niedziela, 2 stycznia 2022

CIASTO ORZECHOWE Z MASĄ KAWOWĄ.

Ciasto orzechowe jest pulchne, mięciutkie. Bardzo dobrze smakuje nie tylko z masą kawową, ale również z innymi masami.
Z tego przepisu można upiec ciasto w dużych blaszkach prostokątnych, albo upiec również w formie tortu.

CIASTO ORZECHOWE 1:
7 jajek
5 łyżek cukru
20 dag zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego

WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, zwolnić obroty miksera i dodać żółtka, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, a na koniec olejek, cały czas mieszając.
Wylać na blaszkę i piec około 30 - 40 minut, w temp. 180' C. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty.

CIASTO 2:
4 jajka
4 łyżki cukru
10 dag zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego

WYKONANIE:
Ciasto upiec według przepisu wykonania pierwszego ciasta, piec około 30 minut i ostudzić.
Dodatkowo potrzeba około 5 dag zmielonych orzechów do posypania ciasta.

MASA KAWOWA:
2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 szkl. wrzącej wody
0,500 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 budynie waniliowe na 1/2 l
5 łyżek cukru
400 g miękkiej margaryny (Kasia)

WYKONANIE:
Kawę zalać wrzącą wodą i ostudzić. W zimnej kawie rozrobić w nim składniki sypkie, czyli: mąkę, budyń, cukier. Mleko zagotować i ugotować z przygotowanej zawiesiny kawowej budyń. Ostudzić i zmiksować z margaryną. Masę podzielić na trzy części.

WYKONANIE CIASTA:

Pierwszy blat posmarować masą, przykryć drugim ciastem z 4 jajek, rozprowadzić drugą część masy, na to przyłożyć trzeci placek orzechowy i ponownie posmarować masą kawową. Wierzch ciasta posypać zmielonymi orzechami włoskimi i wynieść w chłodne miejsce.