czwartek, 31 grudnia 2015

GALARETA WIEPRZOWO - DROBIOWA.

SKŁADNIKI:
4 ratki wieprzowe
60 dag łopatki lub szynki wieprzowej
4 udka z kurczaka
4 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
1 kostka rosołowa
2 łyżki jarzynki w proszku
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
kilka liści laurowych
majeranek
1 puszka groszku

WYKONANIE:
Groszek odcedzić z zalewy.
Ratki i mięso umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, tak żeby przykryła mięso. Doprowadzić do zawrzenia, zdjąć z ognia i wylać wodę, a mięso opłukać z szumowin i ponownie zalać wodą. Kiedy zawrze woda w garnku, to dodać wszystkie przyprawy i po chwili obrane warzywa, po czym gotować do miękkości mięsa. W między czasie wyjąć marchewki i pokroić ją w kostkę lub w plastry.
Ugotowane mięso i ratki wyjąć z rosołu, obrać z kości, po czym pokroić na małe kawałki. Wywar z mięsa przelać przez sito i odcedzić, tak, żeby rosół był,,czysty''.
Rosół wstawić ponownie na palnik,ma być go około 4 l (jakby było za mało to dolać wody), przełożyć do niego obrane mięso, dodać drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki, doprowadzić do zawrzenia. Przyprawić do smaku i zdjąć z ognia, po czym przestudzić.
Do salaterek lub pojemników powsypywać po troszku groszku i marchewki, następnie zalać to rosołem z mięsem. Pozostawić do ostygnięcia, a potem wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galarety. Podawać pokropione octem.

wtorek, 29 grudnia 2015

GALARETKA Z KURCZAKA.

SKŁADNIKI:

1 podwójny filet z kurczaka
4 duże udka kurczaka ( około 1,6 kg)
1/2 kg skrzydełek z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 przypieczona cebula
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
majeranek
1 łyżka jarzynki w proszku
1 kostka rosołowa
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
4 jajka ugotowane na twardo (nie koniecznie )
1 puszka groszku
natka pietruszki
sól , pieprz
1 op. żelatyny (na 3 l wody)

WYKONANIE:
Mięso  umyć, przełożyć do garnka i zalać wodą, doprowadzić do zawrzenia, odlać wodę i wlać nową, postawić ponownie na palnik, zbierając wytwarzaną pianę.
Po zawrzeniu  dodać kostkę rosołową, jarzynkę w proszku i  przyprawy oraz umyte i obrane warzywa. Przyprawić do smaku.
Kiedy warzywa będą dość miękkie wyjąć je i  gotować nadal rosół do miękkości mięsa. Następnie wyjąć je również i obrać ze skórki , kości i chrząstek. Pokroić na kawałki. Rosół przecedzić przez sito , uzupełnić wodą do około 3 litrów,dodać mięso, przyprawić według uznania.
Odlać trochę rosołu do naczynia, około 250 ml i rozpuścić w nim żelatynę, następnie wlać ją do rosołu, dodać drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki, doprowadzić do zawrzenia. Następnie schłodzić.
Groszek odcedzić na sitku . Jajka pokroić w plastry. Marchew pokroić w ozdobne plasterki lub w kostkę.
Układać w pojemniczkach, najpierw jajka, groszek, plasterki lub kostki marchewki,  całość zalać rosołem z mięsem.
Zostawić do wystudzenia galaretki i wstawić do lodówki w celu całkowitego stężenia.
Jajka do galarety nie są konieczne, według uznania.

SAŁATKA Z KURCZAKIEM W MARYNACIE.

SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka
1 średnia główka sałaty lodowej
1 op. rukoli
1/2 słoika zielonych oliwek
1 op. pomidorów koktajlowych
1 zielony ogórek
świeża bazylia
1 czerwona cebula

MARYNATA:
4 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
1 op.przyprawy do gyrosa
sól

SOS DO SAŁATKI:
oliwa z oliwek
sól,pieprz
ocet balsamiczny
sos czosnkowo ziołowy w proszku

WYKONANIE:
Do miski wlać po cztery łyżki stołowe sosu sojowego i oleju sezamowego oraz dwie łyżeczki sosu rybnego i wsypać przyprawę do gyrosa. Włożyć piersi z kurczaka,pokrojone w grubszą kostkę,  obtoczyć w marynacie i zostawić na kilka godzin w lodówce.
Sałatę lodową porwać na kawałki, dodać również porwaną rukolę,pokrojone na połówki oliwki i  pomidory, w kostkę ogórka oraz cebulę.
Na rozgrzaną patelnię grillową (lub zwykłą), położyć na niej zamarynowane piersi kurczaka. Grillować lub smażyć około 15 minut. Zdjąć z patelni i ostudzić.  Dodać do reszty składników sałatki.
Sałatkę polać zrobionym sosem z oliwy z oliwek, octem balsamicznym i sosem w proszku oraz doprawić solą i pieprzem.
Składniki sałatki można dobierać według uznania.

SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM 1.

SKŁADNIKI:
6 jajek
1 puszka z tuńczyka w sosie własnym
1 słoik selera ciętego
1 puszka kukurydzy
20 dag sera żółtego
2-3 ogórki korniszony
1 czerwona papryka marynowana
1 por
1 słoik majonezu
1 łyżka musztardy
sól,pieprz ,świeżo zmielony

WYKONANIE:
Selera i kukurydzę odcedzić z zalewy. Jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek.
Na spód salaterki wyłożyć selera, na to kukurydzę ,pokrojoną w paseczki paprykę, majonez, pokrojony drobno por, odsączony i rozdrobniony widelcem tuńczyk, starty ser żółty,majonez zmieszany z musztardą, na wierzch zetrzeć białka,  na to żółtka , posolić,  popieprzyć i dowolnie udekorować.

SOS SŁODKO - KWAŚNY Z ANANASEM.

SKŁADNIKI:
3 kg pomidorów, mięsistych z małą ilością pestek
1 kg cebuli
2 papryki czerwone
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów
1/2 łyżeczki chili
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
ok . 2 łyżki soli- do smaku
1 łyżka curry
2 łyżki musztardy
2 szklanki cukru
3/4 szklanki octu 10%
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę też pokroić w kostkę ,dodać do pomidorów i całość gotować na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie do warzyw dodać pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę i ananasa . Sok z ananasa odlać do szklanki i odłożyć. Dodać wszystkie pozostałe składniki ,oprócz mąki. Gotować na małym ogniu przez 30 minut.
Mąkę dokładnie rozrobić z sokiem z ananasa, wlać do sosu, dokładnie wymieszać i zagotować. Gorące przekładać do czystych słoików, szczelnie zakręcić i odwracać do góry dnem, do ostygnięcia.

sobota, 26 grudnia 2015

ŚLEDZIE Z JAJKIEM W MAJONEZIE.

SKŁADNIKI:
4 płaty śledziowe w oleju
4 jajka, ugotowane na twardo
1 duża cebula
szczypiorek
1/2 puszki groszku konserwowego
1/2 słoika majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka keczupu
pieprz, sól
Cebulę pokroić w kostkę, posolić, żeby zmiękła, odcisnąć z soku.
Na półmisek wyłożyć cebulę, na nią posypać odcedzony groszek, potem poukładać na to przekrojone na pół śledzie, a na wierzchu, na każdym śledziu położyć połówki jajek. Wszystko polać zrobionym sosem majonezowym i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Schłodzić w lodówce.
//PRZEPIS AUTORSKI//

RAFAELLO.

CIASTO:
8 jajek
25 dag mąki pszennej
6 dag mąki kartoflanej
25 dag cukru
5 łyżek wody
2 łyżki octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ze składników upiec placek, przekroić go na dwia blaty.
Następnie upiec dodatkowy placek z połowy składników na ciasto, w sumie ma być trzy blaty.

MASA:
1 szkl. wody
1/2 szkl. cukru
20 dag mleka w proszku
10 dag kokosu
kokos do posypania placka
25 dag masła

Cukier z wodą zagotować, gotować tak około 3 minuty, trochę przestudzić. Do tego dodać mleko w proszku, kokos, zmiksować, następnie dodać masło i nadal miksować do połączenia składników.

PRZEŁOŻENIE PLACKÓW:
placek - masa- placek- masa- placek-masa (cieniutko) -posypać kokosem.
Schłodzić w lodówce.

piątek, 25 grudnia 2015

SAŁATKA Z TORTELLINI I KABANOSEM.

