wtorek, 19 listopada 2019

CIASTKA Z MASZYNKI.

Kto nie pamięta tych ciastek z dzieciństwa to warto przypomnieć, bo są pyszne, kruche, w sam raz dla dzieci lub do kawki.

SKŁADNIKI:
1 kg mąki pszennej
1/2  kostki margaryny
1/2  kostki smalcu
2 szkl  cukru pudru
6 żółtek
1 szkl śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki amoniaku (zaparzyć gorącą wodą)

WYKONANIE:
Ze składników zarobić ciasto, pozostawić na chwilę, żeby "odpoczęło". W tym czasie przygotować brytfanki do pieczenia, smarując olejem. Przykręcić odpowiednią, specjalną nakładkę na ciastka do maszynki.
Ciasto ukrawać po kawałku i wyciskać ciastka w maszynce do mięsa, ucinając co 10 cm. Potem układać kolejno, blisko siebie na brytfankach. Piec na złoty kolor w 180' C, przez około 20 minut.

środa, 6 listopada 2019

NALEŚNIKI PIETRUSZKOWE Z SEREM BIAŁYM.

Naleśniki zielone z białym serem nie tylko ładnie wyglądają, ale są tak samo smaczne jak zwyczajne. Można też zrobić nadzienie z słodkim serem, bo z dodatkiem pietruszki ciasto nie zmienia smaku.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
2 szkl. mleka
2 szkl. mąki
1 garść natki pietruszki
2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia

WYKONANIE:
Natkę pietruszki zmiksować blenderem na drobniutko (same listki), dolać do tego mleko, rozrobić, dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wymieszać na jednolitą konsystencję. Z ciasta usmażyć naleśniki, na dobrze rozgrzanym oleju i ostudzić trochę. Każdy placek posmarować rozrobionym serem białym.

SER:
250 g sera białego
3 łyżki śmietany
garść pokrojonego szczypiorku
1 łyżeczkę chrzanu ze słoika
sól, pieprz

WYKONANIE:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przyprawić według własnego uznania.

wtorek, 5 listopada 2019

PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ.

SKŁADNIKI NA FARSZ:
1 mała kapusta
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 cebule
sól, pieprz

WYKONANIE:
Kapustę pokroić na małe kawałki, ugotować na miękko, ostudzić i odcisnąć dobrze z wody.
Cebulę pokroić w kostkę, dodać mięso mielone, posolić, popieprzyć i usmażyć.
Kapustę i mięso z cebulą zmielić na dużych otworach w maszynce do mięsa, wymieszać to razem i doprawić do smaku.

CIASTO:
1 kg mąki pszennej
1 jajko
około 1/2 l ciepłej wody
1 łyżka oleju
1 łyżka soli

WYKONANIE:
Ze składników (oprócz soli) zarobić gładkie ciasto. Ilość wody zależy od rodzaju mąki.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, wrzucać kolejno pierogi, doprowadzić do zawrzenia, od czasu, do czasu mieszając. Po wypłynięciu gotować około 4 minut. Po tym czasie pierogi poukładać na durszlaku, przelać trochę wodą, odcedzić. Podawać polane stopionym masłem lub uprażoną słoniną.

poniedziałek, 4 listopada 2019

SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM.

SKŁADNIKI:
4 jajka
5 ogórków konserwowych
 dag cebuli
1 puszka kukurydzybr> 10 dag żółtego sera
1 puszka tuńczyka w kawałkach

SOS:
3 łyżki musztardy
3 łyżki majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

WYKONANIE:
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Przełożyć do miseczki. Dodać musztardę, majonez, jogurt. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i schłodzić chwilę w lodówce.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a żółtka na małych oczkach. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę. Kukurydzę i tuńczyka odcedzić z zalewy. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

UKŁADANIE:
W przezroczystej salaterce  układać składniki warstwami:

- ogórki

- połowę białek jajek

- połowę tuńczyka

- połowę cebuli

- połowę sosu

- kukurydza

- druga połowa tuńczyka

- druga część cebuli

- pozostały sos

- druga część białek jajek

-żółtka jajek


Wierzch sałatki dowolnie udekorować.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki do schłodzenia.

KARKÓWKA Z MORELAMI I ŚLIWKAMI.

SKŁADNIKI:
1 kg karkówki
1/2 op. suszonych śliwek
1/2 op. suszonych moreli
1 słoik sosu słodko - kwaśnego
1 słoik sosu meksykańskiego
1 op. przyprawy do karkówki
sól, pieprz

WYKONANIE:
Karkówkę pokroić w plastry, około 1 cm. Oprószyć przyprawą do karkówki, solą, pieprzem, przełożyć do pojemnika z zamknięciem i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.
Po tym czasie mięso układać warstwami na przemian z sosami i suszonymi owocami.
Sosy wymieszać ze sobą. Owoce pokroić w paski.
Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 ' C i piec do miękkości mięsa (około 1 do 1 1/2 godziny ).
Mięso dobrze smakuje z ryżem i surówką.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I MAKARONEM.


Tą sałatkę wymyśliłam na szybko, jak mieli zjawić się nie zapowiedziani goście. Bardzo im smakowała, więc zapisałam przepis. Szybko się ją robi. Polecam.

SKŁADNIKI:
1 opak. makaronu penne "Rurki"
1 puszka kukurydzy
1 puszka tuńczyka w oleju (170 g)
1 średni por (biała część)
4 ogórki w zalewie octowej
garść natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 mały jogurt naturalny (120 g)
4 duże łyżki majonezu
sól, pieprz

WYKONANIE:
Makaron ugotować w posolonej wodzie na półmiękko, odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Pora pokroić w półkrążki, troszkę posolić, żeby zmiękł. Ogórki pokroić w kostkę, natkę i czosnek drobniutko posiekać, a kukurydzę odcedzić z zalewy.
Do miski z makaronem dodać tuńczyka z olejem, potem resztę składników i wymieszać z jogurtem i majonezem. Przyprawić solą oraz pieprzem według uznania.
Makaron może być dowolnego kształtu.

sobota, 2 listopada 2019

SYROP Z PIGWY.


Syrop z pigwy jest szczególnie wskazany w okresach obniżonej odporności, zwłaszcza jesienią i zimą. Dzięki zawartości witaminy C i wielu cennych minerałów wspiera układ immunologiczny i łagodzi efekty infekcji. Zalety owocu pigwy są jednak znacznie szersze niż tylko wspomaganie walki z grypą.

Syrop z pigwy dodany do herbaty nie tylko poprawia jej smak, aromat i kolor, ale też wzbogaca ją o właściwości lecznicze. Sam owoc zawiera aż 7 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Owoce pigwy łagodzą objawy niestrawności, pomagają pozbyć się uciążliwych dolegliwości związanych z refluksem, a także zgagą. Pigwa szczególnie polecana jest przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka oraz jelit, a także przy uszkodzeniach śluzówki żołądka. Nie tylko owoce, ale także nasiona pigwy wspierają przemianę materii i pobudzają trawienie. Po pigwę powinny sięgać osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Pigwa wspomaga także pracę wątroby.

SKŁADNIKI:

1 kg owoców pigwy

1 kg cukru

2 opak. cukru waniliowego

WYKONANIE:

Pigwę obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w bardzo małe, cienkie kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym. W dużym słoiku układać warstwami pigwę na przemian zasypując ją cukrem i ugniatać ciasno, aż do samego wierzchu. Zakręcić szczelnie słoik, wstawić w ciemne, chłodne miejsce (np. do szafki) i pozostawić na przynajmniej 3 dni, aż owoce obficie puszczą sok. Po tym czasie odlać sok do małych słoików, a owoce osobno do innych słoików. Spasteryzować je po 10 minut od zawrzenia wody, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia, następnie wstawić do lodówki lub w bardzo chłodne miejsce. Codziennie dodawać owoce lub sok do ciepłej herbaty.

PORADA:

Jeżeli ma się małą ilość pigwy to nie trzeba pasteryzować, a jeśli więcej to trzeba, bo stojąc dłużej w lodówce może się zepsuć.