czwartek, 9 lipca 2015

OGÓRKI KISZONE.

ZALEWA:
Na 1 litr wody (najlepiej ze studni)
1 łyżka soli niejodowanej

RESZTA SKŁADNIKÓW:
czosnek
koper
korzeń chrzanu
ogórki

ZALEWA:

Do wody źródlanej (ze studni) dodać sól i dobrze wymieszać, do rozpuszczenia soli.
Jeżeli to woda z kranu to przegotować, ostudzić i rozpuścić w niej sól.

WYKONANIE:
Na dno słoika pokroić kilka plasterków czosnku, ukroić trochę chrzanu i kopru, następnie poukładać ciasno koło siebie ogórki, na wierzchu słoika ponownie pokroić czosnek, chrzan, koper i zalać zalewą.Słoiki zamknąć zakrętkami i postawić w ciepłym miejscu,żeby ukisły. Mają nabrać żółtego koloru, a woda ma zrobić się mętna.
Ukiszone ogórki dopiero wtedy można wynieść do piwnicy lub spiżarki.
Jeżeli mają być to ogórki małosolne, czyli nie dokońca ukiszone, to ogórki można ponakłówać widelcem, wówczas ukisną szybciej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz