SKŁADNIKI:
- - 1 kg cebuli
- 500 g marchewki
- 5 jajek
- 1 mały słoik majonezu
- 1 puszka groszku
- pieprz, sól według uznania
ZALEWA DO CEBULI:
- 250 ml wody
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- Marchewkę ugotować w skórce tak jak na sałatkę jarzynową z dodatkiem soli, po wystygnięciu obrać i pokroić w kostkę.
- Jajka ugotować na twardo, po wystygnięciu obrać ze skorupki i pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić w paseczki i ugotować ją w zalewie kilka minut, tak, żeby nie była zbyt miękka, następnie pozostawić jeszcze chwilę w tej zalewie. Potem odcedzić na sitku i schłodzić. Groszek odcedzić na sitku.
- Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i przyprawić solą oraz pieprzem według uznania. Gotową sałatkę schłodzić przez chwilę w lodówce.