wtorek, 30 czerwca 2015

KOTLETY MIELONE Z NADZIENIEM A' LA PIZZA.

SKŁADNIKI:

MIĘSO:
50 dag mięsa mielonego
1 bułka
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżka jarzynki w proszku
1 łyżka mąki pszennej
pieprz
bułka tarta do panierki
olej do smażenia

Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć.Cebulę i czosnek drobno pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa, a także dodać jajko, resztę przypraw i mąkę, dobrze wymieszać.
Formować małe placuszki, nakładać łyżką farsz, uformować podłużne klopsiki, potem obtoczyć je w bułce tartej i piec na oleju.

FARSZ:
laska kiełbasy zwyczajnej
1/2 papryki czerwonej
5 dag sera żółtego
10 dag pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
przyprawa do pizzy
sól, pieprz

Cebulę , pieczarki, kiełbasę pokroić w bardzo małą kostkę, usmażyć na maśle, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do pizzy, zdjąć z ognia. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do farszu, intensywnie mieszając. Gotowy farsz nakładać na kawałki urobionego mięsa mielonego, formować kotlety i piec. Pychota z kaszą gryczaną i surówką lub z ziemniakami i kapustą duszoną.

poniedziałek, 29 czerwca 2015

FILET Z KURCZAKA W CIEŚCIE MAJONEZOWYM.

SKŁADNIKI:
2 filety z kurczaka
przyprawa do kurczaka

Fileta pokroić w paski, posypać przyprawą, odstawić na 2 godziny do lodówki.

CIASTO:

3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki majonezu
3 jajka

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie mikserem,w razie potrzeby można dodać odrobinę mleka. Ciasto ma mieć konsystencję lekkiego budyniu. Zanurzać w cieście kawałki kurczaka, smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym.

niedziela, 28 czerwca 2015

KARKÓWKA W ZIOŁACH.

SKŁADNIKI:

1kg karkówki

MARYNATA:

1 cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
1 łyżka keczupu pikantnego
kilka listków świeżego rozmarynu
kilka listków natki pietruszki
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
pieprz
majeranek
oregano
bazylia
tymianek
jarzynka w proszku

Mięso pokroić w plastry, około 1 cm.
Składniki na marynatę wymieszać z posiekanym drobno czosnkiem, pietruszką i rozmarynem oraz cebulą, pokrojoną w piórka.
Przyprawy dodać według własnego uznania.
Każdy plaster mięsa obsmażyć z dwóch stron na patelni (bez tłuszczu) na dużym ogniu, ostudzić. Następnie obtoczyć w marynacie, poukładać w pojemniku, przykryć pokrywką i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie  karkówkę przełożyć
do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i piec w temp. 180'C pod przykryciem 1 godzinę, odkryć i piec jeszcze około 20 minut do momentu przypieczenia mięsa.

środa, 24 czerwca 2015

SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI.

SKŁADNIKI:

4 jajka

¾ szklanki cukru

2 łyżki cukru waniliowego

4 i ½ szklanki mąki pszennej

2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklaka oleju

1 szklanka mleka

3 łyżki octu

KRUSZONKA:

1 szklanka mąki
10 dag masła
2 łyżki cukru z wanilią
3 łyżki cukru

DODATKOWO:
około 50 dag czereśni, truskawek lub innych owoców sezonowych

Jajka( całe) ubić mikserem razem z cukrami, (masa jajeczną musi potroić swoją objętość). Do dzbanka wlać mleko, olej , ocet i wymieszać całość. Mąkę i proszek do pieczenia dodać do jajek, partiami, raz mąkę, raz płyn, na przemian,  cały czas miksując.


KRUSZONKA:
Masło rozetrzeć palcami z mąką i cukrami.

Ciasto wyłożyć do blaszki (35 x 24), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch poukładać umyte i wydrylowane z pestek czereśnie. Posypać je równomiernie kruszonką. Piec w 185' C przez 50 - 55 minut. Po upieczeniu zostawić ciasto na chwilę w uchylonym piekarniku. Kroić dopiero gdy wystygnie.

poniedziałek, 22 czerwca 2015

ZIEMNIAKI PIECZONE W ZIOŁACH.

