środa, 29 marca 2017

KASZA Z WARZYWAMI I PIECZARKAMI.

SKŁADNIKI:
2 woreczki kaszy gryczanej
2 woreczki kaszy jęczmiennej perłowej
1 łyżka masła
15 dag pieczarek
1 brokuł
1 duża cebula
kawałek selera
kawałek pora
1 marchewka
1 pietruszka
1 papryka
natka pietruszki
1 słoik przecieru pomidorowego (najlepiej własnej roboty)
jarzynka w proszku
papryka chilli w proszku
sól, pieprz

WYKONANIE:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Brokuła podzielić na mniejsze kawałki i również ugotować w osolonej wodzie na półmiękko i pokroić w mniejsze kawałki. Marchewkę, selera oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w małą kostkę. Paprykę zmielić w maszynce lub zmiksować blenderem.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na maśle, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć, następnie przełożyć do garnka, podlać trochę wodą, potem gotować pod przykryciem z dodatkiem pietruszki i marchewki, dodać przecier pomidorowy, paprykę i przyprawy. Na koniec połączyć wszystko razem z kaszą i brokułem, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, a potem doprawić do smaku. Odstawić na chwilę, żeby smaki się połączyły.
Zamiast świeżego brokuła może być mrożony (1 opakowanie).
Podawać jako danie jednogarnkowe lub z dodatkiem mięsa.

poniedziałek, 27 marca 2017

SAŁATKA WARSTWOWA Z KURCZAKIEM I SEREM BIAŁYM.

SKŁADNIKI:
1 podwójny filet z kurczaka
przyprawa do kurczaka
1 łyżka oleju
biała część pora
250 g sera białego wędzonego
1 średni ogórek zielony
1/2 op. "Mix sałat z rukolą"
1/2 puszki kukurydzy

WYKONANIE:
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na patelni na oleju z przyprawą do kurczaka, ostudzić.
Pora pokroić w cienkie paseczki i sparzyć wrzącą wodą, trochę posolić. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy.
W salaterce z szerokim dnem układać warstwami składniki.

DO DEKORACJI:
6 pomidorów koktajlowych
3 czarne oliwki
garść prażonego słonecznika
garść drobno pokrojonego szczypiorku

SOS CZOSNKOWY:

2 ząbki czosnku

150 g jogurtu naturalnego

3 czubate łyżki majonezu

3 łyżki śmietany

sól, pieprz

Czosnek drobno posiekać, dodać do majonezu, wymieszanego z jogurtem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

WARSTWY UKŁADANIA:
- kurczak
- por
- 1/2 op. sera (pokruszyć)
- sałata lodowa (połowa)
- sos czosnkowy (połowa)
- ogórek
- druga część sera (pokruszyć)
- kukurydza
- druga część sałaty lodowej
- sos czosnkowy (druga część)
- szczypiorek
- pomidory
- oliwki
- słonecznik
Sałatkę wstawić do lodówki na chwilę.

niedziela, 26 marca 2017

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I MASŁEM.

SKŁADNIKI:
5 jajek
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
10 dag ostrego sera żółtego (np cheddar)
10 dag masła
2 ogórki kiszone
1 cebula
1/2 pęczka szczypiorku
1 mały majonez

WYKONANIE:
Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić osobno żółtka i osobno białka, każde zetrzeć na tarce o dużych oczkach, do dwóch misek. Ogórki pokroić na bardzo małą kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, trochę posolić, szczypiorek drobno pokroić, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, tuńczyka odlać z zalewy, rozdrobnić widelcem. Masło włożyć do zamrażarki, żeby dobrze się tarło na tarce z dużymi oczkami.
Sałatkę układać warstwami:
- starte białka
- ser żółty
- tuńczyk
- rozsmarować połowę majonezu
- zetrzeć masło
- cebula
- ogórki
- rozsmarować 2 połowę majonezu
- żółtka
- szczypiorek

Sałatkę wstawić do lodówki, żeby się schłodziła.

sobota, 18 marca 2017

SAŁATKA Z BROKUŁEM I SEREM FETA.

