niedziela, 19 listopada 2017

ROLADKI SCHABOWE Z PIECZARKAMI.

SKŁADNIKI:
1,2 kg schabu bez kości
500 g pieczarek
150 g sera żółtego
2 średnie cebule
1 łyżka masła
sól, pieprz
1 płaska łyżka mąki
oregano
bazylia
przyprawa do mięs
wykałaczki

WYKONANIE:
Schab pokroić w plastry około 1 cm (wychodzi około 11 plastrów), rozbić tłuczkiem i posypać solą oraz pieprzem z obu stron, odstawić na chwilę w chłodne miejsce.
Pieczarki pokroić w paseczki, cebulę pokroić w kostkę, a ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Cebulę usmażyć na patelni na maśle, przyprawić solą i pieprzem, dodać pieczarki i smażyć do miękkości pieczarek, następnie zdjąć z ognia i dodać ser żółty. Intensywnie mieszać do rozpuszczenia się sera, odstawić.
Na plastry schabu nakładać łyżką farsz i zawijać, następnie spiąć wykałaczką.
Roladki poukładać w szerokim rondelku lub w głębokiej patelni, podlać trochę wodą i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa, dodając przyprawy. Potem wyjąć roladki, dodać do  powstałego sosu pozostałe pieczarki z serem i cebulką, dobrze wymieszać i wlać do tego podbitkę, zrobioną z mąki i wody. Doprowadzić do zawrzenia i z powrotem poukładać w tym sosie mięso.
Roladki najlepiej podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi oraz surówką warzywną.