niedziela, 28 maja 2017

BISZKOPT Z BRZOSKWINIAMI.

BISZKOPT JASNY:
7 jajek
7 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego

WYKONANIE:
Białka ubić z cukrami i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, olej i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać i wylać na blaszkę, następnie upiec w temperaturze 180'C na rumiano.
Zimny biszkopt przekroić na dwa placki.

BISZKOPT CIEMNY:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 płaska łyżka kakao

WYKONANIE:
Z podanych składników upiec biszkopt i ostudzić.

WARSTWA BRZOSKWINIOWA:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
1 op. okrągłych biszkoptów

WYKONANIE:
Galaretki rozpuścić w 3/4 l wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia. Brzoskwinie odcedzić z zalewy i pokroić w kostkę, dodać do galaretek i wymieszać.

MASA ŚMIETANKOWA:
400 g śmietanki 30%

2 galaretki cytrynowe

2 łyżki cukru

WYKONANIE:
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem i na koniec połączyć z tężejącymi galaretkami. Masę podzielić na dwie części i odłożyć 3 łyżki do posmarowania wierzchu.

WYKONANIE PLACKA:
Na jeden jasny biszkopt wyłożyć tężejącą warstwę brzoskwiniową, przykryć to drugim biszkoptem jasnym, posmarować jedną częścią masy, poukładać koło siebie biszkopty, posmarować drugą połową masy, przykryć to biszkoptem ciemnym i posmarować wierzch pozostałą masą i dowolnie udekorować.
Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

SERNIK Z TRUSKAWKAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ.

SKŁADNIKI:
Upiec dwa biszkopty z 4 jajek, do jednego dodać 1 łyżkę kakao.

4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszać delikatnie, do jednego biszkopta dodać kakao. Ciasto wylać na blaszkę i upiec w temperaturze 180'C, pozostawić do wystygnięcia.

WARSTWA TRUSKAWKOWA:

1/2 kg truskawek świeżych lub mrożonych
2 galaretki truskawkowe

Truskawki trochę rozmrozić (jeśli to są mrożone) zmiksować blenderem, podgrzewać do zawrzenia, zdjąć z ognia i rozpuścić w nich galaretki, następnie pozostawić do wystygnięcia.

MASA BUDYNIOWA:
3 budynie śmietankowe
1 galaretka cytrynowa
0, 75 l mleka
3 łyżki cukru
250 g miękkiej margaryny

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, ostudzić. Z mleka odlać 1 szklankę, rozrobić w nim budynie z cukrem. Resztę mleka zagotować i ugotować w nim budynie, ostudzić i zmiksować z margaryną, na koniec dodać tężejącą galaretkę, wymieszać na jednolitą masę.
Masę podzielić na dwie części i odłożyć 3 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta.

SERNIK:
60 dag sera trzykrotnie mielonego
1 kisiel cytrynowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
kilka kropel olejku cytrynowego
12 dag margaryny
1/2 szklanki cukru

Margarynę roztopić. Z białek ubić pianę.
Do sera dodać pozostałe składniki, połączyć razem, na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Tak przygotowany sernik wyłożyć na blaszkę i upiec w temperaturze 180'C przez około 40 minut na rumiano. Ostudzić.

WYKONANIE PLACKA:
Na ciemny biszkopt rozprowadzić jedną część masy budyniowej, na nią położyć sernik, potem wyłożyć tężejącą warstwę truskawkową, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, posmarować drugą część masy, przykryć biszkoptem jasnym i posmarować wierzch ciasta odłożoną częścią masy. Wierzch udekorować dowolnie, np. kolorową posypką lub rozpuszczoną czekoladą.

czwartek, 25 maja 2017

PAWI OGON.

SKŁADNIKI NA BLASZKĘ O WYMIARACH: 25 X 35 CM.
Ciasto ładnie wygląda i jest bardzo smaczne.

BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

CIASTO KRUCHE:
3 szklanki mąki
25 dag margaryny
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag orzechów mielonych
1 słoik powideł śliwkowych

KREM:
1 l mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag masła

DODATKOWO:
2 galaretki zielone

BISZKOPT:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać i wylać na blaszkę, a potem upiec w temperaturze 180'C przez około 30 minut, ostudzić.