SKŁADNIKI:
1 brokuł
1/2 op. sera feta
1/2 słoiczka oliwek czarnych
1 pęczek szczypiorku
1/2 słoiczka pomidorów suszonych z ziołami
1 ząbek czosnku
1/2 op. słonecznika łuskanego
1 op. sosu sałatkowego greckiego
kilka pomidorów koktajlowych

1/2 op. mix sałat z rukolą

WYKONANIE:
Brokuła podzielić na mniejsze kawałki, ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Pomidory przekroić na połówki, a suszone pomidory pokroić na paski. Szczypiorek pokroić na drobno, ser feta w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Słonecznik uprażyć na patelni.
Oliwę odlać z pomidorów, wsypać sos grecki w proszku, dobrze wymieszać i na koniec dodać czosnek.

WYKONANIE SAŁATKI:
Na półmisku ułożyć sałatę z rukolą, na to poukładać brokuła, na niego wyłożyć ser feta, pomidory, oliwki, posypać słonecznikiem i szczypiorkiem, następnie wszystko polać sosem czosnkowym. Schłodzić sałatkę w lodówce.



czwartek, 16 marca 2017

SAŁATKA NIEMIECKA.

Sałatka jest bardzo prosta i szybko się ją robi, a smakuje wybornie.

SKŁADNIKI:
250 g mortaldeli
250 g pomidorków koktajlowych
6 płatów papryki konserwowej
6 ogórków konserwowych
1 cebula

SOS:
4 łyżki musztardy
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

WYKONANIE:
Mortadelę pokroić w podłużne paseczki, a cebulę w piórka, zaś resztę składników w dość grubą kostkę.

SOS:
Składniki na sos wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i zalać nim sałatkę. Jak każda, tak i sałatka szwabska lubi się przegryźć i puścić soki. Wstawić na godzinę do lodówki pod przykryciem.

niedziela, 12 marca 2017

SAŁATKA SELEROWA.

Sałatka jest prosta i szybko się ją robi. To coś dla smakoszy słodkości ze słonymi smakami.

SKŁADNIKI:
2 słoiczki selera w zalewie octowej
3 jajka
20 dag sera żółtego
20 dag wędzonej szynki
1/2  puszki ananasa
1 puszka kukurydzy
1 biała część pora
1 mały słoik majonezu
pieprz, sól

WYKONANIE:
Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić w cienkie paseczki i sparzyć wrzącą wodą, trochę posolić. Selera i kukurydzę odcedzić z zalewy. Ananasa wyjąć z puszki i pokroić na małe kawałki.
Ser i szynkę pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć z majonezem i doprawić ewentualnie jeszcze do smaku.
Sałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby się dobrze smaki połączyły.

SYROP IMBIROWY Z MIODEM I CYTRYNĄ.

Imbir ma silne właściwości przeciwzapalne, antyhistaminowe i znieczulające, zmniejsza ból mięśni i pleców , jest skuteczny w leczeniu grypy, migren i bólów miesiączkowych . Pomaga w bezsenności, problemach trawiennych, chorobie lokomocyjnej i odchudza.
Z przepisu wychodzi około 250 - 300 ml.

Składniki:
2 cytryny (najlepiej je obrać ze skórki)
1 korzeń świeżego imbiru
250 ml miodu naturalnego w postaci lejącej
2 goździki
woda

WYKONANIE:
Cytryny dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Imbir obrać ze skórki i bardzo drobno pokroić. Przełożyć do rondelka i zalać niewielką ilością wrzątku, na tyle aby imbir podczas gotowania pozostawał w całości przykryty. Dodać goździki.
Gotować na małym ogniu 5 - 10 minut, uważając, żeby woda nie wyparowała całkowicie, jeśli trzeba to dolać wrzątku. Odstawić z ognia, dolać świeżo wyciśnięty sok z cytryny, wymieszać.
Jak przestygnie to dodać miód i wymieszać.
Słoik musi być wcześniej dokładnie umyty, wyparzony i osuszony.

Wypijać łyżkę lub dwie mikstury z imbiru i podawać do picia, najlepiej na czczo.

WSKAZÓWKI:
Taką miksturę przed wykorzystaniem najlepiej trzymać w lodówce przez kilka tygodni, w przeciwnym razie po tygodniu niestety może skwaśnieć, czyli zepsuć się.

Imbir wykazuje działanie rozgrzewające, stymulujące i wzmacniające (zwłaszcza żołądek i nerki), regenerujące, poprawiające krążenie, odtruwające, przeciwwymiotne, napotne, wykrztuśne, antyseptyczne.

piątek, 10 marca 2017

ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA.

SKŁADNIKI:
1 woreczek ryżu (100 g)
1 woreczek kaszy gryczanej (100 g)
1 cebula
300 g mięsa mielonego wieprzowego
6 średnich liści kapusty białej
1 łyżka oleju
keczup
sól, pieprz
duża szczypta ziela angielskiego, zmielonego
majeranek

SOS:
5 dużych pieczarek
1/2 cebuli
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka śmietany
sól, pieprz
oregano
natka pietruszki

WYKONANIE:
Liście kapusty ugotować w osolonej wodzie, wyciąć zgrubienia.
Kaszę i ryż także ugotować w osolonej wodzie.
Na patelni usmażyć na maśle drobno pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mięso, przyprawić do smaku i smażyć do miękkości mięsa.
W misce wymieszać wszystkie składniki, ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku.

SOS:
Na patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojone w paseczki pieczarki. Następnie przełożyć do garnka, podlać trochę wodą i gotować do miękkości pieczarek, również przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę rozrobić z niewielką ilością wody i śmietaną, doprowadzić do zawrzenia. Na koniec dodać pokrojoną drobno matkę pietruszki.

WYKONANIE ZAPIEKANKI:
Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć dwa liście kapusty, wyłożyć połowę farszu, przykryć dwoma liściami kapusty, posmarować je keczupem, następnie wyłożyć kolejną porcję farszu i znowu poukładać dwa liście kapusty. Na wierzch wylać sos pieczarkowy i rozprowadzić go łyżką. Wstawić do nagrzanego do 180'C piekarnika i piec około 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia i zapiec jeszcze 5 minut.
//PRZEPIS AUTORSKI//

środa, 1 marca 2017

NALEWKA " KUKUŁECZKA".

Nalewka "Kukułeczka" jest idealna na spotkania z przyjaciółmi. Swoim smakiem i aromatem kusi do spróbowania kolejnego kieliszka. Zaletą jest to, że można ją zrobić o każdej porze roku.

SKŁADNIKI:
45 dag cukierków "kukułka"
1/2 l wódki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

WYKONANIE:
Cukierki wyjąć z papierków, rozgnieść tłuczkiem i przełożyć je do 2 litrowego słoika lub dzbanka szklanego. Zalać to wódką i zakręcić szczelnie. Każdego dnia potrząsać słoikiem kilka razy, żeby cukierki się dobrze rozpuściły (około trzy dni). Następnie zmiksować blenderem na gładko, dodać mleko skondensowane, ponownie wymieszać i przelać do butelek. Odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na 1 dobę, żeby się połączyły smaki i potem można już pić.

ROLADKI ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI.

SKŁADNIKI:
4 filety z kurczaka (pojedyncze)
przyprawa do kurczaka
4 suszone pomidory w oliwie z ziołami
300 g szpinaku mrożonego
1 mała cebula
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
wykałaczki
2 jajka
bułka tarta do panierki
olej do smażenia

WYKONANIE:
Każdego fileta przekroić na połówki, rozbić tłuczkiem i posypać z obu stron przyprawą do kurczaka.
Pomidory przekroić wzdłuż na dwa długie kawałki.

NADZIENIE SZPINAKOWE:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oliwie z pomidorów, dodać drobno posiekany czosnek, szpinak, sok z cytryny, sól, pieprz i podsmażyć chwilę, aż szpinak się usmaży. Zdjąć z ognia i odstawić.

WYKONANIE ROLADEK:
Na każdy płat mięsa nałożyć farsz ze szpinaku, położyć połówki pomidorów i zawinąć w rulonik, następnie spiąć wykałaczką. Roladki panierować w jajku i bułce tartej, a potem upiec na rumiano na rozgrzanym oleju. Oleju wlać tyle, żeby mięso było zanurzone w nim prawie do połowy roladki. Każde mięso odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać z ziemniakami lub frytkami i surówką warzywną.