Ziemniaki można piec na różne sposoby: w rękawie, w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance. Najlepiej smakują z zimnym kefirem.

SKŁADNIKI:
1,5 kg ziemniaków
2 marchewki
2 ząbki czosnku
100 g masła
przyprawa do ziemniaków
zioła prowansalskie

WYKONANIE:
Ziemniaki obrać ( chyba, że są „młode” to wystarczy je umyć ) i pokroić w ćwiartki lub małe na połówki, marchewki obrać i pokroić w grube plasterki. Przyprawić przyprawą do ziemniaków oraz szczyptą ziół prowansalskich. Czosnek posiekać, masło pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać i przełożyć do rękawa. Jeżeli będą pieczone w brytfance to masło zetrzeć na tarce po wierzchu, posypać przyprawami i przykryć folią aluminiową. Ziemniaki piec 60 minut w temperaturze 200' C, przewracając rękaw co jakiś czas. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby ziemniaki mogły się przyrumienić, a folię aluminiową zdjąć z brytfanki.

KURCZAK NA PIWIE.


SKŁADNIKI:

1,5 kg kurczaka
1 butelka piwa 0,33 l
1 pełna łyżka majeranku
rozmaryn
tymianek
4 duże ząbki czosnku
sól
ostra papryka
papryka słodka
pieprz
olej

DODATKOWO:
1 kg ziemniaków
3 duże marchewki
2 cebule

Wykonanie:
Butelkę z piwem wymoczyć w wodzie, zdrapać etykiety i klej zmywakiem, dopiero wówczas otworzyć piwo. Pamiętać, że etykiety na butelce muszą być papierowe.
Kurczaka dobrze umyć i pozostawić do wyschnięcia.
W miseczce wymieszać: majeranek, 1 płaską łyżeczkę soli, czosnek przepuszczony przez praskę, tymianek, rozmaryn, olej i tą mieszanką nacierać kurczaka, ale tylko w środku i pod skórą przy szyi i piersiach. Wierzch kurczaka nacierać obficie solą, papryką ostrą i pieprzem. Nie nacierać czosnkiem na zewnątrz, ponieważ bardzo szybko się przypala. Mięso przełożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, wtedy lepiej przejdzie przyprawami.
Następnie wyjąć go i tak przygotowanego kurczaka nadziać na butelkę z piwem. Szyjka butelki powinna wyjść przy szyjce kurczaka i być ciasno umieszczona w skórze szyjki. Jeśli jest duża przerwa, można skórę na butelce obwiązać nitką. Kurczaka ustawić na dużej blaszce wyłożonej folią aluminiową. Ziemniaki, marchewki i cebulę obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i poukładać dookoła kurczaka. Skropić je troszeczkę olejem i posypać przyprawą do ziemniaków.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C, piec 1 godzinę i 60 minut, pod koniec podpiec na termoobiegu.
Piwo w trakcie pieczenia zacznie się nagrzewać, pienić i będzie wylatywać na kurczaka, ale nie będzie to bardzo intensywne.
Podawać z ziemniakami i surówką warzywną.

poniedziałek, 15 czerwca 2015

KURCZAK NA RYŻU.

SKŁADNIKI:
10 szt. udek z kurczaka
2 szklanki ryżu
2 cebule
przyprawa do kurczaka
6 szklanek wody (około 1400 g)
5 łyżek ketchupu pikantnego
5 łyżek keczupu łagodnego
1/4 kostki masła
1/2 łyżki pieprzu mielonego
2 łyżki Vegety lub Kucharka
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyżeczki cukru

Na dno żaroodpornego naczynia lub brytfanki wysypać ryż, na nim ułożyć pokrojoną w plastry cebulę. Kurczaka natrzeć przyprawą i położyć na cebuli. Odstawić. Do garnka wlać wodę, dodać ketchup, masło, pieprz, Vegetę, paprykę i cukier. Zagotować, gorącym płynem zalać kurczaka i wstawić go do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę i 30 minut. Nie trzeba nic mieszać ani obracać. Piec bez przykrycia.
Podawać z surówką.

