poniedziałek, 2 grudnia 2019

ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI.


SKŁADNIKI:
30 dag miękkiego sera żółtego
30 dag pieczarek
30 dag fileta z kurczaka
1 duża cebula
3 jajka
1/2 szkl. majonezu
1 łyżka oleju
sól, pieprz (według uznania)
przyprawa do kurczaka

WYKONANIE:
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać jajka oraz majonez i wszystko wymieszać, przyprawić solą, pieprzem według uznania. Masę serową wyłożyć na blaszkę o wymiarach 25 x 40, wyścieloną pergaminem. Piec około 20 minut w temp. 180' C.
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę drobno pokroić i usmażyć na łyżce oleju, przyprawić solą i pieprzem.
Fileta z kurczaka pokroić na plastry, jak na kotlety, rozbić na cienko i posypać delikatnie przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem.
Na ciepłym cieście serowym poukładać fileta z kurczaka, na to wyłożyć pieczarki z cebulą, zwinąć ciasno w rulon i przełożyć do brytfanki. Może to być "keksówka", wtedy nie będzie rozchodzić się na boki. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 20 minut. Pozostawić, żeby trochę przestygło, wtedy lepiej się kroi. Roladę można podawać na zimno lub na ciepło. Na ciepło można podać z ryżem i surówką warzywną.