środa, 14 marca 2018

KARKÓWKA W MIODZIE I MUSZTARDZIE.

SKŁADNIKI:
1 kg karkówki
2 łyżki miodu naturalnego
2 łyżki musztardy sarepskiej
3 ząbki czosnku
1/2 szkl. wody
1/2 majeranku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka jarzynki w proszku

WYKONANIE:
Karkówkę pokroić w plastry i podsmażyć na patelni na większym ogniu z obu stron.
W głębokiej patelni rozpuść w wodzie miód z musztardą i jarzynką, dodać przyprawy, drobno posiekany czosnek, po czym poukładać w tym plastry karkówki.
Mięso dusić tak pod przykryciem do miękkości na małym ogniu.
Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi oraz surówką warzywną.

niedziela, 11 marca 2018

ROLADKI Z SERKIEM I SALAMI.

Roladki z serkiem i salami to przekąska, która świetnie smakuje i łatwo się ją robi.
Polecam.

SKŁADNIKI:
2 placki tortilli
1 duży pęczek szczypiorku
1 opak. "salami delikatesowe" (100 g)
1 serek "łaciaty" meksykański smak (150 g)
1 serek "łaciaty" chrzanowy smak (150 g)
kawałek papryki czerwonej
4 duże liście sałaty
szczypta pieprzu

WYKONANIE:
Szczypiorek drobno pokroić i podzielić na 4 części. Paprykę pokroić w słupki. Salami podzielić na dwie części.

Na pierwszym placku rozsmarować:
- 1 połowę serka meksykańskiego, popieprzyć troszkę
- posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem
- położyć na to dwa liście sałaty, (może być zielona część sałaty lodowej)
- ponownie rozsmarować drugą część serka meksykańskiego
- posypać szczypiorkiem
- poukładać blisko siebie plastry salami
- na jednym brzegu położyć słupki papryki i zwinąć ściśle w rulonik, następnie owinąć to folią aluminiową i wstawić do lodówki na chwilę.
Tak samo przygotować drugiego placka, tylko z serkiem chrzanowym. Zamiast serka chrzanowego może być czosnkowy.
Po wyjęciu z lodówki odwinąć roladki z folii i pokroić po skosie na 15 mm kromki, następnie poukładać na półmisku i udekorować dowolnie, np. szczypiorkiem i papryką. Podawać jako przekąskę na zimno.
Salami można zastąpić szynką lub łososiem.

niedziela, 4 marca 2018

KARKÓWKA W COLI I MIODZIE.

SKŁADNIKI:

1 kg karkówki
2 łyżki miodu
1/2 pół szklanki coli (125 ml)
1/2 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy francuskiej

WYKONANIE:
Karkówkę pokroić w grubsze plastry i podsmażyć na patelni na dużym ogniu z obu stron.
Do wysokiej patelni lub rondelka wlać miód, colę i wsypać przyprawy,
dodać pokrojony drobno czosnek,  musztardę, a następnie wymieszać wszystko dokładnie.
Wstawić patelnię na palnik i podgrzać, a potem poukładać w naczyniu karkówkę, tak, żeby płyn przykrył mięso.
Dusić tak pod przykryciem do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając. (około 30 minut).