środa, 29 lipca 2015

TARTA Z KALAFIOREM.

CIASTO:
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
12 dag margaryny
1 jajko
3 łyżeczki wody

Margarynę roztopić, dodać resztę składników, zarobić w misce ciasto. Wyłożyć do blaszki i podpiec na złoty kolor w temp. 180'C.

NADZIENIE:
1 duży kalafior
2 cebule
łyżka masła
10 dag sera żółtego
4 jajka
2 łyżki śmietany
natka pietruszki
1 opak. przyprawy taiziki
sól, pieprz według uznania

Kalafior ugotować na półmiękko w lekko posolonej wodzie, odcedzić na sitku. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, przyprawę taiziki.
Ser zetrzeć na tarce.

WYKONANIE:
Na podpieczone ciasto wyłożyć cebulę, poukładać kalafiora blisko siebie, zalać mieszanką z jajek, posypać drobno posiekaną natką pietruszki, następnie posypać wszystko serem żółtym.
Tartę zapiec ponownie w piekarniku około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz