piątek, 10 lipca 2015

CYCKI MURZYNKI.

To połączenie kokosu, maku , biszkoptów, masy i czekolady. Do tego pięknie się prezentuje.

SKŁADNIKI CIASTA:
15 dkg kokosu
6 białek
1 szkl. maku
¾ szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , dodać kokos. Mak wymieszać z mąką i dodać do piany, wymieszać.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 - 30 min.
Wystudzić.

KREM:
1 ½ szkl. mleka
6 żółtek
6 łyżek cukru pudru
1 kostka masła
3 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

 1 op. okrągłych biszkoptów
rodzynki

Polewa:
¼ szkl. śmietany kremówki
1 tabliczka gorzkiej czekolady bądź pół na pół gorzkiej i mlecznej

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę , ½ szkl. mleka. Resztę mleka zagotować, do gotującego się mleka wlewamy masę z utartych żółtek. Ugotować budyń mieszając aby się nie przypalił. Wystudzić.
Utrzeć masło, dodać wystudzony budyń, zmiksować na gładką masę.

Na ciasto wyłożyć masę budyniową, na niej ułożyć biszkopty, polać polewą . Wierzch biszkoptów udekorować rodzynkami.
Śmietankę lekko podgrzać, ale tak by się nie ścięła, dodać połamaną w kostki czekoladę, chwilę mieszać na ogniu, następnie zdjąć z ognia i mieszać, aż do rozpuszczenia czekolady.
Polewa powinna się trochę wystudzić wówczas wylać na ciasto.
Smacznego Emotikon smile

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz