piątek, 24 lipca 2015

KLUSKI NA PARZE - PAMPUCHY.

ISKŁADNIKI:
1/5 l mleka
2 jaja
30 g drożdży
500 g mąki
1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru

Ze składników zarobić ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać krążki, pozostawić do wyrośnięcia. Potem gotować na parze po 10 minut każdą porcję. Podawać polane zmiksowanymi owocami lub jogurtem owocowym.
Można także zrobić sos waniliowy.

SOS WANILIOWY:
250 ml śmietanki
laska wanilii
1 1/2 szkl. mleka
1 1/2 mąki kartoflanej
2 łyżeczki cukru
1 cukier waniliowy

Śmietankę zagotować z laską wanilii przez 5 minut. Potem dodać mleko, mąkę kartoflaną, cukier i cukier waniliowy. To wszystko gotować jeszcze 3 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz