czwartek, 31 grudnia 2020

ORZESZKI.


Orzeszki są bardzo pracochłonne, ale warto poświęcić czas, bo są pyszne. Najlepiej w jeden dzień upiec skorupki, a w następny sklejać masą. Z przepisu wychodzi około 160 sztuk skorupek, czyli 80 orzeszków. Z myślą o dzieciach można nie dodawać do kremu alkoholu.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
70 dag mąki pszennej
30 dag mąki krupczatki
4 jajka
30 dag masła
10 dag smalcu
15 dag cukru pudru

WYKONANIE:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dodatkowo będzie potrzebny olej do smarowania foremki. Z tych oto składników zarobić ciasto, wstawić do lodówki na chwilę, żeby odpoczęło.
Przed każdym pieczeniem posmarować foremkę pędzelkiem, namoczonym w oleju, żeby ciasto nie przyklejało się.
Po wyjęciu ciasta odrywać po kawałeczku, formując kształt jajowaty i wylepić kolejno wszystkie otworki. Zamknąć foremkę i upiec na kuchence na złoty kolor, na małym ogniu. Czas pieczenia to około 10 minut. Potem otworzyć foremkę, delikatnie podwarzyć ostrym nożem i zdjąć wszystkie skorupki.
Czynność tą powtarzać, aż do upieczenia wszystkich orzeszków.

KREM ORZECHOWY:
250 dag zmielonych orzechów
250 ml mleka
1/2 szkl. cukru
30 dag miękkiego masła lub margaryny
kilka kropel olejku migdałowego
1/2 kieliszka spirytusu lub 1 kieliszek wódki
WYKONANIE:
Do garnka wlać mleko, dodać cukier, dobrze wymieszać, wsypać orzechy i doprowadzić do zawrzenia, często mieszając, żeby nie przypaliło się. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Masa zwiększy swoją objętość i zgęstnieje.
Chłodne orzechy zmiksować z masłem, dodać olejek i alkohol.

WYKONANIE ORZESZKÓW:
Każdą skorupkę napełnić kremem, sklejać ze sobą po dwie, tak do zrobienia wszystkich orzeszków. Potem wynieść w chłodne miejsce, żeby masa zastygła.

niedziela, 6 grudnia 2020

SAŁATKA Z KALAFIOREM.

Ta sałatka jest dobra na każdą porę roku, na różne okazje i jako dodatek do mięs z grilla. Polecam.

SKŁADNIKI:
1 średni kalafior
2 cebule
1/2 słoika papryki w zalewie octowej
1 puszka kukurydzy
2 pomidory
1 średni ogórek zielony
2 ząbki czosnku
4 jajka
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 mały słoik majonezu
1 mały kubek (100 g) jogurtu
sól, pieprz

WYKONANIE:
Kalafior, podzielić na różyczki, ugotować w posolonej wodzie na półmiękko, odcedzić na sitku, pozostawić do wystygnięcia.
Jajka ugotować na twardo, obrane ze skorupek ostudzić i pokroić w dużą kostkę.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni na oleju, następnie pozostawić do wystygnięcia.
Kukurydzę odcedzić z zalewy, paprykę również i pokroić ją w paseczki.
Ogórka obrać ze skórki, po czym pokroić go wraz z pomidorami w grubszą kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i na koniec dodać majonez, jogurt, sól, pieprz. Wstawić do lodówki, żeby się schłodziła.
Przyprawić sałatkę według własnego uznania.