niedziela, 14 czerwca 2015

KARKÓWKA DUSZONA Z PIECZARKAMI



SKŁADNIKI:
1 kg karkówki
przyprawa do karkówki
4 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
2 ząbki czosnku
majeranek
kilka listków świeżego rozmarynu
olej do smażenia
10 dag pieczarek
2 łyżki mąki
kilka gałązek natki pietruszki
Karkówkę pokroić na plastry, około 1 cm.
Czosnek i rozmaryn drobno posiekać, dodać olej oraz resztę przypraw, wymieszać razem, następnie wysmarować każdy plaster mięsa, a potem poukładać w pojemniku, przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej zamarynować mięso dzień wcześniej.
Po tym czasie, karkówkę wyjąć z lodówki, każdy plaster obsmażyć na patelni, na dużym płomieniu, na odrobinie oleju, potem przełożyć do rondelka z szerokim spodem, troszkę podlać wodą i chwilę dusić pod przykryciem. Pieczarki pokroić w paski i dodać do rondelka. Kiedy mięso będzie miękkie, to wyjąć je, a do wywaru dodać zawiesinę z mąki i wody. Doprowadzić do zawrzenia, posypać pokrojoną drobno natką pietruszki. Przyprawić solą, pieprzem do smaku.
Mięso doskonale smakuje z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi lub ziemniakami i surówką.

czwartek, 11 czerwca 2015

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY.

SKŁADNIKI:
główka kapusty młodej
500 g mięsa mielonego
1 mała laska kiełbasy zwyczajnej
20 dag wędzonego podgardla
2 cebule
szczypta gałki muszkatołowej
2 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
2 woreczki ryżu
2 woreczki kaszy gryczanej
1 łyżka smalcu

Kapustę gotować  na małym ogniu, oddzielając kolejno liście i układając na sitku.
Ryż i kaszę ugotować w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić z wody, wyjąć z woreczków.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju, dodać mięso, pokrojoną w kostkę kiełbasę,  zmielone ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz.Ostudzić trochę i zmielić w maszynce na dużych oczkach, wraz z podgardlem, po czym dodać ryż z kaszą, następnie dobrze razem wszystko wymieszać.
Każdemu liściowi odciąć nadmiar zgrubienia, nakładać farsz i zawinąć.
Poukładać w nasmarowanym smalcem naczyniu żaroodpornym i zapiec około pół godziny w nagrzanym piekarniku na 180'C.
Podawać z sosem.

SOS:
10 dag pieczarek
1 cebula
1 kostka rosołowa
majeranek
bazylia
oregano
2 łyżki mąki
łyżka masła
kilka gałązek natki pietruszki

Pieczarki i cebulę pokroić w paski, podsmażyć na maśle, podlać wodą, dodać przyprawy, gotować chwilę, następnie podbić sos uprażoną mąką z odrobiną wody, zagotować. Na koniec posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.

poniedziałek, 8 czerwca 2015

CIASTO Z KEFIREM I OWOCAMI.


SKŁADNIKI:
( tortownica 22 cm lub mała blaszka).
CIASTO:
400 g  kefiru
3 jajka
1 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1 opak. cukru wanilinowego
1 opak. proszku do pieczenia
2 1/2 szkl. mąki
300 g truskawek
 PIANKA Z BIAŁEK:

2 białka
1 łyżka cukru

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.

KRUSZONKA:
100 g masła lub margaryny
100 g cukru
200 mąki
W misce rękoma rozdrobnić masło lub margarynę, dosypać cukier, mąkę i wyrobić masę. Rozdrabniając palcami zrobić kruszonkę.

WYKONANIE:

Cukier ubić z jajkami.
Dodać kefir i olej, wymieszać.
Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypać do masy, zamieszać.
Owoce umyć, pokroić na kawałki.
Ciasto wylać na blaszkę.
Przez sitko posypać bułką tartą.
Poukładać truskawki.
Na to rozsmarować pianę z białek i posypać kruszonką.
Piec ok. 45 - 50 minut w 180'C.

sobota, 6 czerwca 2015

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI I MUSEM TRUSKAWKOWYM.


SKŁADNIKI:
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozpuścić w 3/4 l wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia.
BISZKOPT:
5 jajek
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, obydwie mąki, proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszać i wylać na blaszkę. Piec około 30 minut, w temp.180'C. Ostudzić.
MUS TRUSKAWKOWY:
30 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody, pozostawić do wystygnięcia.
30 dag truskawek odważyć z tego 1 kilograma, zmiksować, dodać tężejące galaretki, miksując dalej, do połączenia składników. Tężejący mus wylać na biszkopt, wstawić do lodówki.
MASA ŚMIETANKOWA:
2 opak. bitej śmietany w proszku
400 ml mleka
2 galaretki niebieskie
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić z zimnym mlekiem na sztywno, dodać tężejące galaretki, dobrze wymieszać i wylać na mus truskawkowy.
Na wierzchu poukładać blisko siebie pozostałe ( 70 dag ) truskawki, zalać tężejącą galaretką i wstawić ponownie do lodówki, do całkowitego stężenia galaretek. (Około 2 godziny).

KARKÓWKA W PIKANTNEJ MARYNACIE.


SKŁADNIKI:
1 1/2 kg karkówki wieprzowej
2 ząbki czosnku
3 łyżki musztardy sarepskiej
3 łyżki keczupu
4 łyżki oleju
kilka listków świeżego rozmarynu
2 listki świeżej bazylii
majeranek
kolendra
przyprawa do grilla
szczypta papryki ostrej w proszku
Karkówkę pokroić w plastry, około 1 cm. Przyprawy połączyć z keczupem,musztardą i olejem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Obtaczać w marynacie mięso, przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć pokrywką i wstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wyjąć mięso i piec w piekarniku lub na grillu.
Podawać z sałatką wiosenną lub surówką.

czwartek, 4 czerwca 2015

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI.


SKŁADNIKI:
1 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe

Galaretki rozpuścić w 1,25 ml wrzącej wody, pozostawić do wystygnięcia.

BISZKOPT:
5 jajek
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, obydwie mąki, na koniec proszek do pieczenia, wszystko wymieszać.
Wylać do blaszki i piec w temp. 180'C, przez około 30 minut, na złoty kolor. Wystudzić.

Biszkopt pieczony można zastąpić biszkoptami kupnymi. Wtedy potrzebne będą 3 małe opakowania biszkoptów podłużnych. Biszkopty przeciąć na dwie części i poukładać bardzo blisko koło siebie.

MASA:
1/2 l mleka
3 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe na 1/2 l
1 galaretka cytrynowa
25 dag margaryny

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia.
W szkl. mleka rozrobić budynie z cukrem, resztę mleka zagotować i ugotować budyń, przestudzić.
Chłodny budyń zmiksować z margaryną, na koniec dodać tężejącą galaretkę.
Masę wyłożyć na biszkopt, poukładać truskawki i zalać tężejącą galaretką. Placek wstawić do lodówki, żeby stężała masa i galaretka na placku.

poniedziałek, 1 czerwca 2015

CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ.


SKŁADNIKI NA CIASTO:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki
150 ml mleka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
owoce według własnego uznania

Składniki na ciasto dodawać według podanej kolejności, urabiając mikserem.
Jajka z cukrem, olej, mleko, mąka, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, soda.
Gotową masę wylać na posmarowaną margaryną lub masłem blachę do pieczenia, posypaną kaszą manną, 
na wierzch poukładać owoce, obtoczone delikatnie w mące i posypać kruszonką.
Piec 30 - 40 min w temp 180 ºC.


Ciasto to można piec z różnymi owocami np:
brzoskwinie, truskawki, rabarbar, jabłka, gruszki, jagody, wiśnie drylowane.


SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
100 g masła lub margaryny
100 g cukru
200 mąki

KRUSZONKA :
W misce rękoma rozdrobnić masło lub margarynę, dosypać cukier, mąkę i wyrobić masę. Rozdrabniając rękami zrobić kruszonkę.

BABKA JOGURTOWA, CYTRYNOWA.


SKŁADNIKI:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 1/2 szklanki mąki
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 aromat cytrynowy
starta skórka z cytryny

PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto dodawać według podanej kolejności i mieszać mikserem.
Jajka z cukrem, olej, jogurt naturalny, mąka, cukier wanilinowy, aromat cytrynowy, skórka z cytryny, proszek do pieczenia, soda.
Gotową masę wlać do foremki na babkę, posmarowaną margaryną i posypaną kaszką manną. Piec około 30 min w temp 180 ºC. Wystudzoną babkę polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

ZUPA GULASZOWA.


SKŁADNIKI:
1 kg łopatki wieprzowej
1 cebula
20 dag pieczarek
1 papryka czerwona
1 marchewka
1 mała pietruszka
4-5 ogórków w zalewie octowej
4-5 parówek cienkich
kilka gałązek natki pietruszki
kilka listków lubczyku
1 kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
przyprawa do mięsa wieprzowego
majeranek
oregano
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
2 łyżki mąki

Mięso pokroić w kostkę, usmażyć na dużym ogniu na patelni, żeby zamknąć pory mięsa z dodatkiem przyprawy do mięsa, następnie przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać resztę przypraw i gotować na małym ogniu. Marchewkę i pietruszkę pokroić w małą kostkę, dodać do zupy. Pieczarki zeszklić króciutko z cebulą, paprykę pokroić w paseczki i dodać to wszystko również do zupy. Tak gotować do miękkości mięsa. Ogórki pokroić w pół krążki, a parówki w plasterki, wrzucić do wywaru. Mąkę uprażyć na patelni, zrobić zawiesinę z wodą, następnie dodać do zupy, zagotować. Na koniec posypać drobno pokrojoną natką pietruszki i lubczyku. Zupa jest najlepsza na drugi dzień.

KLUSKI (PIEROGI) LENIWE.

SKŁADNIKI:
500 g sera białego
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki kartoflanej
około 2 szkl. mąki pszennej
masło do omasty



Ser i ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Ze składników zarobić ciasto, jak na kopytka, uformować długie ruloniki, ugnieść troszkę widelcem, pokroić po skosie. Do posolonej, wrzącej wody (1 łyżka soli) , wrzucać kluski, pomieszać drewnianą łyżką. Gotować na średnim ogniu 2-3 minuty od zawrzenia wody z kluskami. Następnie wyłożyć na sitko i przelać je trochę zimną wodą. Masło roztopić i polać nim kluski.
Podawać je z jogurtem lub różnymi sosami, albo po prostu okraszone masełkiem.

KOTLET Z KURCZAKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH.


SKŁADNIKI:
2 filety z kurczaka
przyprawa do kurczaka
czosnek granulowany
1 jajko
olej do smażenia
płatki kukurydziane

Filety pokroić na dwie części, rozbić tłuczkiem, posypać czosnkiem granulowanym i przyprawą, wstawić na około 1 godzinę do lodówki. Płatki zmielić w maszynce do mięsa, na dużych oczkach. Filety wyjęte z lodówki panierować w jajku i płatkach i piec na patelni na złoty kolor.

KOTLET DROBIOWY Z SEREM ŻÓŁTYM.




SKŁADNIKI:
2 filety z kurczaka
4 grube plastry sera żółtego
przyprawa do kurczaka
1 jajko
bułka tarta do panierki
olej do smażenia

Filety przekroić na dwie części, wyciąć cienkim, ostrym nożem w środku kieszonkę, oprószyć całego fileta przyprawą do kurczaka i wstawić na około godzinę do lodówki, w zamkniętym pojemniku. Po tym czasie wyjąć mięso, powkładać plastry sera do naciętych kieszonek, panierować i usmażyć na złoty kolor .

KOTLET DROBIOWY Z ANANASEM I ŻURAWINĄ.


SKŁADNIKI:
2 filety z kurczaka
4 plastry sera żółtego
4 plastry ananasa
żurawina w słoiczku
przyprawa gyros
bułka tarta do panierki
1 jajko
olej do smażenia
szczypiorek
Filety przekroić na dwie części, rozbić tłuczkiem posypać przyprawą z obu stron i wstawić przynajmniej na 2 godziny do lodówki. Następnie kotlety panierować i usmażyć na patelni, smażąc na drugiej stronie, położyć plaster ananasa, w środek jego nałożyć żurawinę, na to położyć plaster sera żółtego, następnie przykryć pokrywką, do momentu rozpuszczenia się sera. Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.