CIASTO KRUCHE:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Z jednej części upiec placek na złoty kolor w temp. 180' C.
Trzy pozostałe części rozwałkować osobno na długość foremki do pieczenia. Posmarować powidłami śliwkowymi, posypać orzechami mielonymi i zwinąć w  rolady. Piec na złoty kolor w temp. 180' C przez około 20 - 30 minut.

KREM:
W 1/4 szklanki mleka roztrzepać jajka, mąkę ziemniaczana i pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać stopniowo przestudzony budyń. Krem podzielić na 2 części (parę łyżek odłożyć, żeby posmarować wierzch ciasta).

WYKONANIE PLACKA:
Galaretki przygotować według przepisu. Na upieczony cienki placek wyłożyć połowę kremu. Na kremie ułożyć roladki. Pomiędzy roladki wlać tężejącą galaretkę. Po zastygnięciu galaretki nałożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptem. Wierzch ciasta posmarować odłożonym kremem i udekorować dowolnie.
Ciasto schłodzić w lodówce.

niedziela, 14 maja 2017

TORT ORZECHOWY Z MASĄ CAPPUCCINO.

BISZKOPT ORZECHOWY:
7 jajek
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
20 dag zmielonych orzechów włoskich
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego
szczypta soli

WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i olejek, wszystko razem wymieszać i wylać na blaszkę. Piec około 30 minut w temperaturze 180'C. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa placki.

BISZKOPT KAKAOWY:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku rumowego

Ze składników upiec biszkopt w 180'C i ostudzić.

MASA CAPPUCCINO:
0,75 l mleka
6 łyżek kawy cappuccino waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
2 budynie waniliowe na 1/2 l
5 łyżek cukru
400 g margaryny (Kasia)

WYKONANIE:
Z mleka odlać 1 szklankę i rozrobić w nim składniki sypkie. Resztę mleka zagotować i ugotować z przygotowanej zawiesiny budyń. Ostudzić i zmiksować z margaryną, podzielić ją na cztery części.

DODATKOWO:
5 dag posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich
kilka połówek orzechów włoskich

WYKONANIE TORTU:
biszkopt orzechowy - masa - biszkopt kakaowy - masa - biszkopt orzechowy - masa - czwartą częścią masy posmarować boki tortu, obsypać go dookoła posiekanymi orzechami i udekorować wierzch połówkami orzechów włoskich. Tort schłodzić w lodówce.

piątek, 12 maja 2017

CHLEB Z ZIARNAMI.

SKŁADNIKI:
100 g drożdży
1 l letniej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 kg mąki pszennej
2 łyżki siemienia lnianego zmielonego
1/2 szklanki otręb pszennych lub owsianych
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki słonecznika
olej do smarowania brytwanek

WYKONANIE:
Drożdże wkruszyć do miski, wlać wodę, wsypać cukier oraz sól i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodać  pozostałe sypkie składniki (na samym końcu mąkę), ponownie dokładnie wymieszać. Podłużne foremki (keksówki 8,5 cm x 37 cm) wysmarować olejem i posypać otrębami pszennymi.
Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do foremek do połowy objętości, można posypać troszkę kminkiem.
Rozgrzać piekarnik do 180' C i wstawić foremki z ciastem.
Piec 60 minut.
Nie otwierać wcześniej piekarnika, aż będą gotowe. Ciepłe wyjąć z foremek na kratkę, pozostawić do wystygnięcia.

niedziela, 7 maja 2017

GULASZ Z INDYKA W POMIDOROWYM SOSIE.

SKŁADNIKI:
1 kg piersi z indyka
1/2 kg małych pieczarek
2 cebule
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
3/4 l przecieru pomidorowego domowej roboty lub sok pomidorowy zagęszczony
1 kostka rosołowa
rozmaryn
tymianek
majeranek
sól, pieprz
natka pietruszki
natka lubczyku
2 łyżki mąki

WYKONANIE:
Fileta pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oleju, potem przełożyć do garnka i trochę podlać wodą.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i również przełożyć je do garnka, następnie wlać przecier. Dopiero wtedy dodawać przyprawy, ponieważ przecier jest słony. Mięso ma być przykryte płynem, w razie potrzeby dolać wody. Dusić tak pod przykryciem do miękkości mięsa. Z gulaszu odlać 1 szklankę płynu, trochę przestudzić i rozrobić w tym mąkę, następnie wlać do garnka. Doprowadzić do zawrzenia i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na koniec dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz lubczyku.
Podawać z ziemniakami i surówką warzywną.

SAŁATKA WIOSENNA Z SEREM FETA.

SKŁADNIKI:
6 liści sałaty lodowej
1 cebula czerwona
1 duży pomidor
5 rzodkiewek
3 jajka
1/3 op. sera feta
1/2 ogórka zielonego
3 ogórki w zalewie octowej
1/2 pęczka szczypiorku
keczup

SOS JOGURTOWY:
150 g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
1 op. sosu sałatkowego greckiego w proszku
sól, pieprz

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i przyprawić solą i pieprzem.

WYKONANIE:
Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek i osobno do dwóch miseczek zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Sałatę porwać na małe kawałki. Cebulę, rzodkiewkę i ogórka pokroić w kostkę.
Ser feta, pomidora i ogórka zielonego pokroić w większą kostkę. Szczypiorek drobno pokroić.

Składniki układać w salaterce warstwami lub jak ktoś woli to można wszystko razem wymieszać.

WARSTWY UKŁADANIA:
- 3 liście sałaty lodowej
- ogórki w zalewie octowej
- cebula
- ser feta
- białka jajek
- polać całość cienko keczupem
- 3 liście sałaty lodowej
- pomidor
- ogórek zielony
- szczypiorek
- rzodkiewka
- żółtka jajek
- sos jogurtowy
- udekorować wierzch dowolnie

Sałatkę schłodzić w lodówce.

sobota, 6 maja 2017

CIASTO Z RABARBAREM - DOKŁADNIE WAŻONE.

Ciasto nosi nazwę "dokładnie ważone", ponieważ tyle ile ważą jajka ze skorupkami, tyle samo odważa się resztę składników. Ciasto jest lekkie i pyszne, a co najważniejsze to szybko się je robi. Polecam. Składniki na blaszkę o wymiarach 21,5 x 37 cm.

SKŁADNIKI:

- 6 dużych jajek lub 7 mniejszych (moje ważyły 405 g)

tyle ile ważą jajka trzeba odważyć:

- masło (405 g)

- mąka (405 g)

- cukier (405 g)

- 1 łyżeczka - proszku do pieczenia

- skórka otarta z 1 cytryny lub olejek cytrynowy

1 kg rabarbaru

WYKONANIE:

Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki i cukru, czyli np. po 405 g. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Gdy zbieleje, dodać skórkę otartą z cytryny. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do masła wbijać kolejno jajka, na przemian dodawć trochę przesianej mąki i ucierać. Tak postępować, aż do wyczerpania składników. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównać.

Rabarbar pokroić na kawałki, obtoczyć w mące i ułożyć blisko siebie na cieście. Piec przez 50 do 60 minut w temp. 180' C.

środa, 3 maja 2017

MAKARON TAGLIATELLE Z BROKUŁEM I SUSZONYMI POMIDORAMI.

SKŁADNIKI:
500 g makaronu tagliatelle
1 brokuł lub 1 opak. mrożonego brokuła (450 g)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1/2 słoiczka pomidorów suszonych
1 łyżka masła
sól, pieprz

WYKONANIE:
Makaron ugotować na miękko, wymieszać z oliwą z pomidorów, żeby się nie skleił.
Brokuła podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na miękko z dodatkiem soli, następnie rozgnieść go widelcem.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle, dodać do tego brokuła, sok z cytryny, posiekany czosnek, na koniec pokrojone w paseczki pomidory. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą, zdjąć z ognia i dodać do makaronu, następnie dobrze z nim wymieszać.

SAŁATKA Z BROKUŁEM I SZYNKĄ.

SKŁADNIKI:

1 cebula czerwona
200 g wędzonej szynki
1 brokuł
2 jajka
1/2 puszki kukurydzy
trochę szczypiorku
garść uprażonego słonecznika

SOS:
2 ząbki czosnku
150 g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz

Czosnek drobno posiekać i połączyć z majonezem i jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku.

WYKONANIE:
Brokuła podzielić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w ósemki. Szczypiorek drobno pokroić, a cebulę i szynkę w kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy.
W głębokim półmisku poukładać warstwami:
- szynkę
- kukurydzę
- brokuła
- jajka
- sos czosnkowy
- cebulę
- posypać szczypiorkiem
- posypać słonecznikiem

Sałatkę wstawić do lodówki.

SAŁATKA PIECZARKOWA Z PAPRYKĄ.