SKŁADNIKI:
120 g kabanosów pikantnych
kawałek pora
2 op. pierożków tortellini
1 puszka kukurydzy
10 dag sera żółtego
3 - 4 ogórki konserwowe
1 mały majonez
sól, pieprz

Pora pokroić w paski, posolić, żeby zmiękł. Kabanosy pokroić w kawałki, ogórki i ser pokroić w kostkę.
Pierożki ugotować napółmiękko w wodzie z dodatkiem oleju i soli.
Wszystko wymieszać razem, dodać majonez i przyprawić według uznania.



niedziela, 20 grudnia 2015

SAŁATKA TATARSKA ZE ŚLEDZIEM.

SKŁADNIKI:
5 płatów śledziowych (matjasy) lub w oleju (jak ktoś nie lubi solonych)
5 ogórków konserwowych
1 słoiczek pieczarek konserwowych
1 średnia cebula
2 płaty papryki konserwowej
1/2 puszki groszku
1 mały majonez
pieprz

WYKONANIE:
Jeśli są to śledzie solone, płaty śledziowe namoczyć w wodzie przez około 6 godzin. Odsączyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, posolić. Pieczarki pokroić w plasterki. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę, groszek odcedzić z zalewy. Dodać majonez i doprawić do smaku pieprzem i dokładnie wymieszać.

CIASTKA PAWIE OCZKA.

SKŁADNIKI:
0,5 kg mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1 kostka masła lub margaryny
1 całe jajko
1 żółtko
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego

DODATKOWO:
dżem lub marmolada
cukier puder do posypania

WYKONANIE:
Na stolnicę przesiać mąkę i cukier puder, dodać zimną margarynę i dokładnie wysiekać nożem. Zrobić wgłębienie do którego wbić jajka oraz dodać jogurt lub śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Można schować na całą noc, ciastka zyskają dodatkowo na swojej kruchości.
Ciasto podzielić na pół, cienko rozwałkować, jedną połowę wykrawać za pomocą szklanki lub foremki ciastka pełne, dobrze jak je nakłujemy widelcem,zaś drugą część za pomocą małej zakrętki wykrawać dziurki. Piec w temperaturze 180-190 ' C, około 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.
Gdy ciasteczka już przestygną,wtedy posmarować pełny krążek dżemem i przykryć ciastkiem z dziurką. Całość posypać cukrem pudrem.

sobota, 19 grudnia 2015

SAŁATKA Z POREM I SZYNKĄ.

SKŁADNIKI:
20 dag szynki
1 słoik selera
1 puszka ananasa w kawałkach
1 puszka kukurydzy
20 dag sera żółtego
2 jabłka
kawałek pora białego
majonez
jogurt naturalny
sól, pieprz

WYKONANIE:
Selera, ananasa i kukurydzę odsączyć z zalewy.
Pora drobno pokroić, przelać wrzątkiem na sitku i skropić oliwą oraz octem. Ser i szynkę pokroić w kostkę, a jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko wymieszać i przyprawić według uznania.

czwartek, 17 grudnia 2015

KARKÓWKA W ZIOŁACH.

SKŁADNIKI:
1 1/2 kg karkówki
majeranek
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej
sól, pieprz

Karkowkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem zrobić głębokie nacięcia dość gęsto, w które powkładać na przemian kawałki czosnku i kawałki cebuli. Całe mięso doprawić solą i pieprzem - obsypać obficie majerankiem, posmarować olejem i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić na dwa dni do lodowki. Piec w 180 - 200 'C, przez 2,5 h.
1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia. Karkówka jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Mięso przed pieczeniem odwinąć z folii.

środa, 16 grudnia 2015

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z PAPRYKĄ.

SKŁADNIKI:
500 g śledzi w oleju
2 cebule
1/2 słoika papryki w zalewie octowej
3 jajka ugotowane na twardo
1 puszka groszku
sól, pieprz
majonez

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w piórka, trochę posolić, żeby zmiękła. Groszek odcedzić z zalewy. Paprykę pokroić w paseczki, a jajka w grubszą kostkę.
Wszystko wymieszać razem z majonezem i przyprawić do smaku.

wtorek, 15 grudnia 2015

ROLADKI Z SZYNKI Z CHRZANEM W GALARECIE.

SKŁADNIKI:
9 plastrów szynki konserwowej
200 g serka białego z chrzanem
1/2 małego słoiczka chrzanu
1 szklanka rosołu, bulionu
1,5 łyżeczki żelatyny
1 ugotowana marchewka do dekoracji
świeże zioła do dekoracji

WYKONANIE:
Serek wymieszać z chrzanem. Każdy plaster szynki smarować nadzieniem chrzanowym i zwijać w roladki. Ułożyć je na talerzu. Marchewkę pokroić dekoracyjnie i razem z ziołami ułożyć na półmisku z roladkami. Rosół doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i wsypać żelatynę. Kiedy przestygnie zalać roladki. Odstawić do lodówki do stężenia.

GOŁĄBKI Z RYŻEM I KASZĄ GRYCZANĄ Z GRZYBAMI.

SKŁADNIKI:
1 duża główka kapusty włoskiej lub zwykłej
50 dag mięsa mielonego (z łopatki, szynki)
30 dag boczku wędzonego
2 duże cebule
garść grzybów suszonych
2 woreczki kaszy gryczanej
2 woreczki ryżu
2 łyżki oleju
ziele angielskie zmielone
jarzynka w proszku
pieprz
smalec do posmarowania

WYKONANIE:
Kapustę obrać z liści wierzchnich, potem kolejno poodcinać od główki liście (jeśli jest to kapusta włoska). W szerokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli (płaska łyżka) , następnie wkładać do niej po kilka liści i chwilę zaparzyć, a potem przełożyć na sito. Tak robić do zaparzenia wszystkich większych liści. Resztę można wykorzystać na surówkę.
Jeżeli jest to kapusta zwykła to trzeba obrać ją z liści wierzchnich, wyciąć głąb i włożyć do wysokiego garnka ,zalać ją wodą, tak żeby była całkowicie zakryta, troszkę wodę posolić. Kiedy liście będą półmiękkie, to zdejmować kolejno i poukładać na sicie.
FARSZ:
Grzyby namoczyć w wodzie i ugotować, odcedzić. Kilka zostawić do sosu. Kaszę i ryż ugotować w posolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić z wody.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, dodać mięso, smażyć chwilę, dodać pokrojony w dużą kostkę boczek, grzyby i znowu chwilę podsmażyć. Zdjąć z ognia, trochę przestudzić i wszystko zmielić w maszynce na dużych oczkach.
Do dużej miski przełożyć kaszę z ryżem, usmażone wszystko z patelni, dobrze wymieszać i przyprawić według uznania.

WYKONANIE:
Z liści odcinać zgrubienia, nakładać farsz i zawijać gołąbki.
Naczynie żaroodporne lub brytfankę posmarować smalcem, poukładać gołąbki, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i zapiec około 30 minut w piekarniku, w 180' C. Pod koniec odkryć, żeby odparowała trochę woda. Podawać z sosem.

SOS:
Wodę z grzybów zagotować, dodać  majeranek, pokrojone w paski grzyby. 1 łyżkę mąki rozrobić z niewielką ilością wody i wlać do wywaru, zagotować, przyprawić do smaku. Posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.

Może być też sos pomidorowy.

niedziela, 13 grudnia 2015

PASTA Z MAKRELI Z SEREM BIAŁYM.

SKŁADNIKI:
1 makrela wędzona
1 duża cebula
1 łyżka masła
25 dag sera białego
kawałek pora zielonego
pieprz, sól do smaku

Makrelę obrać z ości i skóry. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle.
W madzynce na małych oczkach zmielić ser, makrelę, cebulę i dobrze razem wymieszać, przyprawić do smaku. Na koniec dodać drobno pokrojonego pora.

PLACKI ZIEMNIACZANE - INACZEJ.

SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz według uznania
olej do smażenia

Ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach, odcedzić z nadmiaru soku, dodać posiekany drobno czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i resztę składników. Dobrze wymieszać.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Ciasto nabierać dużą łyżką i kłaść kupkami na rozgrzany olej. Piec na rumiano z każdej strony, wyjąć i układać na ręczniku papierowym, żeby tłuszcz wsiąkł w niego. Podawać same lub z gulaszem i surówką.

GULASZ Z SZYNKI WIEPRZOWEJ Z GRZYBAMI.

