piątek, 29 września 2023

BROWNIE.




Ciasto jest czekoladowe, puszyste i proste w wykonaniu. Przepis na brytfankę o wymiarach: 20 x 36 cm.
SKŁADNIKI:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g mąki pszennej
300 g cukru
6 jajek
100 g łuskanych włoskich orzechów
szczypta soli

WYKONANIE:
Masło i jajka mają mieć temperaturę pokojową. Orzechy posiekać nożem na drobne kawałki, czekoladę połamać na małe części. Piekarnik nagrzać na 200' C.
W garnku zagrzać wodę, włożyć do niego szklaną miseczkę, do niej przełożyć masło i czekoladę, następnie rozpuścić i wymieszać na jednolitą konsystencję w kąpieli wodnej. Potem wyjąć i pozostawić do przestygnięcia, ma być letnie. Jak ktoś woli to można podgrzewać stopniowo w mikrofalówce, często mieszając.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo cukier, żółtka, czekoladę z masłem, dobrze wymieszać, następnie wsypać mąkę oraz orzechy i połączyć na jednolitą masę. Wyłożyć na brytfankę i piec około 30 minut. Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu, bo ciasto będzie rozpadać się.

niedziela, 10 września 2023

LECZO Z CUKINI DO SŁOIKÓW.

SKŁADNIKI:
3 kg pomidorów
1 1/2 kg cukini (po obraniu)
1 kg cebuli
1 kg papryki czerwonej
1 łyżka soli
1 szkl. oleju słonecznikowego
1 szkl. octu 10 '/,
1 szkl. cukru
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
kilka liści laurowych
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

WYKONANIE:
Pomidory zmielić w maszynce, zagotować jak przecier.
Cukinię obrać ze skórki, pokroić w grubszą 
kostkę. Cebulę oraz paprykę pokroić w paseczki. Warzywa posolić i odstawić na 3 godziny, żeby puściły sok.
Do wywaru pomidorowego dodać: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, zioła prowansalskie, olej, ocet, cukier i odciśnięte z soku warzywa. Następnie zagotować, często mieszając i na małym ogniu pogotować około 5 minut. Potem przełożyć do słoików i pasteryzować 5 minut od zawrzenia wody w garnku. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.