czwartek, 28 maja 2015

KAPUSTA MŁODA Z POMIDORAMI.


SKŁADNIKI:
1 mała kapusta młoda
2 cebule
1 marchewka
4 pomidory
kilka gałązek koperku
kilka liści lubczyku
1 łyżka jarzynki w proszku
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
majeranek

Kapustę poszatkować trochę grubiej, niż kapustę późną. Zalać wodą, zagotować, odlać wodę, dodać masło, jarzynkę w proszku, majeranek. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty. Cebulę zeszklić na patelni, także dodać do garnka. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości kapusty. Pod koniec dodać mąkę i intensywnie mieszać ,żeby zagęściła się trochę woda z wywaru. Posypać pokrojonym koperkiem.
 Można także dodać usmażoną w kostkę kiełbasę zwyczajną.

poniedziałek, 25 maja 2015

PIEROGI Z SEREM BIAŁYM.

FARSZ:
1/2 kg sera białego
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
1 opak. cukru waniliowego
2 łyżki śmietany

WYKONANIE:
Składniki połączyć ze sobą, dosłodzić według uznania.

CIASTO:
1/2 kg mąki
1 jajko
1 szkl. letniej wody

WYKONANIE:
Ze składników zarobić ciasto. Wody dodawać stopniowo, ciasto ma być wilgotne, ale nie kleiste, następnie rozwałkować, pokroić na kwadraty lub wykrawać kółka szklanką, nakładać farsz i zlepiać pierożki. Do garnka dodać 1 łyżkę soli i do wrzątku wrzucać pierogi. Od zawrzenia wody pogotować około 4 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą.
Ugotowane polać roztopionym masłem i zmiksowanymi owocami.

ZUPA OGÓRKOWA.


SKŁADNIKI NA 3 LITROWY GARNEK:

porcja rosołowa (2 skrzydełka)
4 średnie ogórki kiszone
1 marchewka
1 cebula
1 mała pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
4-5 ziemniaków
kilka gałązek koperku
kilka gałązek natki pietruszki
majeranek
bazylia
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
1 łyżka mąki
 2 łyżki śmietany

Porcję rosołową zalać wodą, zagotować, zebrać pianę, dodać przyprawy, kostkę rosołową i jarzynkę. Warzywa pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjąć porcję rosołową, dodać ogórki i zawiesinę z mąki oraz śmietany. Na koniec posypać zupę drobno pokrojonym koperkiem i natką pietruszki. Całość przyprawić według uznania.

ZUPA PIECZARKOWA.

SKŁADNIKI NA GARNEK 3 LITROWY:
porcja rosołowa (2 skrzydełka)
10 dag pieczarek
1 cebula
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
kilka gałązek natki pietruszki
5 średnich ziemniaków
2 serki topione
majeranek
bazylia
oregano
kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
1 łyżka masła

Porcję rosołową zalać wodą, kiedy zawrze, to zebrać pianę, dodać kostkę rosołową, przyprawy, jarzyny pokrojone w kostkę. Pieczarki i cebulę pokroić w paski i podsmażyć króciutko na maśle, po czym dodać do wywaru. Serki topione rozrobić w 1 szkl. bardzo ciepłej wody, motewką rozkłócić na jednolitą konsystencję. Kiedy warzywa będą miękkie, wtedy wlać zawiesinę z serków i zagotować. Natkę pietruszki drobno pokroić i dodać na koniec do zupy.

niedziela, 24 maja 2015

ZUPA KALAFIOROWA.

SKŁADNIKI NA GARNEK 3 LITROWY:

1 mały kalafior
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera
1 cebula
4 średnie ziemniaki
kilka gałązek natki pietruszki
kilka gałązek koperku
majeranek
kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
porcja rosołowa (np 2 skrzydełka)
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany

Porcję rosołową zalać wodą, jak zawrze, pozbierać pianę, dodać kostkę rosołową, jarzynkę i majeranek. Po chwili dodać pokrojone w kostkę warzywa, a kalafior podzielić na różyczki. Kiedy warzywa będą miękkie, wtedy wyjąć porcję rosołową i podbić zupę rozrobioną śmietaną z mąką, w niewielkiej ilości wody. Zupę doprowadzić do zawrzenia. Na koniec dodać drobno pokrojony koperek i natkę pietruszki.

BISZKOPT Z JABŁKAMI I GALARETKĄ.


Tego placka robi się szybko i jest bardzo prosty w wykonaniu, a zarazem dobrze smakuje.

