ponieważ dżem potem nie opadnie, bo jest gęsty, dzięki dżem fixowi.