piątek, 31 grudnia 2021

SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM I PALUSZKAMI KRABOWYMI.

SKŁADNIKI:
1 op. (400 g) selera naciowego
1 op. (250 g) paluszków krabowych surimi
1 średni ogórek zielony
1 puszka kukurydzy
1 op. sosu sałatkowego włoskiego Knorr
1 op. (100 g) jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz

WYKONANIE:
Selera pokroić w plasterki, paluszki w małe kawałki (około 1 cm), obranego ze skórki ogórka pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać, dodać sos Knorr, jogurt oraz majonez i przyprawić solą, pieprzem według uznania. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

niedziela, 5 grudnia 2021

ROLADKI SCHABOWE Z PIECZARKAMI.



SKŁADNIKI:
10 plastrów schabu
kilka pieczarek
5 dag sera żółtego
1 duża cebula
1 łyżka masła
musztarda stołowa
sól, pieprz
mąka

WYKONANIE:
Pieczarki i ser zetrzeć na tarce. Do usmażonych na maśle pieczarek dodać ser żółty i wymieszać.
Plastry schabowe rozbić na cienko, posypać solą, pieprzem, posmarować musztardą, wykładać na każdy po trochu farsz z pieczarek, zwinąć ciasno w rulonik, obtoczyć w mące i poukładać w głębokiej patelni. Podlać trochę wodą i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa, co jakiś czas przewracając. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną w piórka jedną, dużą cebulę.