SKŁADNIKI:
2 duże słoiki pieczarek w zalewie octowej
1 słoik papryki w zalewie octowej
3 ogórki w zalewie octowej
1 puszka zielonego groszku
5 jajek
3 cebule
1/2 pęczka szczypiorku
1 duży majonez
sól, pieprz

WYKONANIE:
Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę pokroić w kostkę i trochę posolić.
Groszek odcedzić z zalewy. Szczypiorek drobno pokroić, a paprykę, ogórki i pieczarki pokroić w kostkę, potem odcisnąć trochę z zalewy.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i przyprawić solą i pieprzem do smaku.

SAŁATKA GYROS Z POMIDORAMI I OLIWKAMI.

SKŁADNIKI:
1 podwójny filet z kurczaka
1 opak. przyprawy gyros
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1/2 główki sałaty lodowej
1 opak. pomidorków koktajlowych
1/2 słoiczka oliwek zielonych
1 ogórek zielony
2 czerwone cebule

WYKONANIE:
Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na patelni na oleju z dodatkiem przyprawy gyros, na koniec połączyć z drobno posiekanym czosnkiem, ostudzić.
Ogórka obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Pomidorki i oliwki przekroić na połówki. Cebulę pokroić w małą kostkę, a sałatę porwać na kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie ze sobą i odstawić na chwilę do lodówki, żeby smaki się połączyły.

KOTLECIKI - GOŁĄBKI Z RYŻEM I KASZĄ GRYCZANĄ.

SKŁADNIKI:
500 g kapusty białej
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 cebule
1 ząbek czosnku
100 g ryżu (1 woreczek)
100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka smalcu
ziele angielskie zmielone
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

WYKONANIE:
Kapustę poszatkować, zalać wodą, posolić i doprowadzić do zawrzenia, odcedzić, następnie odcisnąć z wody.
Kaszę z ryżem ugotować w osolonej wodzie na miękko.
Cebulę pokroić drobno w kostkę i usmażyć na patelni na smalcu, dodać mięso, pieprz, sól, ziele angielskie i smażyć do miękkości mięsa.
Do dużej miski wyłożyć cebulę z mięsem, ryż z kaszą gryczaną, kapustę, dodać jajka, mąkę i drobno posiekany czosnek, po czym dobrze wymieszać składniki.
Z masy formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć je na rozgrzanej z olejem patelni na rumiano.
Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym i surówką warzywną, albo po prostu same.

poniedziałek, 1 maja 2017

MURZYNEK Z MASĄ KRÓWKOWĄ.

Przepis na blaszkę o wymiarach 21 x 36,5 cm.

CIASTO MURZYNKOWE:
30 dag mąki
30 dag cukru pudru
4 jajka
1/2 szkl. wody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
25 dag margaryny
kilka kropel olejku rumowego

WYKONANIE:
Margarynę roztopić, dodać cukier, wodę i kakao, wszystko razem wymieszać do całkowitego połączenia się składników, nie gotować. Zdjąć z ognia i odlać 1/2 szkl. na polewę. Trochę przestudzić, następnie ubijając mikserem dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia, kilka kropel olejku rumowego. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wylać na blaszkę. Piec w temperaturze 180'C przez około 45 minut. Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwa placki.

MASA BUDYNIOWA:
2 budynie waniliowe na 1/2 l
1/2 l mleka
3 łyżki cukru
25 dag margaryny
1 łyżeczka soku z cytryny

WYKONANIE:
Budynie rozrobić w 1/2 szkl. mleka z cukrem i sokiem z cytryny. Resztę mleka zagotować i ugotować na nim budynie, przestudzić. Następnie dodać margarynę i miksując połączyć na jednolitą masę. Masę podzielić na dwie części.

DODATKOWO:
około 50 szt herbatników (w zależności od wielkości ciastek)
1 puszka masy krówkowej
wiórka kokosowe do dekoracji

Puszkę z masą krówkową włożyć do garnka z gorącą wodą, bo ciepłą masą będzie się lepiej smarowało.

POLEWA:
Odlane 1/2 szkl. na polewę podgrzać dopiero, kiedy placek będzie już gotowy.

WYKONANIE PLACKA:
- ciasto myrzynkowe
- posmarować masą budyniową
- poukładać herbatniki
- posmarować masą krówkową
- poukładać herbatniki
- posmarować masą budyniową
- przykryć ciastem murzynkowym
- polać polewą
- posypać kokosem

Ciasto schłodzić w lodówce.