SKŁADNIKI:
1 kg jabłek
2 dowolne galaretki

Biszkopt:
6 jajek
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, potem obydwie mąki, na koniec proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać do brytfanki i piec około 30-40 minut w temp. 180'C. Ostygnięty placek przekroić na dwa blaty.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, wsypać galaretki i mieszając rozpuścić je w jabłkach. Tężejącą masę jabłkową wyłożyć na blat biszkoptowy, przykryć drugim, lekko docisnąć, wstawić do lodówki, żeby masa stężała. Wyjąć placek z lodówki i polać wierzch polewą lub roztopioną czekoladą.

KARKÓWKA Z PIECZARKAMI, CEBULĄ I PAPRYKĄ.

Bardzo lubię podaną w ten sposób karkówkę, bo jest soczysta w środku, z lekką skórką na wierzchu. Podaję ją do obiadu lub jako przekąskę na ciepło, na różne okazje. Polecam.

SKŁADNIKI:
1,5 kg karkówki bez kości
1 czerwona papryka
2 cebule
10 dag pieczarek
majeranek
tymianek
rozmaryn
dwa ząbki czosnku
przyprawa do grilla pikantna
troszkę oleju

WYKONANIE:
Karkówkę pokroić w plastry, podsmażyć na patelni, na większym ogniu (żeby zamknąć pory mięsa), przełożyć na talerz. Każdy plaster posypać przyprawą do grilla, poukładać w pojemniku, poukładać na wierzchu pokrojony w plasterki czosnek, posypać troszkę majerankiem, tymiankiem oraz rozmarynem, następnie zamknąć pokrywką i przynajmniej na dwie godziny odstawić do lodówki.
Pieczarki i cebulę pokroić w paseczki, podsmażyć króciutko na odrobinie oleju. Paprykę także pokroić w paseczki.
W brytfance lub żaroodpornym naczyniu poukładać plastry karkówki, na nie wyłożyć usmażoną cebulę z pieczarkami i paprykę, piec w piekarniku godzinę pod przykryciem, a potem 20 minut bez przykrycia, żeby wierzch się przyrumienił.
Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi.

PLACEK Z RABARBAREM.


SKŁADNIKI:
5 jajek
2 szkl. mąki tortowej
1 budyń waniliowy na 1/2 l
25 dag margaryny palmy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru
1 kg rabarbaru, po obraniu
Margarynę roztopić, zmiksować z cukrem, po chwili dodawać na przemian po jednym jajku i po trochu mąki, na koniec dodać budyń i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać do brytfanki, na wierzchu poukładać gęsto koło siebie rabarbar, obtoczony w mące. Piec około godziny w 180'C.

wtorek, 19 maja 2015

KRÓLEWIEC.


BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, obydwie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać i piec na złoty kolor w temp. 180'C, przez około 30 minut.

CIASTO:
30 dag mąki
15 dag cukru pudru
2 łyżki miodu - roztopić
1 łyżeczka sody
2 jajka
15 dag margaryny

Ciasto wyrobić ręcznie w misce, łącząc ze sobą wszystkie składniki, podzielić na dwie części i upiec dwa placki na złoty kolor.

KREM:
15 dag cukru
1/2 l mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki kartoflanej
2 opak. cukru waniliowego
25 dag masła lub margaryny

Z mleka odlać 1 szkl. ,rozrobić w nim obie mąki, cukry, resztę mleka zagotować i ugotować ze składników budyń, zdjąć z ognia i do gorącego dodawać po trochu masło lub margarynę, intensywnie mieszając, do połączenia się masła z budyniem na jednolitą masę. Gorącą masą przełożyć placki.

WYKONANIE PLACKA:
ciasto miodowe - biszkopt - ciasto miodowe, na wierzchu polać polewą.

POLEWA:
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki margaryny

Margarynę roztopić, dodać mleko, kakao, cukier i dobrze wymieszać, nie gotować. Ciepłą polewą polać placek.
 Wierzch placka udekorować dowolnie, np posiekanymi orzechami lub kokosem.

ZUPA PAPRYKOWA.


Zupa paprykowa to jedna z wielu ulubionych zup mojej rodzinki.
Składniki na 3 litrowy garnek:

2 skrzydełka z kurczaka
kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
1 mała marchewka
1/2 pietruszki
1 cebula
kawałek pora
kilka gałązek natki pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 papryka
szczypta papryki ostrej w proszku
majeranek
oregano, bazylia
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
ok. 1 szkl. makaronu świderki

Skrzydełka zalać wodą, jak zawrze, zebrać utworzoną pianę, dodać przyprawy i pokrojone w kostkę:cebulę, pietruszkę, marchewkę. Paprykę oczyścić z nasion, kawałek odciąć, pokroić w małą kostkę,a resztę zmiksować blenderem, również dodać do zupy.Kiedy warzywa będą miękkie, rozpuścić w zupie koncentrat pomidorowy oraz wlać rozrobioną śmietanę z mąką i odrobiną wody, zagotować. Na koniec posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.
Makaron (ilość według uznania) ugotować w posolonej wodzie, po czym dodać do ugotowanej zupy.

poniedziałek, 18 maja 2015

PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM.


SKŁADNIKI:
5 papryk czerwonych
5 dag pieczarek
25 dag mięsa mielonego
2 woreczki ryżu
1 cebula
1 ząbek czosnku
5 dag sera żółtego
sól, pieprz
1 łyżka keczupu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
maggi w płynie
oregano, bazylia
troszkę oleju do smażenia

WYKONANIE:
Z papryki odciąć górną część, oczyścić w środku z nasion, po czym sparzyć wrzątkiem. Ryż ugotować według przepisu, rozciąć woreczki i wysypać ryż do miski. Cebulę i pieczarki pokroić w małą kostkę i usmażyć na oleju z mięsem, dodać keczup i koncentrat, przyprawić, po czym dodać do ryżu. Ser zetrzeć na tarce i również dodać do ryżu. Wszystko razem dobrze wymieszać. Farszem faszerować papryki, ułożyć na posmarowanej tłuszczem brytfance i piec około 30 minut w temp. 180'C.

GALARETKA WIEPRZOWA.

Galaretka wieprzowa, to najczęściej ulubiona przekąska na imprezach i przyjęciach w każdym polskim domu. Wymaga trochę pracy, ale warto ją zrobić bo jest pyszna. Z jajkiem lub bez, jak kto woli. Polecam.

SKŁADNIKI:
4 nóżki wieprzowe
1 1/2 kg łopatki wieprzowej
3 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
kawałek pora
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
majeranek
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
kostka rosołowa
jarzynka w proszku
1 puszka groszku konserwowego

WYKONANIE:
Mięso pokroić na kawałki i wraz z nóżkami zalać w garnku wodą, tak aby przykryła mięso, doprowadzić do zawrzenia. Po tym czasie odlać wodę, opłukać mięso i nóżki z szumowin, ponownie zalać już większą ilością wody (około 3 litry) i zagotować. Jak będzie zbierała się jeszcze piana, to zebrać łyżką. Do gotującego się wywaru dodać kostkę rosołową, jarzynkę, warzywa (w całości, jak do rosołu), przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa i nóżek. W czasie gotowania wyjąć marchewkę z wywaru i pokroić ją w kostkę.
Ugotowane mięso przełożć na talerz, ostudzić trochę, pokroić w kostkę, a nóżki obrać z mięsa oraz skórki i również drobno pokroić. Wywar przelać przez sitko do innego garnka, dodać pokrojone i obrane mięso, dopełnić wodą, tak, żeby było w sumie 4 litry wszystkiego w garnku, doprowadzić do zawrzenia. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki, przyprawić do smaku. Ugotowany wywar przestudzić.
Groszek odcedzić z zalewy. Do salaterek poukładać łyżeczkę groszku, kilka kostek marchewki i zalać wywarem z mięsem, następnie schłodzić w lodówce.
Drugą wersję galaretki można zrobić z połówkami ugotowanych jajek, ułożonych na dnie salaterki. Podawać polane octem.
Ratki wieprzowe można zastąpić golonkami.

KAKAOWE KULECZKI.


SKŁADNIKI:

25 dag margaryny
1/2 szkl. cukru
1 żółtko
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka rumu lub innego alkoholu
2 opak. herbatników
wiórka kokosowe
posypka cukrowa

Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem, dodać drobno pokruszone lub grubo zmielone herbatniki, następnie dodać alkohol i kakao, dobrze połączyć wszystkie składniki.
Z masy formować małe kulki, obtaczać je w kokosie lub posypce cukrowej, następnie schłodzić.

niedziela, 17 maja 2015

KRUCHY PLACEK Z WIŚNIAMI I BUDYNIEM.

PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ 22 / 30.
CIASTO:
60 dag mąki
2 żółtka
1 jajko
1/2 szkl. cukru
25 dag margaryny
4 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO:
2 słoiki 1/2 litrowe wiśni drylowanych
3/4 l mleka
2 opak. budyniu śmietankowego na 3/4 l
3 łyżki cukru

CIASTO:
Margarynę roztopić, dodać do mąki, następnie pozostałe składniki i wyrobić ręką w misce ciasto.2/3 ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem brytfankę i podpiec w piekarniku w 180'C na rumiano.
Pozostałą część podzielić na małe kulki i na talerzu włożyć do zamrażarki na czas zrobienia reszty placka.
Na podpieczony placek ułożyć wiśnie ze słoików, na nie wyłożyć i rozsmarować gorący budyń, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach kolejno kulki ciasta z zamrażarki. Ponownie włożyć do piekarnika i upiec placka na ciemno złoty kolor, około 50 minut w temp. 180'C.
Upieczony placek kroić po wystygnięciu, wtedy się nie rozpada podczas krojenia.

BUDYŃ:
Odlać 1 szkl. mleka, rozrobić w nim budynie z cukrem, resztę mleka zagotować i ugotować budyń, ale nie gotować do całkowitego zgęstnienia, żeby lepiej się rozprowadzał na wiśniach.

czwartek, 14 maja 2015

SAŁATKA Z KURCZAKIEM.


SKŁADNIKI:
2 filety z kurczaka
przyprawa pikantna do kurczaka
1 ząbek czosnku
kilka liści sałaty lodowej
1 ogórek zielony
kilka oliwek
1 pomidor
1 cebula czerwona
szczypiorek
garść rukoli
oliwa

Fileta pokroić w kostkę, usmażyć z przyprawą do kurczaka, pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek, ostudzić.
Oliwki pokroić w połówki, ogórka, pomidora, cebulę pokroić w kostkę, sałatę porwać na kawałki, a szczypiorek pokroić drobno. Wszystko wymieszać, dodać kurczaka oraz rukolę, a na koniec oliwę.

SAŁATKA, SURÓWKA Z RZODKIEWKĄ.


SKŁADNIKI:
kilka liści sałaty lodowej lub zwykłej
kilka rzodkiewek
1 ogórek zielony
1 pomidor
kilka szczypiorów zielonych z cebuli
sos sałatkowy z ziołami w proszku
2 łyżki oliwy

Warzywa pokroić w kostkę, szczypior w paski, a sałatę porwać na kawałki. Wszystko wymieszać z sosem i oliwą.

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z RZODKIEWKĄ.


SKŁADNIKI:
3 filety śledziowe w oleju
2 jajka
1 cebula
kilka cebulek zielonych (szczypior z cebuli)
kilka rzodkiewek
majonez

Śledzie, cebulę i jajko pokroić w kostkę, rzodkiewkę w pół krążki, cebulkę zieloną w paski. Wszystko wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku.

SAŁATKA WIOSENNA Z JAJKIEM.


SKŁADNIKI:
2 jajka ugotowane na twardo
1 pomidor
1 ogórek zielony
kilka rzodkiewek
pęczek zielonej cebulki
1/2 cebuli czerwonej
kilka liści sałaty lodowej
majonez
sól, pieprz

Jajka, pomidora i ogórka pokroić w dużą kostkę. Cebulę, rzodkiewkę i zieloną cebulkę pokroić w paski, a sałatę porwać na kawałki. Wszystko wymieszać razem z majonezem i przyprawić do smaku.

SMALEC DOMOWY.




Składniki:
500 g słoniny
1 cebula
250 g smalcu
1 jabłko

Słoninę pokroić w bardzo małą kostkę, smażyć na małym ogniu w rondelku, aż wytopi się tłuszcz. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do słoniny, aż się rozgotuje, następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, po czym smażyć tak do momentu zarumienionej słoniny i cebuli, wtedy dodać smalec, roztopić go w   tym tłuszczu, posolić do smaku.
Przestygnięty smalec przekładać do pojemników, zamknąć je i wstawić do lodówki.

CIASTECZKA KOKOSOWE.


Składniki:
250 g kokosu
60 g masła lub margaryny
1 szkl. cukru
1 łyżka mąki
2 białka

Masło roztopić, połączyć z cukrem. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, dodać masło z cukrem, dobrze wymieszać, następnie wsypać kokos i mąkę kartoflaną, ponownie zamieszać łyżką.
Masę kokosową nabierać łyżką stołową i nakładać małe placuszki na natłuszczonej blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180'C. Piec około 30 minut na złoty kolor.
Zamiast kokosu mogą być również migdały lub płatki owsiane.

KLOPSIKI WIEPRZOWE W SOSIE KOPERKOWYM.


SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 bułka
1 łyżka jarzynki w proszku
pieprz
1 łyżka mąki pszennej

WYKONANIE:
Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, potem odcisnąć z niej i przecisnąć przez praskę, następnie dodać do mięsa. Cebulę pokroić w bardzo małą  kostkę, czosnek drobno posiekać, również dodać do mięsa, wbić jajko, przyprawić do smaku, na koniec dodać mąkę i dobrze wymieszać wszystkie składniki.
Z masy mięsnej formować małe kulki, obtaczać je w mące i poukładać na desce.
W szerokim garnku zagotować około 1 litra wody, z dodatkiem jarzynki w proszku. Woda musi przykryłć mięso. Do wrzątku wrzucać kolejno klopsiki, układając je koło siebie. Gotować je około dwie minuty, od zawrzenia wody, po czym wyjąć kulki i powtórzyć czynność do ugotowania wszystkich.
Po ugotowaniu klopsików nie wylewać wody, ponieważ na niej trzeba ugotować sos.

Sos:
wywar z klopsików
oregano, majeranek
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
kilka gałązek natki pietruszki
pół pęczka koperku

WYKONANIE:
Wywar zagotować, dodać przyprawy, według uznania oraz drobno pokrojony koperek, pogotować chwilkę. Śmietanę i mąkę rozrobić w niewielkiej ilości wody, dodać do wywaru, zagotować. Na koniec posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówką warzywną.

KLOPSIKI WIEPRZOWE W SOSIE POMIDOROWO - PAPRYKOWYM.

Klopsiki, to proste danie, które lubią nawet dzieci, dlatego często goszczą u mnie w domu. Podaję je z ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówką warzywną.

Mięso:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 bułka
jarzynka w proszku
pieprz
2 łyżki mąki

Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć z tej wody i przecisnąć przez praskę, następnie dodać do mięsa. Cebulę pokroić w bardzo małą  kostkę, czosnek drobno posiekać, również dodać do mięsa, wbić jajko, przyprawić do smaku, na koniec dodać mąkę i dobrze wymieszać wszystkie składniki.
Z masy mięsnej formować małe kulki, obtaczać je w mące, żeby się nie kleiły do rąk.
W szerokim garnku zagotować około 1 litra wody, z dodatkiem soli (według smaku), tak, żeby woda przykryła mięso. Do wrzątku wrzucić klopsiki, układając je koło siebie. Od zawrzenia wody gotować je około dwie minuty, po czym wyjąć kulki i powtórzyć czynność do ugotowania wszystkich.
Po ugotowaniu klopsików nie wylewać wody, ponieważ na niej ugotować sos.

Sos:
wywar z ugotowanych klopsików
1/2 papryki czerwonej
majeranek
zioła prowansalskie
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
kilka gałązek koperku
kilka gałązek natki pietruszki

Do wywaru dodać przyprawy, drobno pokrojoną paprykę, jak będzie miękka, to dodać koncentrat pomidorowy oraz rozrobioną mąkę ze śmietaną i odrobiną wody, pogotować chwilkę i posypać całość  pokrojoną drobno natką pietruszki oraz koperkiem.

niedziela, 10 maja 2015

ROLADKI SCHABOWE Z PIECZARKAMI.


SKŁADNIKI:
1 kg schabu
30 dag pieczarek
1 duża cebula
musztarda sarepska
pieprz, sól
majeranek, tymianek, oregano
olej, wykałaczki

Schab pokroić na plastry, rozbić na cienkie kotlety, oprószyć solą, pieprzem.
Pieczarki i cebulę pokroić w małe paseczki, usmażyć na patelni, przyprawić. Kilka pieczarek zostawić do sosu.
Każdy kotlet posmarować musztardą, nałożyć łyżkę pieczarek z cebulą, zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Zioła wymieszać z olejem, posmarować po wierzchu każdą roladkę i poukładać w brytfance lub w naczyniu żaroodpornym, przykryć wierzch, włożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Po tym czasie roladki włożyć do nagrzanego piekarnika na 200'C i piec około 1 godziny, po tym czasie odkryć i piec tak do zarumienienia się mięsa.
Po upieczeniu polać sosem pieczarkowym.
Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i surówką warzywną.

SOS:

kilka pieczarek (około 5 dag)
1 cebula
natka pietruszki
majeranek,
jarzynka w proszku
1 łyżka śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka masła

Cebulę i pieczarki pokroić w paseczki, usmażyć na maśle, dodać przyprawy, po chwili podlać wodą i pogotować chwilkę. Następnie dodać rozrobioną mąkę z wodą i śmietaną, zagotować. Posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.