sobota, 5 stycznia 2019

KOPERTY SCHABOWE Z PIECZARKAMI.

Danie jest bardzo proste, smaczne i szybko się je robi. Wiele razy robiłam jako przekąskę na ciepło przy różnych okazjach. Polecam.

SKŁADNIKI:
8 plastrów schabu wieprzowego (ok. 90 dag)
1 cebula
30 dag pieczarek
10 dag sera żółtego
1 łyżeczka oleju
musztarda sarepska
sól, pieprz
zioła prowansalskie
1 łyżeczka mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:
Schab pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem na cienko, posypać solą, pieprzem, odstawić.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w cienkie paseczki pieczarki i usmażyć, aż woda z nich odparuje, posolić, po czym pozostawić do wystygnięcia.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

WYKONANIE:
Każdy kawałek schabu posmarować cienko musztardą, na środku położyć trochę sera żółtego, na niego pieczarki, złożyć w kopertę i spiąć górą wykałaczką.
Tak przygotowane schłodzić chwilę w lodówce.
Następnie poukładać mięso w głębokiej patelni lub rondlu, podlać trochę wodą i dusić tak pod przykryciem do miękkości. Po tym czasie wyjąć schab na talerz, dodać pozostałe pieczarki i zagęścić sos zawiesiną z mąki. Kiedy zawrze to zdjąć z ognia i poukładać ponownie mięso w sosie, polewając je nim.
Podawać z kluskami śląskimi i kapustą modrą lub po prostu z ziemniakami.

środa, 2 stycznia 2019

PIERNICZKI MIĘCIUTKIE.

Pierniczki są od razu mięciutkie po upieczeniu. Pychota.

SKŁADNIKI:
1 kg mąki pszennej
8 żółtek
3 białka
3/4 szkl. cukru
3 łyżki kakao
200 ml śmietanki kremówki 30 '/,
3 łyżeczki sody
4 łyżeczki przyprawy do piernika
250 g masła lub margaryny
1 słoik miodu (400 ml)

WYKONANIE:
Ciasto zarobić dzień przed pieczeniem. Kakao wymieszać z mąką, odstawić. Miód doprowadzić do zawrzenia z przyprawą do piernika, zdjąć z ognia, dodać margarynę, rozpuścić mieszając, pozostawić do wystygnięcia.
W śmietance rozpuścić sodę, (ma mieć temperaturę pokojową).
Białka ubić na sztywną pianę, dodać  cukier, żółtka, stopniowo część mąki, delikatnie wymieszać, wlać miód, śmietankę, resztę mąki i wyrobić na jednolite ciasto na stolnicy. Wstawić je do lodówki na noc.
Następnego dnia rozwałkować ciasto na stolnicy, wykrawać foremkami ciastka i upiec w 180 'C około 7 - 10 minut.
Ciastka zostawić do wystygnięcia, udekorować dowolnie i włożyć do pojemnika, żeby nie wyschły za bardzo.