poniedziałek, 29 października 2018

ŚLEDZIE Z JABŁKIEM.

Przygotowanie w taki sposób śledzi nie jest trudne i szybko się je robi, a smakują wyśmienicie. Polecam.

SKŁADNIKI:
3 jajka
4 duże płaty śledziowe w oleju
2 czerwone cebule
1 duże, słodkie jabłko
1 mały jogurt (150 g)
1 mały majonez
sól, pieprz
papryka w proszku

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę, trochę posolić i odstawić na chwilę, żeby zmiękła.
Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w ćwiartki.
Śledzie pokroić w szerokie paski (około 1 - 1 1/2 cm).
Jogurt wymieszać z majonezem, przyprawić według uznania solą, pieprzem i papryką. Połowę sosu jogurtowo - majonezowego wymieszać z cebulą, dodać jabłko i wyłożyć na półmisek. Na tym poukładać śledzie, potem ćwiartki jajek i polać po wierzchu sosem jogurtowo - majonezowym. Wierzch można dowolnie udekorować. Półmisek wstawić do lodówki i schłodzić na chwilę.

piątek, 26 października 2018

KARKÓWKA W ZIOŁACH, WĘDLINA.

Tak przyrządzona karkówka jest aromatyczna i soczysta w środku, idealna do kanapek.

SKŁADNIKI:
1 kg karkówki
1 op. Marynaty staropolskiej "Kamis"
1 łyżka oleju
1 łyżka musztardy sarepskiej
1/2 łyżki keczupu łagodnego
Po troszku ziół:
rozmaryn
majeranek
tymianek
zmielone ziele angielskie
1 ząbek czosnku

WYKONANIE:
Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie ponakłuwać ją głęboko i dość gęsto ostrym widelcem z każdej strony.
Następnie ze składników zrobić marynatę (wszystkie składniki wymieszać dokładnie). Ze wszystkich stron natrzeć mięso, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, przykryć i włożyć na dwa dni do lodówki.
Po tym czasie wstawić do piekarnika i piec około 60 minut w 200' C. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę, odlać zgromadzony płyn do garnka i dopiec tak na "suchą skórkę". Po upieczeniu przełożyć na półmisek i pozostawić do wystygnięcia. Karkówkę przechowywać w lodówce.

sobota, 20 października 2018

KARKÓWKA W ZIOŁACH I MUSZTARDZIE.

Tak przyrządzona karkówka jest aromatyczna i soczysta w środku.

SKŁADNIKI:
1 1/2 kg karkówki
1 op. Marynaty staropolskiej "Kamis"
2 łyżki oleju
1 łyżka musztardy sarepskiej
1/2 łyżki keczupu łagodnego
Po troszku ziół:
rozmaryn
majeranek
tymianek
zmielone ziele angielskie
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej

WYKONANIE:
Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie ponakłuwać ją ostrym widelcem z każdej strony, a z jednej ponacinać po szerokości.
Następnie ze składników zrobić marynatę (wszystkie składniki wymieszać dokładnie). Ze wszystkich stron natrzeć mięso, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, nacięciem do wierzchu, przykryć i włożyć na noc do lodówki.
Na drugi dzień wstawić do piekarnika i piec około 90 minut w 200' C. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę, odlać zgromadzony płyn do garnka i dopiec tak.
Z garnka z powstałym rosołem odlać 1/2 szkl. ,rozrobić w tym 1 łyżkę mąki pszennej i zagotować razem. W ten sposób uzyska się aromatyczny sos do pieczeni.