SKŁADNIKI:
1 kg szynki wieprzowej
garść grzybów suszonych
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
natka pietruszki
1 cebula
majeranek
oregano
1 czubata łyżka mąki
1 kostka rosołowa
1 płaska łyżka jarzynki w proszku

Szynkę pokroić w grubszą kostkę, podsmażyć na patelni, na wysokim ogniu, żeby zamknąć pory mięsa. Obracać z każdej strony, następnie przełożyć do garnka i podlać wodą, tak, żeby przykryła mięso.
Kiedy woda zawrze, wtedy dodać kostkę rosołową, jarzynkę , grzyby i resztę przypraw. Gotować tak chwilę, następnie dodać pokrojone w małą kostkę jarzyny. Kiedy mięso będzie miękie wlać mąkę, rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Doprowadzić do zawrzenia, często mieszając, żeby się nie przypaliło. Posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.
Gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi i surówką.

sobota, 12 grudnia 2015

SZYBKI PLACEK Z OWOCAMI.

Ciasto jest bardzo proste i szybko się je robi. Można wykorzystać różne owoce sezonowe.

SKŁADNIKI:
1 kg owoców, np. rabarbar, jabłka, truskawki
2 ½ szkl. mąki krupczatki
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1 szkl. maślanki lub kefiru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Suche składniki wymieszać w misce, wlać  składniki mokre i wymieszać łyżką. Nie wyrabiać mikserem. Wylać na blaszkę, poukładać owoce, obtoczone w mące. Piec 45 minut w temp. 180 'C.


ZAKWAS NA BARSZCZ CZERWONY.

SKŁADNIKI:
3 buraki czerwone
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki żytniej
1 kromka chleba razowego
szczypta soli
woda przegotowana

WYKONANIE:
Buraki umyć, obrać i pokroić w plastry. Wodę przegotowana powinna być letnia. W słoju poukładać buraki, zalać letnią wodą,z dodatkiem mąki żytniej,  dodać sól, włożyć kromkę chleba razowego i pokrojony czosnek.
Słoik zamknąć zakrętką i odstawić w ciepłe miejsce.
Zakwas powinien stać w cieple około 5-7 dni, po tym czasie usunąć chleb i pianę, przecedzić przez sito.
Zakwas przelać do czystego słoika i szczelnie zamknąć ponownie i wstawić do lodówki.
W lodówce można przechowywać zakwas przez kilka miesięcy. Zakwas buraczany dodawać do zagotowanego bulionu i nie gotować,  bo straci kolor.

piątek, 11 grudnia 2015

ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU.

SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi solonych
1 cebula większa
1 marchewka
1 czerwona papryka w zalewie octowej
200 g przecieru pomidorowego
1/2 szklanki wody
2 łyżki octu winnego
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
woda do moczenia śledzi lub 500 ml mleka.

WYKONANIE:
Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku 6 godzin. Jeśli moczymy w wodzie należy wymienić wodę po 3 godzinach. Odcedzić, osuszyć i pokroić w kawałki, paseczki jak kto lubi.
Cebulę pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, odcedzić. Marchew obrać, umyć i pokroić w słupki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paseczki.
W rondelku rozgrzać oliwę, dodać przecier, ocet, miód i wodę, gotować kilka minut , na małym ogniu pod przykryciem. Dodać do tego marchew, gotować minutę na małym ogniu, następnie dodać cebulę i paprykę, gotować minutę i wyłączyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wystudzić. Zimnym sosem zalać śledzie i zostawić na dobę w lodówce.

wtorek, 8 grudnia 2015

RURKI KRUCHO - DROŻDŻOWE Z DODATKIEM SMALCU Z MARMOLADĄ.

SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki
1/2 kostki margaryny
1/2 kostki smalcu
1/2 kostki drożdży
4 łyżki śmietany

DODATKOWO:
marmolada
cukier puder do posypania

WYKONANIE:
Drożdże rozpuścić ze śmietaną, ze składników zarobić ciasto, pociąć na kwadraty, nakładać marmoladę i zwinąć w rurki. Piec w 180 ' C na złoty kolor. Wystudzone posypać cukrem pudrem.

SEROWA SZACHOWNICA.

CIASTO CIEMNE:
1 1/2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1/2 szkl. kakao
8 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA SEROWA:
1 kg sera białego
5 jajek
1 szkl. cukru
25 dag margaryny
1 cukier waniliowy
1 mały olejek cytrynowy
1 czubata łyżka mąki kartoflanej
otarta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

CIASTO CIEMNE:
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, ubijając nadal dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, wymieszać i wylać na dużą blaszkę. Piec w 180'C, przez około 30 minut. Wystudzony placek pokroić w paski około 2 cm.

MASA SEROWA:
Margarynę roztopić, schłodzić. Ser zmielić dwa razy.
Margarynę zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, następnie po trochu dodawać ser, olejek, skórkę z cytryny, kartoflankę oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek, lekko wymieszać.

WYKONANIE PLACKA:
Na tej blaszce, co piekło się ciemne ciasto, powyjmować co drugi pasek pokrojonego ciemnego ciasta. W te rowki wyłożyć masę serową, rozprowadzić równo i miejsca serowe przykryć paskami ciasta ciemnego, wyjętego wcześniej. W wytworzone nowe rowki z pasków ciasta wlać resztę masy serowej i wyrównać wierzch.
Wstawić do piekarnika i upiec w 180'C, przez około 40-50 minut. Placek ostudzić.

ŚLEDZIE W MUSZTARDZIE.

SKŁADNIKI:
50 dag śledzi
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 cebula czerwona
sól, pieprz do smaku

Cebulę pokroić w piórka, trochę posolić,odczekać, aż puści sok, odcisnąć .
Śledzie pokroić w szersze paski.
Składniki sosu połączyć ze sobą i przyprawić do smaku. Do tego sosu wrzucić śledzie, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki.

PIERNIK Z PIWEM.

SKŁADNIKI:
3 i 3/4 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru
po 1/3 łyżeczki : zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu, kolendry
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
6 żółtek
1 szklanka ciemnego piwa
1/4 szklanki oleju
30 g drożdży

DODATKOWO:
150 g powideł śliwkowych
200 g gorzkiej czekolady czekoladowa posypka kolorowa

Miód przełożyć do rondelka, dodać przyprawy i chwilę podgrzewać (2 - 3 minuty, żeby miód był płynny i dobrze połączył się z przyprawami), zdjąć z ognia.
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oraz solą. Żółtka utrzeć z cukrem, na białą puszystą masę.  Do żółtek wlać stopniowo piwo, mieszając łyżką. Dodać rozkruszone drożdże, olej i wymieszać. Wlać miód i dokładnie połączyć ze sobą składniki, mieszając łyżką. Wsypać mąkę i również wymieszać dokładnie, najlepiej łyżką.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 29 x 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170'C na funkcji góra - dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 15 minut. Jak ostygnie to przekroić na dwa placki i polać polewą, udekorować kolorową posypką.

środa, 2 grudnia 2015

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE.

SKŁADNIKI:
10 filetów śledziowych solonych
1 duże kwaskowe jabłko
2 średnie cebule
1,5 kubka kwaśnej śmietany 18% (600 g)
pieprz
1 - 2 łyżki octu

Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub w wodzie , opłukać, aby były lekko słone. Następnie wymoczone filety pokroić na małe kawałki o wielkości jednego kęsa.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie półplastry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać śmietanę, do smaku dodać nieco pieprzu oraz ocet. Wszystko ponownie dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na dobę, a najlepiej na dwie, aby wszystko się przegryzło. Podawać z chlebkiem i gotowanym jajkiem.

SERNIK WYŚMIENITY.

SPÓD DO SERNIKA:
20 dag mąki
16 dag cukru
12 dag margaryny
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Margarynę roztopić, trochę schłodzić, wlać do miski i połączyć z pozostałymi składnikami, wyrabiając ciasto. Przełożyć do blaszki i rozprowadzić je dłonią lub łyżką. Następnie wstawić do piekarnika i podpiec na rumiano.

SER:
1 1/2 kg sera białego
1 1/2 szkl. cukru
10 jajek
olejek pomarańczowy na zapach
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy
13 dag margaryny
skórka pomarańczowa kandyzowana
starta skórka z 1 cytryny
garść rodzynek

WYKONANIE:
Margarynę roztopić, schłodzić. Ser zmielić dwa razy. Rodzynki namoczyć w wodzie, żeby napęczniały i odcedzić na sitku. Cytrynę umyć i zetrzeć skórkę na tarce na małych oczkach.
Do dużej miski przełożyć ser, zmiksować go z cukrem, margaryną, żółtkami na jednolitą masę. Następnie dodać budyń, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, olejek na zapach i na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie zamieszać, dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto w blaszce i piec w temp. 180 'C przez 60 minut. Po upieczeniu schłodzić.